Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Κατεδάφιση αρχαίου τείχους στη Φοινίκη γιά..κατοικία


Κατεδαφίστηκε αρχαίο τείχος στη Φοινίκη της Αλβανίας
Στην περιοχή Φοινίκη της Νότιας Αλβανίας, πριν από λίγες ημέρες, κατεδαφίστηκε ένα αρχαίο τείχος από κάτοικο του χωριού, με σκοπό την κατασκευή ιδιωτικής οικίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Σκιπ» των Τιράνων.
Για την κίνηση αυτή ειδοποιήθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτισμού, ειδικοί της οποίας βρέθηκαν στο σημείο του συμβάντος.
Ο Διευθυντής Ιλίρ Πάπα δήλωσε ότι από εκείνη τη στιγμή έχουν ανασταλεί οι εργασίες, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αρχαιολόγος Διμίτερ Τσόντι, ο οποίος συμμετείχε στην ιταλοαλβανική αποστολή που έκανε ανασκαφές, πρόσφατα, στη Φοινίκη, ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τείχος είχε χτιστεί με ρωμαϊκή τεχνική.
Ο έπαρχος Φοινίκης, Ζήσος Λούτσης, δήλωσε ότι περιμένει την αντίδραση των αρμόδιων αρχών και, επίσης, ότι σε αυτή την περιοχή κάθε σπιθαμή εδάφους αποτελεί αρχαιολογικό θησαυρό.
Ακόμη τόνισε ότι πολλά αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας Φοινίκης βρίσκονται στις αυλές ή στους κήπους των σπιτιών, αφήνοντας να εννοηθεί, όπως σχολιάζει η «Σκιπ», ότι η κληρονομιά αυτή μπορεί να διατρέξει κίνδυνο λόγω έλλειψης πληροφόρησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
www.inews.gr/2/katedafistike-archaio-teichos-sti-foiniki-tis-alvanias.htm


Έλληνες και Αλβανοί οί αρχαιότεροι στα Βαλκάνια

Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας υπάρχει από την αρχαιότητα, αλλά οι άνθρωποι που την κατοίκησαν έφτασαν εκεί κατά διαφορετικές εποχές. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί ζουν στην περιοχή αυτή από τότε που υπάρχουν ιστορικά στοιχεία· οι Σλάβοι, οι Τούρκοι, και λοιποί, κατέφθασαν αργότερα (στη μετά Χριστόν εποχή). Επειδή σε πολύν κόσμο αρέσει να δηλώνει οτι η αρχαία Μακεδονία τους ανήκει αποκλειστικά, έφτιαξα τον παρακάτω χάρτη, που δείχνει το βασίλειο της αρχαίας Μακεδονίας τοποθετημένο πάνω από τα σύνορα των σημερινών κρατών. Η αρχαία Μακεδονία παρουσιάζεται σε δύο περιόδους: κατά την κλασική εποχή της Ελλάδας (~450 π.Χ., ροζ χρώμα), και κατά την εποχή του θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου (323 π.Χ., πράσινο χρώμα). Στην τελευταία περίπτωση, μόνο ένα μέρος του βασιλείου φαίνεται (εκτείνονταν προς τ’ ανατολικά μέχρι τη σημερινή δυτική Ινδία).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

Η Ιστορία της Αρχαίας Μακεδονίας απειλεί το μέλλον της FYROM- Balkan Insight

Μαρία Λιβανού 30 Οκτ, 12:15


Στην γειτονική ΠΓΔΜ το θέμα της εθνικής ταυτότητας διχάζει μια φυλετικά ετερογενή χώρα. Αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πιο προβεβλημένη είναι οι εντάσεις που δημιουργούνται με τις γειτονικές χώρες, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Με άλλη λόγια, η τάση να διαμορφωθεί μια εθνική ταυτότητα, με απόλυτη σύνδεση με την κλασσική αρχαιότητα, λειτουργεί σαν παράγοντας αστάθειας τόσο για την εγχώρια όσο και τη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, στις εκλογές του 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DMPNE κέρδισε τις εκλογές. Από τότε το όνομα του Αλέξανδρου καθώς και το πρόσωπό του είναι πλέον παντού εμφανή. Ξεκίνησε με την μετονομασία του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας και σύντομα πήρε διαστάσεις…χιονοστιβάδας. Παρόλο που η Ελλάδα ενίσταται εντόνως με τη χρήση αυτών που θεωρεί εθνικών της συμβόλων, η κυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι με κάθε αφορμή τιμά τον Αλέξανδρο και άλλους ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας.

