Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Μόδι(Θεσσαλονίκη)

Γιαννιτσά,από Edward Lear:

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΔΙΟΥ

Σκαρφαλωμένο στην ρίζα του ορεινού όγκου του Χολομώντα, εκεί που αυτή σμίγει με την κοιλάδα των λιμνών στο ανατολικότερο άκρο της, το Μόδι είναι ένα ιστορικό χωριό που σήμερα αριθμεί 500 κάτοικους.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποτέ ακριβώς ιδρύθηκε ως οικισμός όπως και για την ετοιμολογία της ονομασίας του.
Η επικρατέστερη και αυτή που αποδέχονται και οι κάτοικοι του είναι ότι η ονομασία του χωριού προήλθε από το Μόδιο που ήταν παλαιοτέρα μονάδα μέτρησης καθώς στην τοποθεσία που βρίσκετε το χωριό μετρούνταν εμπορεύματα, σιτηρά, ξυλεία και μετάλλευμα που έβγαινε από την Χαλκιδική.
Μόδι είναι ρωμαϊκή μονάδα μέτρησης βάρους ίσο με 8,75 λίτρες(μια λιτρα=477 γρ.) αλλά και μέτρο επιφάνειας (1 μοδι=5856 τ.μ ).Μια άλλη άποψη-και μάλιστα πολύ ενδιαφέρουσα- για την προέλευση του ονόματος του χωριού παραθέτει στο βιβλίο του «οι Μυγδονικές πόλεις
Αυλών, Βρομίσκος, Αρέθουσα και ο τάφος του Ευριπίδη» ο καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μουτσόπουλος. Ο καθηγητής που για περισσότερο από 3 δεκαετίες ερευνά την περιοχή συνδέει το Μόδι με το σημείο όπου πιθανών να βρίσκεστε ο τάφος του Ευριπίδη που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί.
Σημειώνει στο βιβλίο του: «στη μεσαιωνολατινική ο τάφος και η επιτύμβια πλάκα λέγεται ΜΑΤΤΑ, ο δε τύμβος και ο τεχνητός λόφος mota όπως και στα Αλβανικά.

ιστορια - Το χωριο Μοδι Θεσσαλονικης

Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.247
ε αμυδρά
 Μοδινός επώνυμο
Μόδος επώνυμο
  Καλόγιανης;

Γιαννιτσά,λεπτομέρεια από έργο τού Edward Lear: