Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Σερβία - Απέλαση πρεσβευτών Μαυροβουνίου και Σκοπίων(2008)

Σερβία - Απέλαση πρεσβευτών Μαυροβουνίου και Σκοπίων, μετά την αναγνώριση του Κοσόβου


Στην απέλαση των πρεσβευτών του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ από το Βελιγράδι προχώρησε χθες η Σερβία, ύστερα από την κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών ότι αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το γραφείο του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, «οι αποφάσεις των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και των σχέσεων καλής γειτονίας που επιδιώκει το Βελιγράδι».
Ο Τάντις καταδίκασε την απόφαση των κυβερνήσεων του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι με την κίνηση αυτή «αμφισβητείται ανοιχτά η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».
Σε αντίθεση με το Βελιγράδι, στην Πρίστινα εκφράζεται ικανοποίηση για την απόφαση της Ποντγκόριτσα και των Σκοπίων να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «με την πράξη τους αυτή ενισχύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την περιφερειακή συνεργασία και συμβάλλουν για την ταχεία ένταξη των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς».
Οι κυβερνήσεις του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ προέβησαν, αργά προχθές το βράδυ, σε κοινή δήλωση για την ανεξαρτησία του Κοσόβου, με την οποία δεσμεύονται, παράλληλα, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με τη Σερβία. Δηλώνουν, επίσης, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Η Γαλλία χαιρέτισε χθες την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια «καλή είδηση για την περιοχή των Βαλκανίων».
«Η αναγνώριση του Κοσόβου από δύο γείτονές του, μαζί με αυτήν της Πορτογαλίας την Τρίτη, είναι μια καλή είδηση για την περιοχή των Βαλκανίων, τη σταθερότητα της οποίας θα ενισχύσει», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Φρεντερίκ Ντεζανιέ.
Πενήντα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 11/10/2008
macedonianchronicles.blogspot.com/2008/10/blog-post.html