Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΒΙΛΙΑ

http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/08/bylis.html
Ο Σουρμελης που προσπαθησε ν'αποδειξει πως δεν υπαρχουν Αρβανιτες στην Ελλαδα (αυτο λεγεται στρουθοκαμηλισμος και με κατι τετοια γινομαστε καταγελαστοι πιο εξω),ετυμολογει το ονομα «Βιλια» απο τη παραφθορα του ονοματος του ορους Ηδυλειον,στηριζομενος σε εσφαλμενη περιγραφη του Γεωγραφου Μελετιου (Βλπ. Γιονας-μικε Παιδουση..«Τα Βιλια του Κιθαιρωνα» σελ. 13 επ).

Ο Σουρμελης ,ερμηνευει την παραφθορα του Ηδυλειον και την τροπη του σε Βιλια,υποστηριζοντας πως στην Αρβανιτικη διαλεκτο...δεν υπαρχει ο φθογγος (δ),και γι'αυτο αντικατασταθηκε με το (β).Εδω,για να μην αγανακτησεις,γελας.

Να ομως που βρεθηκαν υποστηρικτες αυτης της αστηρικτης γνωμης.Ο Ευαγγελος Δημοπουλος παιρνοντας σαν δεδομενη την ανυπαρξια του (δ) στην Αρβανιτικη (που τα μαθανε τα Αρβανιτικα;),ετυμολογει τα Βιλια απο τον θεο των Βαβυλωνιων Βααλ η απο το Βαλλις που σημαινει τον Φαλλο.(Στο ιδιο βιβλιο της Παιδουση).

Η Παιδουση,που ξερει βεβαια Αρβανιτικα,ετυμολογει τη λεξη απο τη λατινικη Vigilia=σκοπια,φυλακιο,δηλ. απο το Βυζαντινο «βιγλα»που τελικα εγινε Βιλια.Ειναι μια εκδοχη πραγματικα πειστικη και βασιμη.Εχω ομως τις επιφυλαξεις μου,γιατι στ'Αρβανιτικα η βιγλα,λεγεται «Βιγγλ»,δηλ. αντι να εξαληφθει το (γ),επιτεινεται με την προσθεση και αλλου.Περα απ'αυτο, τα μερη που προσφερονται για φυλακιο,παρατηρητηριο,σκοπια,κλπ.οι Αρβανιτες τα λενε «Καραουλι».Το πρωτο συνθετικο-καρα-,δεν εχει σχεση σημασιολογικη με το Τουρκικο,που σημαινει χαμηλα.Καραουλι δηλ.σημαινει το μερος απ'οπου τα υπολοιπα μερη φαινονται χαμηλα,δηλαδη υπαρχει εποπτικη εικονα.
Την παραφθορα απο το Ηδυλειον κλπ. την αποκλειω γιατι χωρια με την ονομασια Βιλια υπαρχουν και σε αλλα Αρβανιτοκρατουμενα μερη,καθως στο Σουλι,στη Κορινθια,η στη Θεσπρωτια (Τσαμουρια).
Ωστε δεν αποκλειεται να ειναι τα Βιλια αυτα,θυγατρικα της Ιλλυρικης πολιτειας και περιοχης,της γνωστης με το ονομα Βυλλις,(οι κατοικοι Βυλλιωνες), καθως η Ντροπολιτσα απο τη Δροπολη.Η Αυλωνα και το Αυλωναρι απο την Αυλωνα κλπ.

Αριστειδης Κολλιας (Αρβανιτες και η καταγωγη των Ελληνων)