Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Μπούκουρα-Κρίνος

Κρίνος

Χωριό ΝΔ της Κάτω Αχαΐας ή "Μπούκουρα", όπως ήταν η πρώτη ονομασία, αναφέρεται στις βενετικές απογραφές από το 1689 με 29 κατοίκους και στη συνέχεια το 1700 με 20 κατοίκους. "Μπούκουρα" στα αλβανικά σημαίνει "ωραίος". Αυτό ήταν το επίθετο του πρώτου οικιστή της περιοχής απ' όπου πήρε το όνομά του το χωριό. Στην Επανάσταση του 1821 έδρασε στην περιοχή μας αγωνιστής με το όνομα Ν. Μπούκουρας από τα Μαγούλιανα Γορτυνίας.
Το χωριό αρχικά ήταν κτισμένο στη θέση Παλιοχώρι, περίπου 1 χιλιόμετρο ΝΑ του σημερινού. Εκεί βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Προς την ίδια κατεύθυνση, στο μισό της απόστασης, βρίσκονται και οι παλαιοί οικισμοί Μπεχράμι, Καντριάνικα και Σπέντζα, οι οποίοι σήμερα είναι ενωμένοι με το χωριό. Σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ΒΔ, περί τα 700-800 μέτρα, βρίσκεται άλλος παλαιός οικισμός, το Αλποχωράκι.
Μέχρι το χωριό Μπούκουρα έφθανε το τσιφλίκι του Καρά Αγατς, που αργότερα περιήλθε στην κατοχή του Μεγάλου Σπηλαίου. Υπάρχει σχετική παράδοση στο χωριό ότι ένας Τούρκος αγάς ήθελε μια όμορφη κοπέλα. Εκείνη κατέφυγε στην πηγή της αγίας Παρασκευής και εξαφανίστηκε κατά περίεργο τρόπο. Το 1713 αποτελούσε μία ενορία με το Πουρνάρι.
Το 1828 είχε 17 οικογένειες. Μετά την Επανάσταση αρχίζουν να κατεβαίνουν από τα ορεινά νέοι κάτοικοι από το Φράγκα και την Ζουμπάτα αλλά και από τον Γάλαρο και τη Ρουπακιά, οι οποίοι εγκαθίστανται στη θέση του σημερινού χωριού. Το 1836 έως το 1840 ανήκε στον Δήμο Αραξίων. Το 1851 μαζί με την Μέρτεζα είχε 36 οικογένειες. Το 1889 οι κάτοικοι έφθασαν τους 395.
Παλαιές οικογένειες είναι οι: Κοκκίνης, Γαλαριώτης, Κωνσταντινόπουλος, Ασημακόπουλος κ.άλ. Έως τις αρχές του αιώνα μας οι μισοί κάτοικοι του χωριού μιλούσαν τα αρβανίτικα. Το 1926-27 αποτέλεσε ίδια κοινότητα. Μετονομάστηκε σε Κρίνος λόγω του άνθους αυτού που είναι αυτοφυές στην περιοχή. Μπορεί κανείς να παραβάλλει και την ονομασία του οικισμού Σπέντζα. Το 1991 είχε 371 κατοίκους. Σήμερα (απογραφή 2001) έχει 326 κατοίκους.

Κρίνος - Δήμος Μόβρης

Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.55