Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Αλβανοί μετανάστες

«Χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας ανθρώπων είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας που κυμαίνεται από 25 - 45 ετών ενώ ξεκινάει από νεογέννητα παιδιά και φτάνει μέχρι την τρίτη ηλικία (λιγότεροι σε αριθμό) που είναι οι γονείς και οι παππούδες. Ένας από τους λόγους που αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό ομάδες μεταναστών στην Ελλάδα είναι εκτός των οικονομικών παραγόντων υπάρχει η συνοριακή γειτνίαση (μέσω γης) πράγμα που διευκολύνει περισσότερο την είσοδο τους στην χώρα. Ένα χαρακτηριστικό αυτής της ομάδας είναι ότι σε αντίθεση με άλλες εθνικότητες που έχουν συγκροτήσει δικές τους γειτονιές, παρατηρείται μια διασπορά των Αλβανών στον αθηναϊκό χώρο με αποτέλεσμα να μην έχουν σχηματιστεί αλβανικές γειτονιές (π.χ. ο πολωνικός πληθυσμός έχει δημιουργήσει μια δικιά του γειτονιά με μαγαζιά, εκκλησία και σχολεία, στη Μιχαήλ Βόδα, στην πλ. Βάθης και την Κυψέλη, ο βουλγαρικός πληθυσμός, που είναι συσπειρωμένος γύρω από την Ομόνοια και την Πλατεία Βάθης, συνυπάρχει με άλλες μεταναστευτικές ομάδες από το πρώην ανατολικό μπλοκ, οι Αφρικανοί προτιμούν περισσότερο τις γειτονιές της Κυψέλης και των Πατησίων, οι μετανάστες από Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία και χώρες της Εγγύς Ανατολής έχουν αναπτύξει σχέσεις μεταξύ τους και συγκεντρώνονται γύρω από τις πλατείες Θεάτρου, Ομονοίας, Βάθης και Μεταξουργείου, όπου έχουν συγκροτήσει μία μεγάλη γειτονιά).

Επίσης οι αλβανοί είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτεο ποσοστό των γεννήσεων καθώς και το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών που σπουδάζουν και που πολλές φορές αριστεύουν σε σχέση με όλες τις άλλες ομάδες μεταναστών.

Πάνω από 100.000 είναι ο αριθμός αυτών που έχουν τελείωσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ γύρω στους 20.000 νέοι και νέες που έχουν τελειώσει την ανώτατη εκπαίδευση την τελευταία δεκαετία χωρίς να υπολογήσουμε αυτούς που έχουν τελειώσει σεμινάρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που έμαθαν την ελληνική γλώσσα είναι αυτοδιδασκόμενοι, άλλοι μέσα από τα θρανία (εδώ μιλάμε για τα παιδιά μας) και άλλοι μέσα από τα μαθήματα που γίνονται είτε από το ΕΜΠ είτε από τα προγράμματα κατάρτισης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.

Ένας από τους βασικούς λόγους που όλοι αυτοί οι μετανάστες αναγκαστήκανε να μάθουν την ελληνική γλώσσα είναι ότι έπρεπε με κάποιον τρόπο να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, έπρεπε να μιλάνε με τους εργοδότες τους, είτε ακόμη και στον μανάβη της γειτονιάς. Τα πρώτα χρόνια ήταν παρά πολύ δύσκολα ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα και ειδικά όσων αφορά το Forum Μεταναστών που έχει διοργανώσει μέσω των καθηγητών που εργάζονται εθελοντικά για την διοργάνωση ομάδων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επίσης και οι Σύλλογοι (ΜΚΟ) έχουν κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να βοηθήσουν και ακόμη προσπαθούν σε συνεργασία με το Forum Μεταναστών να κάνουν τα πάντα για την ένταξη και την διευκόλυνση αυτών των ανθρώπων.

Στην δεκαπενταετία αυτή έχουν περάσει περίπου 1.000.000 αλβανοί (όπου υπολογίζουμε και αυτούς που είτε επιστρέψανε στην χώρα τους είτε μετακινήθηκαν σε άλλη χώρα) και μέσα σε αυτούς υπολογίζονται περίπου 170.000 που γνωρίζουν πολύ καλά την γλώσσα (διαβάζουν, μιλάνε και γράφουν) πράγμα που έχει βοηθήσει παρά πολύ και τους έλληνες επενδυτές στην Αλβανία».