Με την παραίτηση του προέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ Μαχμούτ Γιουσούφι και ενός άλλου μέλους του, αμφότεροι αλβανικής καταγωγής, άρχισαν οι διαμαρτυρίες των Αλβανών για την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με την οποία ακυρώνονται ορισμένες διατάξεις του νόμου με τις οποίες επιτρεπόταν η ανάρτηση των συμβόλων των εθνικών κοινοτήτων στους δήμους, όπου αυτές αποτελούν άνω του 20% του συνολικού πληθυσμού.
Ο Γιουσούφι στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει ότι τα κίνητρα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν καθαρά πολιτικά.
Η απόφαση αυτή του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Αλβανών της χώρας, ενώ οι αλβανοί δήμαρχοι των πόλεων, όπου ο αλβανικός πληθυσμός πλειοψηφεί, ανακοίνωσαν ότι δεν θα σεβαστούν την απόφαση και δεν θα υποστείλουν το αλβανικό εθνικό σύμβολο από τους ιστούς στα δημοτικά κτίρια και στα κτίρια όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ, στις 24 Οκτωβρίου, με πέντε ψήφους υπέρ (των σλαβομακεδόνων μελών) και τρεις κατά (των αλβανών μελών) αποφάσισε την κατάργηση των τεσσάρων επίμαχων διατάξεων του νόμου για τη χρήση των εθνοτικών συμβόλων, απόρροια της Συμφωνίας της Οχρίδας το 2001 μετά τη διεθνοτική κρίση που είχε ξεσπάσει.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ", η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αναβάλει εκ νέου την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ, διότι θεωρεί ότι η πολιτική κατάσταση στη χώρα αυτή είναι "ασταθής" και ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν αποτελματωθεί. "Πολλοί νόμοι παραμένουν αψήφιστοι, ιδιαίτερα αυτοί που αφορούν τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος", αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής σύμφωνα με την "Ντνέβνικ". Η ίδια υποστηρίζει πως η Επιτροπή τονίζει ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα πρέπει να ανανεώσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας λύσης στο θέμα της ονομασίας.
|