Όμως, η προσπάθεια σύνδεσης της ιστορίας της ΠΓΔΜ με ήρωες της κλασσικής αρχαιότητας, έχει διχάσει τη χώρα. Οι επικριτές της κυβέρνησης την κατηγορούν ότι προσπαθεί να φτιάξει μια καινούρια ταυτότητα για την ΠΓΔΜ καπηλευόμενη μιας υποτιθέμενης σύνδεσης με την αρχαιότητα. Αυτή η διαδικασία θεωρούν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Για το αλβανικό στοιχείο της χώρας, για αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους σλαβικών φύλων και τους υπέρμαχους της «αρχαιοποίησης» και φυσικά για ξένους συμμάχους και γείτονες κάτι που θα έθετε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας σε κίνδυνο.

Τα ΜΜΕ φιλοξενούν προγράμματα που προβάλουν το θέμα της αρχαίας Μακεδονίας συνεχίζει το δημοσίευμα. Του χρόνου, στην πρωτεύουσα Σκόπια θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός εικοσιδυάμετρου αγάλματος του Αλέξανδρου. Ο βασικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη χώρα με την Ελλάδα έχει μετονομαστεί σε «Αλεξάνδρου του Μακεδόνα» ενώ το κεντρικό γήπεδο σε Φίλιππος.

«Η Μακεδονία μπορεί να διεκδικήσει το όνομά της μόνο αν αποδείξει ότι το μακεδονικό έθνος έχει ρίζες του στην κλασσική αρχαιότητα και όχι στη σλάβικη» δηλώνει ο Πάσκο Κούζμαν, αρχαιολόγος και διευθυντής του Γραφείο για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Μαζί με την ανέγερση των μνημείων και τη μετονομασία δημοσίων χώρων, η κυβέρνηση έχει χρηματοδότησει μια καινούρια έκδοση της «Ιστορίας του Μακεδονικού Λαού».

Για πρώτη φορά στα 65 χρόνια ιστορίας, αυτός ο ημι επίσημος τόμος υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ δεν κατάγονται από τους Σλάβους, όπως ισχυρίζεται η επίσημη ιστορία αλλά από Μακεδόνες της αρχαιότητας.

Ο πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ έχει δηλώσει ότι η επιστροφή στο παρελθόν έχει τις ρίζες της στην «κατάθλιψη και το άγχος μετά την συνδιάσκεψη του Νάτο στο Βουκουρέστι» οπότε και η Ελλάδα άσκησε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ.

Όπως διαβάζουμε στο BalkanInsight, διπλωμάτες προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η τάση στη διεθνή αρένα, «αρχικά είδαμε τη διαδικασία σαν μια διαμάχη με την Ελλάδα αλλά πλέον είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα εργαλείο για πολιτική κατανάλωση στο εσωτερικό της χώρας».
Ο Σαμ Βακνίν, πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκρουέφσκι αναφέρει ότι αρχικά αυτό το κίνημα της «αρχαιοποίησης» ήταν αντι-αλβανικό, όχι ανθελληνικό ούτε αντιβουλγαρικό. Η «αρχαιοποίηση» έχει διπλό σκοπό, από τη μια να απομονώσει τους Αλβανούς και από την άλλη να δημιουργήσει μια ταυτότητα που θα επιτρέψει στους Αλβανούς να γίνουν Μακεδόνες», δήλωνε τον Ιούνιο.

Οι Αλβανοί πιστεύουν ότι οι σύγχρονοι Αλβανοί είναι απόγονοι Ιλιριακών φυλετικών ομάδων, όπως ισχυρίζονται Αρχαίοι Ρωμαίοι ιστορικοί. Μερικοί πιστεύουν ότ και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Ιλιριακής καταγωγής. Το Σεπτέμβρη, οι Αλβανόφωνοι της χώρας διαδήλωσαν εναντίον της Εγκυκλοπαίδειας που εκδόθηκε από το κράτος όπου χαρακτηρίζονταν ως «έποικοι». Στην Αλβανία, ο πολιτικός και ιστορικός Σάμπρι Γκόντο δήλωσε ότι η εγκυκλοπαίδεια είχε σα στόχο «να καταστρέψει την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ Αλβανών και Μακεδόνων». Κάτι στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο Πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι καθώς και Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.

