Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«Κοκκώνες» καί «Γκέγκηδες» στο Μουρίκι


Ξέφρενο γλέντι με τους «γκέγκηδες» στο Δήμο Mουρικίου
Πιστοί στην παράδοση που επιτάσσει διατήρηση των καρναβαλικών εθίμων, αλλά και διακωμώδηση της πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας υποδέχθηκαν οι κάτοικοι σε δ.δ. του Δήμου Μουρικίου τη νέα χρονιά με τη συνοδεία τοπικών μουσικών σχημάτων. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, όπως κάθε χρόνο, με τους καρναβαλιστές όλων των ηλικιών να δημιουργούν ένα κλίμα κεφιού και χαράς παρασύροντας τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι, παρά το γεγονός ότι δεν συνηγορούσαν σε αυτό οι καιρικές συνθήκες. Δεν έλειπαν οι αστεϊσμοί και τα πειράγματα, ενώ η θεματολογία των καρναβαλικών αρμάτων ήταν εξαιρετικά ευρηματική.
Οι «κοκκώνες» και οι «γκέγκηδες» στο Εμπόριο με τις ιδιαίτερες εμφανίσεις τους σκόρπισαν το γέλιο και τη χαρά στους επισκέπτες που προσήλθαν στην πλατεία για να παρακολουθήσουν το δρώμενο που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Οι «κοκκώνες» διακωμώδησαν τον δημοφιλή Μαμαλάκη ενώ οι «Μάγισσες» με όλα τα σχετικά εξαρτήματα έδωσαν τον ιδιαίτερο τόνο! Οι γκέγκηδες τήρησαν απαρέγκλιτα τον «κανόνα» βάσει του οποίου ο οποιοσδήποτε προσέρχεται στο χώρο της εκδήλωσης και δεν είναι ντυμένος, είτε ως τσολιάς είτε με προβιές, θα υποστεί το αλεύρωμα κι αν φέρει αντιρρήσεις τότε θα τον ρίξουν μέσα στο βαρέλι με το νερό! Στην κορύφωση του γλεντιού εμφανίζονται τα καρναβαλικά άρματα που φέτος σατίριζαν τα σήριαλ «Αγρότης μόνος ψάχνει», το «next top model», ενώ πολύ γέλιο και χειροκροτήματα εισέπραξε το «next top model γκέγκας».
Στην Αναρράχη το γλέντι ξεκίνησε από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς που διοργάνωσαν το τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους Συλλόγους του χωριού, ξεκινώντας με τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα «Σούρβα». Το έναυσμα έδωσαν οι ζουρνάδες και τα νταούλια που περιήλθαν όλο το χωριό ενώ στην πολύχρωμη ομάδα έμπαιναν συχνά και παρέες μεταμφιεσμένων που μέχρι την αλλαγή του χρόνου επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού, ακολουθούν τα κεράσματα και η ανταλλαγή ευχών για το νέο έτος. Ανήμερα της πρωτοχρονιάς και χωρίς ανάπαυλα οι τσολιάδες έστησαν το γλέντι στην πλατεία του χωριού τσουγκρίζοντας τα ποτήρια και τις διαθέσεις τους για το «καλό του χρόνου», ενώ λίγο αργότερα το κέφι φούντωσε και οι χοροί έδωσαν και πήραν. Το πρώτο καρναβαλικό άρμα επιγραφόταν «Ντέμπρε νιούζ» το δεύτερο διακωμώδησε την τηλεοπτική σειρά «η στιγμή της αλήθειας» ενώ το τρίτο είχε ως θέμα «Τα πικάντικα κορίτσια». Οι εκδηλώσεις και πριν την Πρωτοχρονιά, διοργάνωσαν ο Δήμος Μουρικίου, σύλλογοι, φορείς αλλά και μεμονωμένες ομάδες, όπως συνηθίζεται χρόνια τώρα στη Δυτική Εορδαία.
-----------
Το Μουρίκι ειναι Αρβανιτοχωρι(η ηταν,γιατι μαλλον το εχουν ξεχασει οι κατοικοι τους) βλπ Κ.Μπιρη και για Μουρίκη Μπούα,την γνωστη Βορειοαλβανικη (Γκέγκικη) φαρα των Μπούα απο την περιοχη Μπουγιάνα.
-----------