Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ

Author
Comment
Kartadolofonos
Amicus
Posts: 3008
(1/4/06 10:44 pm)


Kωμικοτραγικό: Αρβανίτες, -Βόρειο Ήπειροτες,- Αλβανοί
Kωμικοτραγικό.

Με την κατάρρευση τού Αλβανικού καθεστώτος, κατακλύστηκε η Ελλάδα με οικονομικούς μετανάστες. ’νθρωποι από όλη την Αλβανική επικράτεια, αναζήτησαν στη χώρα μας μια καλύτερη ζωή.

Κάποιοι απ' αυτούς, ήταν (και ένιωθαν) Αλβανοί. Κάποιοι άλλοι όμως, με καταγωγή τη Βόρεια Ήπειρο, και συνήθως με Ελληνικά ονόματα, ένιωθαν (και ήταν) Έλληνες.

Εδώ στην Ελλάδα, από παλιά,υπαρχουν Αρβανίτες". Μερικοί απ' αυτούς, μιλούν ακόμα Αρβανίτικα, και αναγνωρίζουν την καταγωγή τους.και αισθάνονται "Έλληνες"!

Kωμικοτραγικό. Μπροστά βρισκόταν μια παρέα από Αρβανίτες. Τότε, πέρασε από εκεί ένας Βορειο Ήπειρώτης που είχε έρθει με την τελευταία αυτή μετακίνηση πληθυσμών. Μιλούσε σπαστά Ελληνικά, όμως αισθανόταν Έλληνας. Τότε, η παρέα τών Αρβανιτών, άρχισε να λέει μεταξύ τους: "Κοίτα ρε τον βρωμο-Αλβανό, που ήρθε να μας πάρει τις δουλειές! Δουλεύουν οι -Αλβανοί, και δεν έχουμε δουλειές εμείς οι Έλληνες:)



Edited by: Kartadolofonos at: 1/4/06 10:50 pm


http://p100.ezboard.com/K----/fbalkansfrm162.showMessage?topicID=264.topic

Kωμικοτραγικό: Αρβανίτες, -Βόρειο Ήπειροτες,- Αλβανοί

Γκολφινόπουλος:«Έλληνας ποτέ...»


«Μαθαίνουμε λοιπόν, μέσα από την κριτική ανάγνωση του τύπου που αναπτύσσει ο Γκολφινόπουλος, πως μέρος της πάλης που διεξάγεται ανάμεσα στους «Έλληνες» και τους «Αλβανούς» είναι και μία διαμάχη γύρω από το κατά πόσο οι εμφανιζόμενοι ως «πραγματικοί» άντρες Έλληνες είναι πράγματι τέτοιοι, καθώς και γύρω από το κατά πόσο οι Αλβανοί, με την υποτιθέμενη κατώτερη αρρενωπότητα, στην καλύτερη περίπτωση την αρρενωπότητα του «μικρού αδερφού», είναι πράγματι «λιγότερο» άντρες, και όχι ανώτεροι, ή «αληθινοί άντρες» όπως τουλάχιστον φανερώνει η νίκη στο συγκεκριμένο αγώνα».

Αλβανοί καί αρχαίοι Έλληνες


Old 18-08-2007, 05:45
Isis's Avatar
Supporting act
Join Date: 08-07-2006
Posts: 2,757
Send a message via MSN to Isis
Default Re: Απάντηση: Πιστεύετε ότι οι έλληνες είναι....

Quote:
Originally Posted by NegativeCreep View Post
Οι Αλβανοί ιστορικά υπήρξαν οι αρχαίοι Ιλλύριοι και ναι μας έχουν κάνει κακό με αλλεπάλληλες επιθέσεις στον αρχαίο κόσμο.Επίσης ο πασάς των Ιωαννίνων την εποχή της τουρκοκρατίας ήταν Αλβανός
Ιστορικα οντως ειναι απογονοι των αρχαιων ελληνων ,κ μαλιστα "ξαδερφια" των Πελασγων, στην αλβανικη γλωσσα υπαρχουν ακομη καταλοιπα πρωτοελληνικων λεξεων. Μα ολοι οι αρχαιοι λαοι εκαναν επιθεσεις στους γειτονικους τους στον αρχαιο κοσμο, η πολεμοχαρης σταση( αποτελεσμα γεωγραφικων συνθηκων) των ιλλυριων τι αποδεικνυει για τους σημερινους αλβανους???Οι αρχαιοι ελληνες δεν σφαζανε???( να σου θημησω τονΑλεξανδρο που εκαψε ολη την Θηβα και κατεσφαξε παιδια γερους γυναικες???)...
Ιστορικα αποδεδειγμενο : ο Αλη Πασας ηταν αλβανος, όπως αλβανοι ηταν και οι Σουλιωτες που τα ειχαν σπασει μαζι του, αλβανος ηταν και ο Μαρκος ΜΠοτσαρης (Marco Botsarj) στο μεσσολογγι...η επανασταση το 1821 δεν ηταν επανασταση ελληνων εναντιων τουρκων αλλα χριστιανων εναντιων οθομανων( δες για παραδειγμα στις ανταλλαγες των πληθυσμων τους τουρκοφωνους χριστιανους Μπαφραληδες που ηρθαν στην Ελλαδα ενω ελληνοφωνοι κρητικοι λογω του οτι ηταν μουσουλμανοι εσταλεισαν στην τουρκια...βλεπε Μαραντζίδης, Νίκος- Γιασασίν Μιλλέτ Ζήτω το έθνος Προσφυγιά, κατοχή και εμφύλιος: Εθνοτική ταυτότητα και πολιτική συμπεριφορά στους τουρκόφωνους ελληνορθόδοξους του δυτικού κόσμου, Εκδοσεις Εστια)...

Για ολα τα παραπανω τεκμηριωμενα απο :

1)Arnold Sherman, Αλβανία. Ο τσακισμένος αετός των Βαλκανίων. εκδοσεις ινδικτος.
2)Παπαρρηγόπουλος, Κωνσταντίνος: Η Ιστορια του Ελληνικου Εθνους. εκδοσεις Ερμειας.


www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?p=185912

Πιστεύετε ότι οι Έλληνες είναι.... - Page 53 - Rocking.gr Forums
Reply With Quote

AΡΒΑΝΙΤΕΣ-ΕΛΛΗΝΕΣ

Brie Boy
Μέλος 3ης Βαθμίδας


569 Μηνύματα
Απεστάλη: 19/11/2006, 17:27:41 Εμφάνιση Προφίλ Επισκεφθείτε την Προσωπική Σελίδα του Μέλους Brie Boy Απάντηση με Παραπομπή (Quote)
Μπράβο ρε συ el.elyon. Καιρός ήταν κάποιος να δώσει νέα πνοή στην κουβέντα.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών για τους Αρβανίτες θα βρεις εδώ:

http://www.pneuma.gr/alban.htm#ypos

Είναι λίγο γενικό όμως το ερώτημα σου.

Αν αναφέρεσαι στην καταγωγή τους, όχι δεν είναι Έλληνες. Ήταν Αλβανοί, που κατέβηκαν στον ελληνικό χώρο τον μεσαίωνα. Τα Αρβανίτικα δεν είχαν καμία σχέση με τα Ελληνικά. Σύντομα όμως, οι περιοχές στις οποίες εγκαταστάθηκαν, μιλούσαν αρβανίτικα. Ακόμη και σήμερα, σε κάποια χωριά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου, μπορείς να βρεις γιαγιάδες που μιλούν άριστα αρβανίτικα και συνεννοούνται με τους Αλβανούς με τεράστια ευκολία.

Αν αναφέρεσαι στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αποτελούν τον κύριο συστατικό πληθυσμό της χώρας, έχοντας αποκτήσει πλέον ελληνική συνείδηση. Κοινώς, είναι 100% Έλληνες.

www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=635&whichpage=13&ARCHIVE=

ESOTERICA.gr Forums ! - ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ; - .-= ΜΥΘΟΣ ...

Διάλεξη με θέμα τούς Αρβανίτες


Στο Bυζαντινό Mουσείο Bέροιας ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
13-04-2007
"Oι Φίλοι του Bυζαντινού Mουσείου Bέροιας" οργανώνουν διάλεξη του κ. Tίτου Γιοχάλα με θέμα: "Oι Aρβανίτες και τα Aρβανίτικα στην Eλλάδα: η περίπτωση της Yδρας".
O κ. Γιοχάλας είναι Δ/ντής του Kέντρου Eρεύνητς Eπιστημονικών Oρων και Nεολογισμών της Aκαδημίας Aθηνών.
H διάλεξη απευθύνεται σ'όλους τους πολίτες και θα πραγματοποιηθεί στην ισόγειο αίθουσα του Bυζαντινού Mουσείου Bέροιας την 18η Aπριλίου 2007, ημέρα Tετάρτη και ώρα 8.00μ.μ.
H είσοδος είναι ελεύθερη.
Bιογραφικό σημείωμα του Tίτο Π. Γιοχάλα
Γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1942.
Σπούδασε Kλασική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών.
Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Παλέρμου, όπου παρακολούθησε μαθήματα Γλωσσολογίας και Aλβανικής Γλώσας και Φιλολογίας, στην οποία και ειδικεύτηκε.
Διδάκτωρ της Φιλολογίας από το 1968, διεύρυνε τις σπουδές του παρακολουθώντας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Mονάχου σεμινάρια Bαλκανικής Iστορίας και Συγκριτικής Γλωσσολογίας με υποτροφία της Alexander von Humboldt - Stiftung.
Tο 1971 διορίστηκε ερευνητής στην Aκαδημία Aθηνών, όπου από το 1982 είναι διευθυντής στο Kέντρο Eρεύνης Eπιστημονικών Όρων και Nεολογισμών.
Συγκρότησε και λειτούργησε το Eλληνικό Kέντρο Σπουδών Nοτιοανατολικής Eυρώπης του οποίου είναι Διευθυντής από το 1975 μέχρι σήμερα.
Aυτοτελή δημοσιεύματα Tίτου Γιοχάλα
1. O Γεώργιος Kαστριώτης - Σκεντέρμπεης εις την Nεοελληνικήν Iστοριογραφίαν και Λογοτεχνίαν, Θεσσαλονίκη 1975. (Ίδρυμα Mελετών της Xερσονήσου του Aίμου - 151), σελίδες 170 + XXXL πίνακες, β' εκδ. Aθήνα 1994.
2. Tο Eλληνο - Aλβανικόν Λεξικόν του Mάρκου Mπότσαρη. Φιλολογική έκδοσις εκ του αυτογράφου, εν Aθήναις 1980. (Πραγματείαι της Aκαδημίας Aθηνών, τόμ. 46), σελίδες 424 + LXX πίνακες, β'εκδ. Aθήνα 1993.
3. Στοιχεία ελληνο - αλβανικής Γραμματικής και ελληνο - αλβανικοί διάλογοι. Aνέκδοτο έργο του Iωάννη Bηλαρά. Φιλολογική έκδοση από τον αυτόγραφο κώδικα της Eθνικής Bιβλιοθήκης των Παρισίων, Θεσσαλονίκη 1985. (Ίδρυμα Mελετών της Xερσονήσου του Aίμου - 197), σελίδες 317.
4. Aλβανολογία και ερασιτεχνισμός. Aποκατάσταση αρβανίτικων κειμένων, Aθήνα 1998, σελίδες 84.
5. Eλληνικά επώνυμα, ονόματα και τοπωνύμια των αλβανικών κοινοτήτων της Kάτω Iταλία και της Σικελίας, Aθήνα 1993, σελίδες 100.
6. Στη γη του Πύρρου, Διαχρονικός Eλληνισμός στην Aλβανία, κείμενα: Tίτος Π. Γιοχάλας, φωτογραφίες: Λίζα Έβερτ, εκδ. Aστερισμός, Aθήνα 1993. BPABEIO THΣ AKAΔHMIAΣ AΘHNΩN.
7. Aλβανο - Iταλικά, Aθήνα 1996, σελίδες 222.
8. Aρβανίτικα παραμύθια και δοξασίες - Nεράϊδες, δαίμονες, ξόρκια, ψυχιάσματα, Aθήνα 1997, σελίδες 255.
9. Άνδρος, Aρβανίτες και Aρβανίτικα, Aθήνα 2000, σελίδες 520 + 64 πίνακες, εκδ. ΠATAKH.
10. Eύβοια, Tα Aρβανίτικα, Aθήνα 2002, σελίδες 712 + 93 πίνακες + CD, εκδ. ΠATAKH.
11. Ύδρα, Λησμονημένη Γλώσσα, Aθήνα 2006, τόμοι A', B', σελίδες 854, εκδ. ΠATAKH.

www.imerisia-ver.gr/main.php?type=1&id=544

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Ο παπας απ'τ'ς Αρβανίτες έχει αρχίδια σα μανίτες...

Όμως στη Σάμο η τσαμπούνα δε βγαίνει τα Χριστούγεννα, αλλά τις Απόκριες, κι έτσι τα τραγούδια του ήταν αποκριάτικα: ο παπάς απ' τ'ς Αρβανίτες έχει αρχίδια σα μανίτες, κι ο παπάς απ' τ'ν Άγια Κάρα κυνηγούσε μια γαϊδάρα...

Οί Αλβανοί τού Μαυροβουνίου ζητούν βοήθεια



Οι Αλβανοί του Μαυροβουνίου ζητούν βοήθεια από την αλβανική κυβέρνηση

Οι Αλβανοί που ζουν στην περιοχή Τουζ του Μαυροβουνίου, ζητούν να λειτουργούν ως ανεξάρτητη κοινότητα και όχι ως οντότητα ή ως μια γειτονιά της πρωτεύουσας του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η αλβανική εφημερίδα «Κορριέρι».
Για να πετύχουν το σκοπό τους, οι Αλβανοί του Τουζ ζητούν και την υποστήριξη της αλβανικής κυβέρνησης, αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Η αλβανική κυβέρνηση θα πρέπει να αφιερώσει μεγαλύτερη προσοχή στο αλβανικό ζήτημα, δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας του Τουζ Σμάιλ Μαλίκ Τσουνμούλαϊ, προσθέτοντας ότι «οι εκεί Αλβανοί θα διοργανώσουν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους».
Η αντίδραση των Αλβανών, σημειώνει η εφημερίδα, ήρθε μετά από την κατάρτιση νομοσχεδίου από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τη νέα διοικητική διαίρεση της χώρας.
Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει να παραχωρηθεί στο Τουζ το καθεστώς κοινότητας, αφήνοντας το Τουζ με το προηγούμενο καθεστώς, ως αστική οντότητα που υπάγεται διοικητικά στην Ποντγκόριτσα.
Το Τουζ, σύμφωνα με την εφημερίδα, έχει σήμερα 12.000 κατοίκους, η πλειοψηφία των οποίων είναι Αλβανοί, οι οποίοι από καιρό ζητούν το Τουζ να έχει το καθεστώς ανεξάρτητης διοικητικά κοινότητας.
Οι Αλβανοί βλέπουν στο νομοσχέδιο, σύμφωνα με την «Κορριέρι», μια κρυφή απόπειρα των Σλάβων να αποδυναμώσουν την επιρροή του αλβανικού στοιχείου στην περιοχή, διότι προβλέπει και αλλαγή των τοπωνυμίων μερικών χωριών στο Τουζ, αντικαθιστώντας τα ονόματά τους με σλαβικά ονόματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


Bosnian Muslims demand the green part of Montenegro, Croatians the gray part and Albanian liberation extremists want the red part.


http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_17/08/2009_292776

Οί Αλβανοί τού club Παγκρατίου



User avatar

MINOAS
Posts:14
Joined:Sun Sep 17, 2006 1:48 pm
Location:ΡΕΘΥΜΝΟ

Postby MINOAS » Fri Oct 19, 2007 8:29 pm
krypteia wrote:οι αλβανοι στο club των misfits ειναι και αυτοι "πατριωτες"?
Αλβανοί υπάρχουν στο club του Παγκρατίου όπου ο εκεί υπεύθυνος ο γνωστός τρομπετίστας της Θύρας 7 είναι κουμπάρος-γαμπρός-μπατζανάκης κάτι τέτοιο τέλος πάντων με έναν εκ των Αλβανών
ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΑΣ ΑΡΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΧΕΙ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΝΑ ΝΤΑΓΙΑΝΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ

www.hypervorea.net/antepithesi/viewtopic.php?f=4&t=74&start=105

«ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ»

Μια ακόμα καινούρια αρχή για την Αλβανία

19/06/2006

Η Αλβανία υπέμεινε μια γεμάτη εμπόδια μετακομμουνιστική μεταβατική περίοδο, αλλά τώρα φαίνεται να έχει μπει στην ευθεία, γράφει ο Ρόμπερτ Ώστιν του πανεπιστημίου του Τορόντο. Ο πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα προχώρησε σε μέτρα για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την αλλαγή της εικόνας της χώρας ως καταφύγιο λαθρεμπόρων. Εισήγαγε μεγαλύτερη διαφάνεια στην κυβέρνηση και άρχισε να βγάζει στο φως περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων. Εν τω μεταξύ, τα άλλοτε αποκρουστικά Τίρανα έλαβαν μια νέα όψη χάρη στις ανακαινιστικές προσπάθειες του δημάρχου Έντι Ράμα. Ωστόσο, η πολιτική ζωή εξακολουθεί να παραμένει έντονα διχασμένη και οι αλβανοί περιμένουν να δουν εάν θα κρατήσει ο ρυθμός της προόδου.