Η εγκυκλοπαίδεια αποσύρθηκε αλλά οι διπλωμάτες ανησυχούν για το μέλλον της Συνθήκης της Οχρίδας (συνθήκη που έδωσε τέλος στην ένοπλη σύρραξη μεταξύ Αλβανών ανταρτών και της ΠΓΔΜ το 2001, δίνοντας στην αλβανική κοινότητα περισσότερα δικαιώματα). Από το 2006, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκυβερνεί με ένα από τα δύο αλβανικά κόμματα. Με τη σειρά τους και τα δύο κόμματα θεωρούν ότι χρησιμεύουν σαν προκάλυμμα για τις εθνικιστικές πολιτικές του VMRO-DPME και δηλώνουν ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί άμεσα.
Ένας τοπικός αναλυτής ο Σεφέρ Ταχίρι, δηλώνει ότι τα αλβανικά κόμματα μπορεί να ζητήσουν μια ομοσπονδιακή αναδιοργάνωση του κράτους ή να απειλήσουν με απόσχιση αν πιστέψουν ότι η πολιτική του DPMNE μειώνει τις πιθανότητες να γίνει η ΠΓΔΜ μέλος της ΕΕ.

Τα σημάδια είναι υπαρκτά. Τον Αύγουστο, μια ομάδα χούλιγκανς από την ΠΓΔΜ επιτέθηκαν σε αλβανόφωνο καταυλισμό στα Σκόπια, τραυματίζοντας 10 άτομα. Στη συνέχεια το αλβανικό Εθνικιστικό Κίνημα για την «Αυτοπροσδιορισμό» στο Κόσοβο, πρότεινε τους αλβανόφωνους να αποσχιστούν από την ΠΓΔΜ και να ενωθούν με την Αλβανία. Αναλυτές φοβούνται ότι αν τα πράγματα συνεχιστούν μπορεί να φτάσουμε μέχρι και στον εμφύλιο πόλεμο.

Η ταυτότητα χρησιμοποιείται σαν μηχανισμός άμυνας καταλήγει το δημοσίευμα. Πέραν από τα εσωτερικά προβλήματα προκαλεί σοβαρές τριβές και με τους Βούλγαρους. «Καμία από τις ιστορικές φιγούρες ή μεταρρυθμιστές που γιορτάζεται δεν είναι Μακεδόνες. Είναι Βούλγαροι.» δηλώνει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αρχηγός του βουλγάρικου κόμματος VMRO. Ισχυρίζεται ότι η κατασκευασμένη ταυτότητα των Μακεδόνων επιβλήθηκε στα Βουλγάρικα φύλα το 1944 από τον Τίτο.

Με την Ελλάδα το θέμα είναι πιο πολύπλοκο αφού και οι δύο χώρες χρησιμοποιούν τα ίδια σύμβολα, όπως τον ήλιο της Βεργίνας ενώ οι Έλληνες θεωρούν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο εθνικός τους ήρωας. Ο καθηγητής ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι οι πολιτικοί και των δύο χωρών εκμεταλλεύονται την ιστορία: «όλες οι χώρες φλερτάρουν με την ιστορία και τους μύθους, στα Βαλκάνια όμως αυτό είναι σοβαρή υπόθεση».

Η περιοχή είναι σαν καζάνι που βράζει. Μετά το θέμα της εγκυκλοπαίδειας, φίλαθλοι στο Κόσοβο έκαψαν μια σημαία της ΠΓΔΜ σε τοπικό γήπεδο. Η ΠΓΔΜ πλέον έχει βρεθεί με θυμωμένους γείτονες. Τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ κατηγορούν η μια την άλλη ότι αποσταθεροποιούν τη…γειτονιά.

Η καινούρια σοσιαλιστική κυβέρνηση της Αθήνας δεσμεύτηκε να είναι επικοδομητική στο θέμα του ονόματος παρόλο που δεν είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αλλάξει στάση. Στις 14 Οκτωβρίου η Κομισιόν πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρώπη. Όμως εναπόκειται στο Συμβούλιο της Ευρώπης τον Δεκέμβρη να πάρει την τελική απόφαση. Και η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να συνεχίσει να ασκεί βέτο, αν η Μακεδονία δεν αλλάξει στάση στο θέμα του ονόματος… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα….


