Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

«Το άσβεστο μίσος, που τρέφουν οι Αλβανοί για τους Τούρκους»

ΙΣΤΟΡΙΑ: Ένας Λέσβιος η αιτία να στραφεί η Ρωσία προς την Αλβανία!

Ένας Λέσβιος, και συγκεκριμένα ο Αντώνιος Παλλαδοκλής, ήταν η αιτία να στραφεί η Ρωσία προς την Αλβανία και ν’ αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις, που κράτησαν έως και λίγα χρόνια πριν… Παρ’ όλ’ αυτά, δεν θα βρείτε τίποτε γι’ αυτόν τον δαιμόνιο Έλληνα, πουθενά στην μυλήφατη ιστορία…

Συγκεκριμένα, ο Παλλαδοκλής από το νησί του μετακόμισε στην Ρωσία, τον Ιούνιο του 1762. Εσπούδασε στην Ακαδημία Κιέβου. Εδίδασκε στην ΙΜ Τρόιτσε-Σέργιου (στην Λαύρα Αγ. Τριάδος), όπου και ανέπτυξε και φιλολογική δραστηριότητα. Τον βρίσκουμε μεταφραστή της αυτοκράτειρος στο Τσάρσκογε Σέλο (1770), απ’ όπου εισήλθε στο Κρατικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (σημερινό υπ. Εξωτερικών). Έμεινε για 6 χρόνια (1755-1781) στην υπηρεσία του Ρώσου πρέσβεως στην Κωνσταντινούπολη. Εγνώριζε άριστα την ρωσική. Οι πρώτες εκθέσεις του, που εστάλησαν το 1785, ήταν γραμμένες ήδη στα ρωσικά – εν αντιθέσει άλλων Βαλκάνιων προξένων, οι οποίοι τις συνέτασσαν σε γαλλικά ή ιταλικά.

Αυτός ο Λέσβιος, λοιπόν, ως υπάλληλος του Συμβ. Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Φεβρουάριο του 1783 επρότεινε στην Αικατερίνη Β΄να συνάψει σχέσεις με τους Αλβανούς μουσουλμάνους, «για κάθε περίπτωση πολέμου». Στο υπόμνημά του συνεβούλευε την τσαρίνα να συνεκτιμήσει:

• Το άσβεστο μίσος, που τρέφουν οι Αλβανοί για τους Τούρκους,

• την υπερβολική φιλαργυρία τους,

• την αγριότητά τους, και

• την φιλική διάθεση των διοικητών τους, στις νέες συνθήκες και την ανεξαρτησία.

Και κατέληξε, με την φημολογία, ότι ο πασάς της Σκόδρας, ο Μαχμούτ-πασάς, εάν δεν έχει ήδη αποσχισθεί από την Πύλη, το σκέπτεται. Έτσι θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε έναν ρωσο-τουρκικό πόλεμο. (Πράγματι ο Μαχμούτ, αναλαμβάνοντας την διοίκηση της Σκόδρας, το 1776, άρχισε να ισχυροποιείται και να αγνοεί σιγά-σιγά την Πόλη). Έτσι, ο δαιμόνιος Λέσβιος, επρότεινε την δημιουργία προξενείου στην Δαλματία (τότε υπό Ενετών), προς σύναψη καλύτερων σχέσεων με τους Αλβανούς! Η Αικατερίνη επείσθη, συμφώνησε και διόρισε μάλιστα τον ίδιο τον Παλλαδοκλή πρόξενό της στην Δαλματία να διαταγεύει τα των σχέσεων Ρωσίας-Αλβανίας.

Όντως ο πασάς του Σκουταρίου έκοψε ιδικό του νόμισμα και αυτοαποκαλείτο «κληρονόμος του δοξασμένου Γεωργίου Καστριώτη», που οι Αλβανοί λένε Σκενδέρ-μπεη (δηλ. Αλέξανδρο), και συγκέντρωνε δυνάμεις με επί κεφαλής τον Χασάν Οτά. Η Πύλη έστειλε εναντίον του μεγάλο στόλο και στρατεύματα στην Βοσνία. Τότε ήταν η ευκαιρία… Ξέσπασε ο ρωσο-τουρκικός πόλεμος (Αύγουστος 1787) και ο διμέτωπος αγώνας των οθωμανών είχε ως αποτέλεσμα να συντριβεί ο τουρκικός στρατός που είχε εισβάλλει ήδη στην Αλβανία (14/25.11.1787).

Οι αναφορές του Παλλαδοκλή (του 1787) μιλούν αναλυτικά για όλα αυτά.