Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Αλβανικό βιβλιοπωλείο «Βάτρα Σκιπτάρε»


Αλβανικό βιβλιοπωλείο «Βάτρα Σκιπτάρε»

Πατησίων 25, Ομόνοια Τηλ. 210 - 5224754 Καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 4 μ.μ, - 8 μ.μ.
«Κρίμα που δεν συναντήσατε κανέναν από τους Ελληνες πελάτες μας, είναι όλοι εξαιρετικά ευγενικοί», λέει η Ανα Μαρά - Κουτουλάκη, υπεύθυνη του βιβλιοπωλείου. Βλέποντας την έκπληξή μου εξηγεί: «Υπάρχουν πολλοί καθηγητές σχολείων που έρχονται για να αγοράσουν βιβλία, μεθόδους εκμάθησης της αλβανικής και λεξικά. Οι πιο προχωρημένοι παίρνουν επίσης ιστορικά ή πολιτικά βιβλία. Μου λένε ότι μαθαίνοντας την αλβανική γλώσσα, έρχονται πιο κοντά στους μαθητές τους. Δεν το φανταζόμουν ποτέ ότι υπήρχε τέτοιο κοινό...».
Το βιβλιοπωλείο «Βάτρα Σκιπτάρε» άνοιξε πριν από 6 μήνες σε μια γειτονιά που ήδη είχε πολλά καταστήματα με Αλβανούς ιδιοκτήτες. «Οι πατριώτες μου, βλέπετε, δεν είναι μόνον αυτοί που ακούμε στις ειδήσεις... Το ονομάσαμε έτσι, “Εστία των Αλβανών”, επειδή όταν ανοίξαμε δεν υπήρχε τίποτε ανάλογο σε όλη τη χώρα, κι ας είμαστε στην Ελλάδα σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι».
Οσο κουβεντιάζουμε μπαίνουν στο βιβλιοπωλείο τρία κορίτσια που ζητούν να αγοράσουν ερωτικά ποιήματα. «Οι Αλβανοί διαβάζουν κυρίως Ιστορία και λογοτεχνία. Ωστόσο, πολλά κορίτσια έρχονται για ποιήματα και διηγήματα από τους “δικούς” μας συγγραφείς: Ντρίτο Αγκόλι, Αρμπέν Ντούκα, Τζεβαΐρ Σπαχίου και βέβαια Ισμαήλ Κανταρέ».
Στα μελλοντικά σχέδια του βιβλιοπωλείου είναι να προσφέρει δυνατότητα χρήσης του Internet στο κοινό, που ήδη μαθαίνει για την «Εστία» του μέσω των εφημερίδων για τους Αλβανούς οικονομικούς μετανάστες που κυκλοφορούν στην πόλη. Επίσης πρόσφατα ο Δήμος Κρωπίας έκανε μια μεγάλη παραγγελία αλβανόφωνων βιβλίων για τη δανειστική του βιβλιοθήκη. Υπάρχει κίνηση και ενδιαφέρον. Ιδίως τις Κυριακές... «Πολλοί έρχονται εδώ για να συναντήσουν γνωστούς ή να μιλήσουν τη γλώσσα τους. Και ο πιο ηλικιωμένος μου πελάτης, πάνω από ογδόντα χρόνων, μόνο Κυριακές έρχεται. Κάποιοι παίρνουν 4 - 5 βιβλία μαζί. Κάποιοι άλλοι περνούν αλλά δεν αγοράζουν. Κάθονται όμως για λίγο στις καρέκλες, διαβάζουν το βιβλίο τους και φεύγουν. Κι αυτό καλό είναι!».