Σάββατο 22 Μαΐου 2010

«πού λένε τούς Αλβανούς σκάρτους από ράτσα..»

Δείτε έναν ωραίο χάρτη με την Σερβία το 1350. Για να μην αρχίσουμε το μέτρημα: τους Ενετούς (που η μισή σημερινή Ελλάδα (και ολόκληρη η Κύπρος) ήταν κάποτε δικά τους), τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Αλβανούς, τους Οθωμανούς, τους Γενουάτες κλπ. κλπ.



Στους φίλους μας που λένε τους Αλβανούς σκάρτους από ράτσα θα προτείνω να διαβάσουν λίγο ιστορία για την παρουσία των Αρβανιτών στην Ελλάδα από τότε που πρωτοκατέβηκαν. (Παλιά τους έλεγαν/έγραφαν και Αλβανίτες, όπως γράφουμε/λέμε αδε(λ|ρ)φός.) Ή να κοιτάξουν λίγο μερικά ελληνικά επίθετα (μπορεί και το δικό τους) που κάνουν λίγο μπαμ: Αρβανίτης, Αρβανιτάκης, Κόλιας, Τζαβέλας, Λιάπης, Τσόκας, Μπότασης, Μπότσαρης, Γκίκας, Λεμπέσης κλπ. κλπ. Ή να ανοίξουν έναν χάρτη της Αττικής γύρω στο 1800. (95% αρβανιτοχώρια ~ που τώρα πια δεν είναι χωριά αλλά μικρές πόλεις ή προάστεια κι εμείς τους αλλάζουμε τα ονόματα και νομίζουμε ότι αλλάζουμε και την ιστορία έτσι). Ή να πάρουν έναν κατάλογο αγωνιστών του 21 και να δουν εκεί κάτι σκάρτους. (Πρώτοι-πρώτοι φιγουράρουν οι Σουλιώτες, που ήταν χριστιανοί Αλβανοί και που δεν ξέρω πόσοι απ' αυτούς μιλούσαν καν ελληνικά. Και οι νησιώτες βέβαια! Και άμα αρχίσουμε δεν θα τελειώνουμε...)

Πρόχειρα λινκ:


http://en.wikipedia.org/wiki/Arvanites
http://www.arvasynel.gr/

btw. Έχετε δει ποτέ Αρβανίτη που ξέρει αρβανίτικα να μιλάει με Αλβανό; Είναι εντυπωσιακό, μετά από τόσους αιώνες χωρίς καμία επαφή (οι Αρβανίτες κατέβηκαν κάπου στον 15ο/16ο αι...).