Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Η παιδεία της Εκκλησίας της Κύπρου από το Βατοπέδι

Η Παιδεία της Εκκλησίας της Κύπρου από το Βατοπαίδι

Παρακολουθούμε έκθαμβοι όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα από τις δραστηριότητες της Μονής Βατοπαιδίου. Φυσικά για τους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ όλες αυτές οι δραστηριότητες ή ήταν γνωστές ή ήταν αναμενόμενες με την όλη βιωτή των κύριων εκπροσώπων της Μονής Βατοπαιδίου στην Κύπρο ήτοι του Μητροπολίτου Αθανασίου και του συχνά επισκεπτόμενου την Κύπρο Ηγουμένου Εφραίμ και της ακολουθίας αυτών.
Όλη αυτή η «συνοπαρτζιά» κατά την κυπριακή διάλεκτο ήρθαν στις αρχές της δεκαετίας του 90 στην Κύπρο για να σώσουν την Κυπριακή Εκκλησία από τις επιχειρηματικές και άλλες κοσμικές δραστηριότητές Της και να Την οδηγήσουν στο δρόμο το καλό της πνευματικότητας και της καθαρής Ορθοδοξίας. Για να μπορέσουν να «περάσουν» τα μηνύματα αυτά στην Κυπριακή Κοινωνία δημιούργησαν ένα μύθο. Το μύθο του Αγίου Όρους και του Περιβολιού της Παναγίας. Συνέκριναν τότε την πνευματικότητα του Γέροντός τους Ιωσήφ με την ελλιπή πνευματικότητα των τότε μητροπολιτών και με τις άλλες κοσμικές τους δραστηριότητες και εκμεταλλευόμενοι την βαθειά θρησκευτικότητα του κυπριακού λαού δήλωναν τη διαφορετικότητά τους τονίζοντας τότε την εντρύφησή τους στα πνευματικά αγαθά του Μοναχισμού και της Ορθοδοξίας, δηλαδή την ακτημοσύνη την αναχώρηση από τον κόσμο και τα άλλα χαρίσματα της Ορθόδοξης Πίστης.
Μόλις ανέλαβαν τον έλεγχο της Μονής Βατοπαιδίου άρχισε και το παίδεμα της Εκκλησίας της Κύπρου από τους Εφραίμ και Αθανάσιο. Άρχισαν πρώτα πρώτα να φανατίζουν οπαδούς και να δημιουργούν μια κάστα «πνευματικών» αδελφών χρησιμοποιώντας μοναδικές τεχνικές προπαγάνδας που θα τις ζήλευε και το πιο οργανωμένο ολοκληρωτικό καθεστώς. Οι οπαδοί αυτοί προέρχονταν από όλα τα στρώματα της Κυπριακής Κοινωνίας. Άνθρωποι δίπλα από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο τον Α’, Ανώτατοι Τραπεζικοί Υπάλληλοι, Ανώτατοι Δικαστικοί, Υπουργοί, Καθηγητές στην Εκπαίδευση, Επιχειρηματίες, Εφοπλιστές, Ιδιοκτήτες γης και ξενοδοχείων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και απλοί εργάτες και άνθρωποι του λαού.
Όποιος αντιδρούσε τότε αλλά και σήμερα με την όλη δραστηριοποίηση αυτής όλης της ακολουθίας ήταν εχθρός της Πίστης, της Ορθοδοξίας και των ανιδιοτελών «Γερόντων» που έχουν δώσει τη ζωή τους για τον άνθρωπο και την Ορθοδοξία. Αν ένας δημοσιογράφος ασχολείτο επωνύμως με το βίο και την πολιτεία τους δεχόταν από τους φανατικούς οπαδούς τέτοιο καταιγισμό τηλεφωνημάτων, απειλών και διασυρμό, που δεν τολμούσε να ασχοληθεί ξανά με το θέμα. Και δεν συνέβαινε μόνο αυτό. Το μέσο επικοινωνίας που φιλοξένησε το δημοσιογράφο που ασχολήθηκε με τους Βατοπαιδινούς Γέροντες δεχόταν μεγάλη οικονομική ζημιά αφού οι επιχειρηματίες και τραπεζικοί οπαδοί σταματούσαν τη διαφήμιση. Αν δε ένας πολιτικός ασχολείτο με το θέμα, τότε δεχόταν απειλές από τους οπαδούς των πατέρων που ήταν μέλη του Κόμματός του ότι δεν θα τον ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές. Υπήρχε και υπάρχει στην Κύπρο τέτοια τρομοκρατία από την ομάδα αυτή των «καθαρών» της Πίστης, που όποιος πλέον ασχοληθεί με το Βατοπαίδι και με τους εν Κύπρω εκπροσώπους του ήταν καταδικασμένος. Περνούσε από δίκες σε πολιτικά δικαστήρια, κάτι που απαγορεύεται από τους Κανόνες της Εκκλησίας για τους Μοναχούς και προγραφόταν ο ίδιος για το «πυρ το εξώτερον» της Κολάσεως.
