Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Μάνδρες(Θεσσαλονίκη)

Θεσσαλονίκη:
 
MΑΝΔΡΕΣ

Το χωριό Μάνδρες βρίσκεται στο Δήμο Γαλλικού, 3 χλμ βόρεια της Θεσ/νίκης και 17χλμ νότια του Κιλκίς.
Οι κάτοικοι των Μανδρών με καταγωγή από την Μανδρίτσα (περιοχή της Αν. Ρωμυλίας - σημερινής Βουλγαρίας) εγκαταστάθηκαν στο χωριό Αμπάεκιοϊ του Ν. Κιλκίς, που μετέπειτα το ονόμασαν Μάνδρες, στους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 –1913. Σήμερα, εκτός από αρβανίτες κατοικούν και λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή του Σουλίου της Ηπείρου.
Οι κάτοικοι παλαιότερα απασχολούνταν κυρίως με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την σηροτροφία (Μεταξοσκώληκες). Σήμερα οι κάτοικοι εργάζονται στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.
Στις Μάνδρες δραστηριοποιούνται δύο σύλλογοι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μανδρών (δραστηριότητες: χορευτικά τμήματα, τράπεζα αίματος και Λαογραφική έκθεση) και ο Αθλητικός σύλλογος «Μανδραϊκός».
Ηεκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το καμπαναριό της δεσπόζει στην πλαγιά του χωριού. Επίσης, σε δασύλλιο πλησίον του χωριού λειτουργεί και το παρεκκλήσι της Αναστάσεως. Ενώ το κέντρο του οικισμού κοσμεί ένας παραδοσιακός Μύλος.


Χτισμένο πάνω σε ένα λόφο βρίσκεται το γραφικό χωριό Μάνδρες. Η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρβανίτες, οι οποίοι διώχθηκαν από τους Βούλγαρους κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου από την πατρίδα τους, τη Μανδρίτσα του Έβρου. Ένα μέρος των εκδιωχθέντων εγκαταστάθηκαν στην περιοχή και την ονόμασαν Μάνδρες.
Σύμφωνα με την απογραφή 1991 οι κάτοικοι έφταναν τους 684, ενώ με την απογραφή του 2001 τους 667.Tο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι Αρβανίτες, υπάρχουν όμως και κάποιοι Θρακιώτες, Σαρακατσάνοι και Μικρασιάτες. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, αλλά και η κτηνοτροφία. Ορισμένοι βέβαια ασχολούνται και με τα βιοτεχνικά επαγγέλματα.
Υπήρξε έντονο μεταναστευτικό ρεύμα κυρίως στη δεκαετία του 1960. Πολλές οικογένειες έφυγαν στη Γερμανία προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.
Οι πολιτισμικές δραστηριότητες που έχει αναπτύξει η κοινότητα είναι οι εξής
Το έθιμο Μπέης, που γίνεται την Παραμονή της Καθαρής Δευτέρας
Τα Κάλαντα του Λαζάρου και της Κυριακής των Βαΐων
Χορευτικά τμήματα και φιλαρμονική
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου

www.gallikos.gr/en/index.php?cat=history
History - Δήμος Γαλλικού


ΒΛΕΠΕ:Τούμπα
http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2013/10/1848_20.html
http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2012/08/blog-post_15.html
Μόδι
http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2013/09/blog-post_10.html
http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2009/10/blog-post_5084.html