Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Οί φόροι καί ο Ναός τού Αγίου Σάββα


Φόροι στην αλληλογραφία των Σέρβων για να τελειώσει ο ναός του Αγίου Σάββα

Οι Σέρβοι μέσα στη φτώχεια τους καλούνται να επωμισθούν και το οικονομικό βάρος της ανέγερσης του μεγαλύτερου ορθόδοξου ναού του κόσμου, ενός έργου ιδιαίτερα δαπανηρού λαμβανομένης υπόψη της δραματικής οικονομικής κατάστασης, που βρίσκεται η χώρα.
Η νέα ηγεσία αποφάσισε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την εκκλησία του Αγίου Σάββα στο κέντρο του Βελιγραδίου, που θεμελιώθηκε το 1936, και άρχισε να χτίζεται επί Μιλόσεβιτς, και για να εξασφαλίσει κονδύλια προσφεύγει στη φορολόγηση των πολιτών μέσω της αύξησης κατά 20% της τιμής των γραμματοσήμων! Αντιδράσεις στην κοινή γνώμη δεν εκδηλώθηκαν από την απόφαση της κυβερνήσεως να βάλει φόρους στην αλληλογραφία των πολιτών - η οποία είναι μεγάλη λόγω των εκατομμυρίων αποδήμων- υπέρ ενός έργου που στο κάτω-κάτω της γραφής δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πρώτης ανάγκης στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η Γιουγκοσλαβία.
Οι Σέρβοι υπομένουν αυτό το φορτίο αγόγγυστα. Γι' αυτούς ο Άγιος Σάββας είναι σύμβολο θρησκευτικό και εθνικό και η ηγεσία τους ξέρει καλά ότι μόνο πολιτικά ωφέλη θα έχει από την ολοκλήρωση του γιγαντιαίου ναού, καθώς πέραν της συμπαθείας των πιστών, θα ενισχύσει και τους δεσμούς της με την Ορθόδοξη Σερβική Εκκλησία, που ανέκαθεν είχε λόγο στα δημόσια πράγματα.
Όποιος βρεθεί στο Βελιγράδι και στρέψει το βλέμμα του προς το κέντρο της παλιάς πόλης θα αντικρίσει τον επιβλητικό τρούλο του Αγίου Σάββα, με τον δωδεκάμετρο επίχρυσο σταυρό στην κορυφή του.

Χτισμένος στο λόφο Βράτσερ, όπου κατά τα ιστορικά γεγονότα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας κάηκαν τα λείψανα του Αγίου Σάββα,γιού του βασιλιά Στέφανου Νεμάνια, ο ναός είναι ορατός από κάθε σημείο του Βελιγραδίου. Όταν τα περασμένα χριστούγεννα ήχησαν για πρώτη φορά οι εξήντα τέσσερις καμπάνες, βάρους από εξίμιση κιλά ως εξίμιση τόνους, σκόρπισαν ρίγη θρησκευτικής και εθνικής συγκίνησης στον πληθυσμό του Βελιγραδίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής αφού ο ήχος ακούγεται σε ακτίνα είκοσι περίπου χιλιομέτρων. Ο ναός αυτός καλύπτει μια έκταση ίσα με δύο γήπεδα του ποδοσφαίρου και οι φιλοδοξίες των σχεδιαστών ήταν να φτιάξουν τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στον κόσμο.
Άρχισε να χτίζεται το 1936
Ο Αλεξάντερ Καραγιόργεβιτς παραχώρησε το χώρο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας για την ανέγερση του ναού, που άρχισε να χτίζεται το 1936, αλλά ήρθε ο πόλεμος και σταμάτησε.
Ο Τίτο δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον, για να έρθει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 1989 ο οποίος για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της εκκλησίας στα σχέδια του, έθεσε σε κίνηση τις διαδικασίες ολοκλήρωσης του ναού, που σήμερα έχει μεν χτιστεί ολόκληρος από μπετόν, πλην όμως παραμένει ημιτελής καθώς θα πρέπει να καλυφθεί από μάρμαρο, να φιλοτεχνηθεί στο εσωτερικό του, κ.λπ. Η σερβική ηγεσία έθεσε μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της την περάτωση του ναού του Αγίου Σάββα, αποφασισμένη να διαθέσει προς τούτο κονδύλια, τη στιγμή που το 40% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω του ορίου της φτώχειας και το κράτος δυσκολεύεται να καταβάλλει ακόμα και τις συντάξεις.
Οι Σέρβοι είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος λαός και οπωσδήποτε θα κατατάξουν πολύ ψηλά στην εκτίμηση τους εκείνον που θα τους φτιάξει μια εκκλησία, όμοια της οποίας δεν θα υπάρχει στον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο.
---
Τό ίδρυμα «Άγιος Σάββας» ήταν η οργάνωση πού χρηματοδοτούσε στις αρχές τού Μακεδονικού Ζητήματος τούς Βούλγαρους κομιτατζήδες.Δηλαδή Σέρβοι καί Βούλγαροι είχαν τότε συμφωνήσει γιά την μεταξύ τους μοιρασιά της Μακεδονίας.Αργότερα διαφώνησαν.