Του Ρόμπερτ Ώστιν για τους Southeast European Times -- 19/06/06

photo

Κτίρια με έντονα χρώματα, ανακαινισμένα κυβερνητικά γραφεία και πάρκα έχουν δημιουργήσει μια τελείως νέα ατμόσφαιρα. [Gent Shkullaku]

Υπήρξαν πολλά ξεκινήματα για το κρατίδιο της Αλβανίας. Το 1992, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα ανήλθε στην εξουσία σε ένα κύμα εναντίωσης κατά του κομμουνισμού. Η αισιοδοξία για ταχείες αλλαγές και εκούσιων απαρνήσεων συνόδευσαν τη νίκη του Μπερίσα. Παρά τα όποια επιτεύγματά της, η κυβέρνηση Μπερίσα κατέρρευσε το 1997 μέσα σε ένα κλίμα αποτυχίας λόγω των καταστροφικών κομπίνων τύπου πυραμίδας που κόντεψαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο. Υποσχόμενος θεραπεία ηλεκτροσόκ για την οικονομία, οι απλοί Αλβανοί οδύρονταν ότι έλαβαν «όλο το ηλεκτροσόκ αλλά όχι θεραπεία». Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές του 1997 που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας υποσχόμενο ένα νέο ξεκίνημα. Κυβέρνησε έως το 2005. Η διαβλεπόμενη αλαζονεία και η διαφθορά το οδήγησε στην πτώση την προηγούμενη χρονιά.

Το μεγαλύτερο παράπονο των αλβανών ήταν η διαβρωτική διαφθορά που σήμαινε ότι έπρεπε να ‘λαδώσεις’ κάποιον για να κάνεις οτιδήποτε και ότι οι πολιτικοί φαινόντουσαν να γίνονται όλο και πλουσιότεροι. Η διαφθορά στην Αλβανία δεν μπορούσε να παραβλεφτεί. Το 2005, ο Μπερίσα διεξήγαγε μια φιλοπρόοδη εκστρατεία με συνθήματα όπως "Καιρός για αλλαγή" και "Με καθαρά χέρια". Οι σοσιαλιστές έτειναν να κοιτάζουν στο παρελθόν στην άσχημη περίοδο του 1997 – κάτι που όλοι οι αλβανοί ήθελαν να ξεχάσουν, ιδιαίτερα εφόσον στην πλειοψηφία τους είχαν επενδύσει και χάσει τα χρήματά τους σε σχήματα πυραμίδας.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία, ο Μπερίσα δεσμεύτηκε να αλλάξει ριζικά την Αλβανία. Έχουν γίνει ήδη πολλά. Η εστίασή του είναι στις ξένες επενδύσεις και ελπίζει ότι οι ξένοι θα δουν τις ευκαιρίες, ιδιαίτερα στον τουρισμό – τομέα που είναι ήδη έτοιμος για τεράστια ανάπτυξη καθότι η Αλβανία έχει θαυμάσιες ακτές και φοβερή φυσική ομορφιά. Γνωστός για την εργατικότητά του, ο Μπερίσα έχει ανοίξει πόλεμο με τη διαφθορά της χώρας από την κορυφή έως τα νύχτα, περιόρισε το μέγεθος της κυβέρνησης και μείωσε δραστικά τους φόρους. Η Αλβανία, μέχρι σήμερα, είχε περιορισμένες ξένες επενδύσεις. Οι περισσότεροι επενδυτές κρατήθηκαν μακριά φοβούμενοι την αστάθεια.

Για να ταρακουνήσει τα πράγματα, ο Μπερίσα έφερε πίσω στην Αλβανία πολλά νέα αδιάφθορα άτομα που σπούδασαν στη Δύση για να στηρίξουν την ομάδα του. Το υπουργικό του συμβούλιο είναι νεαρότερο και το πιο ευέλικτο σχήμα από ότι αυτό των προκατόχων του. Όσο για τη διεθνή εικόνα της Αλβανίας, η οποία συχνά ισοδυναμεί με τη διαφθορά, τη βία, τα ναρκωτικά και την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ο Μπερίσα λαβαίνει μέτρα αντιμετώπισης των εγκληματιών. Πρόσφατα καθαίρεσε από τη θέση του τον γενικό εισαγγελέα της χώρας Θεοντόρι Σολάκου για την απροθυμία του να αντιμετωπίσει τις εγκληματικές ομάδες της χώρας. Η κίνηση αυτή εξόργισε την αντιπολίτευση αλλά είτε ο Σολάκου φοβόταν τους εγκληματίες είτε σχετιζόταν με αυτούς το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, έπρεπε να φύγει. Για την εξάλειψη της ενδημικής διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών κατά μήκος της Αδριατικής και έως την Ιταλία, η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην ιδιοκτησία σκαφών.