Διαβάστε παρακάτω το δημοσίευμα:
http://www.balkaninsight.com/en/main/news/23207/

ΠΓΔΜ: ο Μέγας Αλέξανδρος και …η καταραμένη ιστορία-Balkan Insight

Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

Επίκεντρο των εκδηλώσεων για την επέτειο του «ΟΧΙ» ήταν το Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Βουλιαράτι, όπου με εκδηλώσεις μνήμης τιμήθηκαν οι πεσόντες στο έπος του 40.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Έλληνας Πρέσβης στα Τίρανα Νικόλαος Πάϊζος, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Σ. Κουβέλη.

Ο κ. Πάϊζος τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Ομογένειας, για την οποία «αισθανόμαστε υπερήφανοι».

Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος τέλεσε τρισάγιο στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου παραβρέθηκαν ο Πρόξενος Αργυροκάστρου Ιωάννης Ριζόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου οργανώθηκε η εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλης Μπολάνος, ο υπουργός Εργασίας της Αλβανίας Σπύρος Ξέρας, εκπρόσωποι της Ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στα Τίρανα, ο τέως αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Σούρλας, ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας, έπαρχοι, και δήμαρχοι της περιοχής.

Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στο ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε μαθητική παρέλαση, στην οποία προπορεύονταν οι σημαίες της Ελλάδας και της Αλβανίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εορταστικές εκδηλώσεις για το «ΌΧΙ» στην Αλβανία

«Οί Αρβανίτες είναι Έλληνες;»


ΓΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤIΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ;
Μετάβαση στην Κορυφή της Σελίδας
Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας



569 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 17:27:41 Εμφάνιση Προφίλ Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy Απάντηση με Παραπομπή (Quote)

Μπράβο ρε συ el.elyon. Καιρός ήταν κάποιος να δώσει νέα πνοή στην κουβέντα.
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για τους Αρβανίτες θα βρεις εδώ:
http://www.pneuma.gr/alban.htm#ypos
Είναι λίγο γενικό όμως το ερώτημα σου.
Αν αναφέρεσαι στην καταγωγή τους, όχι δεν είναι Έλληνες. Ήταν Αλβανοί, που κατέβηκαν στον ελληνικό χώρο τον μεσαίωνα. Τα Αρβανίτικα δεν είχαν καμία σχέση με τα Ελληνικά. Σύντομα όμως, οι περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν, μιλούσαν αρβανίτικα. Ακόμη και σήμερα, σε κάποια χωριά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου, μπορείς να βρεις γιαγιάδες που μιλούν άριστα αρβανίτικα και συνεννοούνται με τους Αλβανούς με τεράστια ευκολία.

Αν αναφέρεσαι στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αποτελούν τον κύριο συστατικό πληθυσμό της χώρας, έχοντας αποκτήσει πλέον ελληνική συνείδηση. Κοινώς, είναι 100% Έλληνες.
www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=635&whichpage=13&ARCHIVE=
 ΒΛΕΠΕ:
ESOTERICA.gr Forums ! - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ; - .-= ΜΥΘΟΣ ...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η εικόνα της Αλβανίας και των Αλβανών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα

Προβολή/Άνοιγμα
Σύνδεσμος:
http://library.panteion.gr:8080/dspace/handle/123456789/265
Ψηφιακή βιβλιοθήκη:
Η εικόνα της Αλβανίας και των Αλβανών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα
Πάντειον Πανεπιστήμιο - Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πάνδημος
Συλλογή:
Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Μεταπτυχιακές εργασίες
Θέματα
Αλβανοί -- Εθνική ταυτότητα Albanians -- Ethnic identity Αλβανία -- Σχέσεις -- Ελλάδα, 19ος αιώναςΕλλάδα -- Σχέσεις -- Αλβανία, 19ος αιώνας Αλβανία -- Πολιτική και διακυβέρνηση, 19ος αιώνας Εθνικά χαρακτηριστικά, Αλβανικά Albania -- Relations -- Greece, 19th century Greece -- Relations -- Albania, 19th century Albania -- Politics and government, 19th century National characteristics, Albanian
Περιγραφή:
Διπλωματική εργασία - Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, 2007, Βιβλιογραφία: σ. 73-76, Νικόλας Γκίκας
Δημιουργός:
Γκίκας, Νικόλας
Συντελεστής:
Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
Ημερομηνία:
2007-10-12
Εκδότης:
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Τύπος αρχείου:
Μεταπτυχιακές Εργασίες
http://library.panteion.gr:8080/dspace/bitstream/123456789/265/1/Gikas+N..pdf