Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Vanjel Nina

Οι Άνθρωποι - Μουσικοί
Vanjel Nina


Βαγγέλης Νίνα
Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1961 στα Τίρανα. Άρχισε τα πρώτα του μαθήματα στο βιολοντσέλο σε ηλικία 7 ετών στο Μουσικό Σχολείο «Kongresi i Përmetit» στα Τίρανα, όπου σπούδασε για 4 χρόνια (1968 – ’72).
Ιούνιος 1972: Κέρδισε τον διαγωνισμό για σπουδές στη Σχολή Τεχνών «Jordan Misja», στα Τίρανα απ’ όπου απεφοίτησε επιτυχώς το 1981.
Απρίλιος 1975: Κέρδισε το 2ο Βραβείο στον «Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Ταλέντων».
1982: Κέρδισε την 1η θέση στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Ανώτατο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών (σημερινή Ακαδημία Καλών Τεχνών) . Απεφοίτησε με διάκριση το 1986.
Νοέμβριος 1983: Κέρδισε το «Βραβείο ενθάρρυνσης» στον «Εθνικό Διαγωνισμό» για το βιολοντσέλο.
1984: Κέρδισε το 2ο Βραβείο στον «Εθνικό Διαγωνισμό» ερμηνείας έργων Αλβανών Συνθετών.
1986 – ’92: Διετέλεσε αναπληρωτής στη θέση του kορυφαίου βιολοντσέλου και μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων της Όπερας των Τιράνων (1986 – 1991). Με το παραπάνω κουαρτέτο εμφανίστηκε σε μία σειρά από πολυάριθμες συναυλίες στην Αλβανία, Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Όπερας των Τιράνων κέρδισε το 1989 το 1ο Βραβείο στον «Εθνικό Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου» στο Δυρράχιο της Αλβανίας.
Καλοκαίρι 1990: Το Κουαρτέτο Εγχόρδων της Όπερας των Τιράνων έδωσε σειρά συναυλιών, που οργάνωσε το Ίδρυμα «Yehudi Menuhin». Εμφανίστηκαν σε Master – class με τον διάσημο Γάλλο αρχιμουσικό Pierre Dervaux, από τον οποίο απέσπασαν ιδιαίτερους επαίνους. Επίσης υπήρξε το κορυφαίο βιολοντσέλο στη Συμφωνική Ορχήστρα του Ιδρύματος “Yehudi Menuhin” στη Γαλλία.
1986–’92: Διετέλεσε καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ακαδημία Καλών Τεχνών των Τιράνων.
Νοέμβριος 1991: Ίδρυσε το κουαρτέτο εγχόρδων «Alban – Quartett» με το οποίο έδωσε πολλές συναυλίες στην Αλβανία και στην Ελλάδα.
1992: Εγκαθίσταται μόνιμα στην Ελλάδα. Εργάστηκε στην Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και υπήρξε το κορυφαίο βιολοντσέλο στις Ορχήστρες «Baroque Athenaeum» και «Marsias».
1993: Ανέλαβε τη θέση του κορυφαίου βιολοντσέλου στην «Ορχήστρα των Χρωμάτων», μία από τις σημαντικές Συμφωνικές Ορχήστρες της Ελλάδας – που ίδρυσε ο Μάνος Χατζιδάκις – θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Πήρε μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες με διάφορα σύνολα Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Κύπρο, Καναδά, Η.Π.Α., Μ.Βρετανία, Αυστρία, Ισπανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Γαλλία, Αλβανία και Γερμανία.
Επίσης έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες όπως Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Καρύδης, Χατζηνίκος, Αποστολίδης, Γαρουφαλής, Μπακοπούλου, Λεωτσάκος, Κουρουπός, Αντωνίου, Κυπουργός, Κοτσιώλης, Λογιάδης……
Έχει διδάξει σε πολλά ωδεία όπως το «Κλασσικό Ωδείο», το «Ωδείο Μουσική Σπουδή», το «Εθνικό Ωδείο», το «Ωδείο Άλεξ Τουρνάισσεν», το «Ωδείο Ατενέουμ», το «Αττικό Ωδείο», το «Σύγχρονο Ωδείο Αθήνας», το «Μαιάνδριο Ωδείο», το «Ωδείο Ορφείο»……
1996: Είναι καθηγητής βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας.
1998: Mέλος του κουαρτέτου εγχόρδων “+ kinisis”.
2000: Κορυφαίο βιολοντσέλο στην Ορχήστρα «Όπερα Δωματίου Αθηνών».
2001: Ιδρυτικό μέλος του “Piano Quartetto Anima”.
2002: Mέλος του κουιντέτου “non legato”.
Orchestra of Colours