Ακόμα και ίδιος ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος είχε θέσει κατά το παρελθόν το θέμα του Μητροπολίτου Αθανάσιου σήμερα σιωπά και προσπαθεί να κρατήσει «ισορροπίες» στην Ιερά Σύνοδο με Μητροπολίτες από την Ομάδα αυτή των καθαρών για να μπορεί να κυβερνά και να τους έχει και να τον έχουν στο χέρι.
Αλλά ήρθε το αναπάντεχο από την Ελλάδα και την Ελληνική Δικαιοσύνη και Πολιτική σκηνή. Εκεί τα ΜΜΕ δεν είναι τόσο εξαρτώμενα από την Ομάδα των Οπαδών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και άρχισαν να παιδεύουν το Βατοπαίδι. Σπαταλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα χιλιάδες κιλά μελάνι και εκατοντάδες λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για να περιγράφουν τα απερίγραπτα για την κοσμική και επιχειρηματική δράση των Βατοπαιδινών Πατέρων με τις υψηλές διασυνδέσεις και την κοινωνική και κοσμική παντοδυναμία τους. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλες οι επιχειρηματικές πράξεις της Μονής Βατοπαιδίου έγιναν με νόμιμες διαδικασίες. Όμως με αυτές τις διαδικασίες ο ισολογισμός της Μονής Βατοπαιδίου έχει ξεπεράσει τον ισολογισμό όλης της Εκκλησίας της Κύπρου. Αναδεικνύεται η πιο πλούσια και επιχειρηματικά δραστήρια Μονή όλης της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αυτοί δηλαδή που κατηγορούσαν την περασμένη δεκαετία και παίδευαν και κάκιζαν την Κυπριακή Εκκλησία για τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες είναι σήμερα οι πρώτοι διδάξαντες στην Ελλάδα ξεπερνώντας κατά παρασάγγας την Ελληνική Εκκλησία αλλά ακόμα και αυτήν ταύτην την Κυπριακή. Τι έχουν να απαντήσουν για αυτό οι μυθοπλάστες οπαδοί τους στην Κύπρο, όταν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των Μονών και Μητροπόλεων της Κύπρου ήταν το κύριο επιχείρημά τους για να φανατίσουν και να τυφλώσουν τους οπαδούς τους για να επιβληθούν στην Κυπριακή Κοινωνία;
Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει κανείς από τους οπαδούς του Εφραίμ και του Αθανάσιου στην Κύπρο, οι οποίοι τα τελευταία 18 χρόνια συνταράσσουν συνθέμελα την Κυπριακή Εκκλησία και Κοινωνία, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους «Γέροντες» της Μονής Βατοπαιδίου. Θα συνεχίσουν να τους υποστηρίζουν διότι αυτοί έχουν ήδη τυφλωθεί από τους ιδίους. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός και ο στόχος της αρχικής τους προπαγάνδας. Η δημιουργία ενός στρατού τυφλωμένων οπαδών, που θα περιβάλουν τους ίδιους ως οικονομική, πολιτική, εκκλησιαστική και κοινωνική ασπίδα για τις άνομες «παιδείες» με τις οποίες «παιδεύουν» σήμερα στην Κυπριακή Εκκλησία και Κοινωνία.