Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Στροφή στην πολιτική της Σερβίας έναντι τού Κοσόβου αναμένει το Μαυροβούνιο

Hμερομηνία : 23-07-10

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) αποτελεί νέα σημαντική στιγμή στη διαδικασία του Κοσόβου, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μίλαν Ρότσεν.

Το γεγονός ότι το ICJ, με σεβαστή πλειοψηφία, απεφάνθη ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο θα προσφέρει απαντήσεις σε πολυάριθμα διλήμματα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.

Ο κ. Ρότσεν υπογράμμισε ότι η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή είναι το σημαντικότερο ζήτημα για όλες τις χώρες, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξής τους στις ευρωατλαντικές δομές.

Η γνωμοδότηση του ICJ για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ήταν αναμενόμενη και η Σερβία πρέπει τώρα να κάνει ιστορική στροφή στην πολιτική της και να επικεντρωθεί στο μέλλον, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Ράνκο Κριβοκάπιτς.

Ο κ. Κριβοκάπιτς τόνισε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης νομιμοποιεί την απόφαση ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως το Βελιγράδι θα αλλάξει σελίδα στην πολιτική του προς το Κόσοβο και θα κατανοήσει ότι, το Κόσοβο είναι μέρος της βαλκανικής πραγματικότητας, δηλαδή μέρος του μέλλοντος της Σερβίας, με έναν άλλο τρόπο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Στροφή στην πολιτική της Σερβίας έναντι του Κοσόβου αναμένει το ...