photo

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα δεσμεύτηκε να αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας. [Gent Shkullaku]

Επιπλέον, πάταξε τη σύγκρουση συμφερόντων εντός της κυβέρνησής του, κάτι στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δείξει λίγη προσοχή. Οι συλλήψεις είναι ήδη σημαντικές και πολλοί εγκληματίες που πριν θεωρούνταν απόβλητοι βρίσκονται τώρα στη φυλακή. Ο Μπερίσα λέει ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς και της εγκληματικότητας "προχωρά πολύ γρηγορότερα από ότι περιμέναμε, με πραγματικές επιτυχίες". Η κουβέντα που ακούγεται στο δρόμο είναι ότι η δημόσια τάξη βελτιώνεται παράλληλα με τη μεγαλύτερη διαφάνεια από πλευράς της κυβέρνησης, Φαίνεται ότι αυτό που λείπει είναι η πολιτική θέληση από την κορυφή. Διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος.

Ωστόσο, η πολιτική ζωή της Αλβανίας παραμένει σε ένταση και είναι διχασμένη. Αν και οι περισσότερες πλευρές συμφωνούν για τον τελικό στόχο – ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ – εντούτοις αρνούνται να συντονίσουν από κοινού μια στρατηγική. Η έννοια της αποτελεσματικής και πιστής αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα ριζώσει. Και αυτό κρατάει πίσω τη χώρα. Από μια πιο αισιόδοξη πλευρά, η Αλβανία τελικά έχει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα σε αυτό που υπόσχεται να είναι μια μακρόχρονη και γεμάτη προκλήσεις πορεία προς τα μπρος έως την τελική ένταξη στην ΕΕ.

Τα πράγματα κινούνται στην Αλβανία. Στα Τίρανα, η σήμερα αναπτυσσόμενη πρωτεύουσα των 600.000, μπορεί να δει κανείς τον ορίζοντα των γερανών. Ο δυναμικός δήμαρχος της πόλης, ο Έντι Ράμα, ο οποίος ηγείται και του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, εγκωμιάζεται για την μεταμόρφωση της άλλοτε αποκρουστικής πρωτεύουσας. Κτίρια με έντονα χρώματα, ανακαινισμένα κυβερνητικά γραφεία και πάρκα έχουν δημιουργήσει μια τελείως νέα ατμόσφαιρα.

Επίσης, υπάρχει σταθερή δραστηριότητα στην άλλοτε ανέλπιδη υποδομή. Παρόλα αυτά, οι αλβανοί κουράστηκαν να περιμένουν και ο Μπερίσα θα πρέπει να διατηρήσει το ρυθμό. Το κληροδότημά του έχει δύο πτυχές – ήταν βασικό πρόσωπο στο τρίκλισμα του αλβανικού κομμουνισμού. Τη φορά αυτή, μου είπε, θέλει οι Αλβανοί να τον θυμούνται για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παρά τη μυριάδα των προβλημάτων, οι αλβανοί δείχνουν μια αισιοδοξία που αψηφάει και την συχνά ξεθεωτική πραγματικότητα της φτώχειας. Οι αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αλβανοί βλέπουν το μέλλον με αισιοδοξία – κι αυτό όταν γύρω στις 800,000 άτομα έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον αλλού.

Η Αλβανία μπορεί να βρίσκεται για τα καλά στην ευθεία μετά σχεδόν από 15 χρόνια διακοπτόμενης μεταβατικής περιόδου. Αυτό αποτελεί καλά νέα για τους ανθρώπους που υπόμεναν τη μετακομμουνιστική μεταβατική περίοδο με την ελπίδα ότι τώρα ενδεχομένως να έχουν φτάσει στον προορισμό τους.

Ο Robert C. Austin διδάσκει ιστορία και πολιτική της ΝΑ Ευρώπης στο Κέντρο Διεθνών Μελετών Munk του πανεπιστημίου του Τορόντο..

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com

www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/articles/2006/06/19/reportage-01