Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

«...ιστορικά είμαστε αδέλφια...»

Ποντος και Αριστερά είπε...

Γράφοντας:

"Μιλάμε για κατασκευή, εκ του μη όντος, μίας συμπαγούς και διακριτής εθνοπολιτισμικής μειονότητας(ΣΗΜΕΡΑ) εντός της εθνικής επικράτειας, εμφορούμενης μάλιστα από εξόχως ανεπτυγμένη εθνική αυτοσυνειδησία και αλυτρωτική εθνικιστική ιδεολογία, και της οποίας μειονότητας το εθνικό κέντρο συνορεύει με την Ελλάδα...."

Άρα το πρόβλημά σου είναι οι Αλβανοί υπήκοοι.

Γιατί άλλη τέτοια ομάδα δεν υπάρχει. Επίσης αυτή η ομάδα δεν είναι συμπαγής γεωγραφικά, αλλά είναι κατανεμημένη με βάση τις οικονομικές ευκαιρίες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σόρι αλλά διαφωνώ με την προσέγγισή σου.

Πρώτα πρώτα, μεγάλο μέρος των Αλβανών υπηκόων είναι ελληνικής ή βλαχικής καταγωγής. Απ' την άλλη η δύναμη αφομοίωσης της ελληνικής κοινωνίας είναι τόσο μεγάλη που τα παιδιά τους που ήρθαν εδώ μικρά ή γεννήθηκαν εδώ να νοιώθουν περισσότερο ελληνάκια παρά αλβανάκια.

Βέβαια, η κακή συμπεριφορά μας ως ημιμαθών -που ξεχνούν ότι οι Έλληνες ιστορικά υπήρξαν λαός της διασποράς και ότι σήμερα 5 εκατομ. κατοικούν παντού στον κόσμο- τους οδηγεί πολλές φορές στο να ενισχύσουν την εθνική τους ταυτότητα.

Επίσης οι Αλβανοί δεν είναι ενιαία ομάδα. Ένα μεγάλο μέρος τους είναι χριστιανοί (ορθόδοξοι και καθολικοί). Οι μουσουλμάνοι τους δεν έχουν καμιά σχέση με την ισλαμική ορθοδοξία. Είναι μπεκτασίδες, αλεβίτες, δηλαδή φιλελεύθεροι.

Με τους Αλβανούς πιστεύω προσωπικά, ότι έχουμε μικρά προβλήματα. Αν δεχτούμε την γερμανική αντίληψη περί έθνους, ιστορικά είμαστε αδέλφια... Και αν όχι εμείς, τουλάχιστον οι Βαλκάνιοι ομοεθνείς μας.

Το ότι υπάρχουν εθνικιστές ακραίοι και Αλβανοί χρυσαυγίτες είναι γεγονός. Το κακό υπα΄ρχει παντού!

Κατ΄ αρχάς η εμφάνιση του αλβανικού εθνικού συναισθήματος οφειλόταν σε μια πραγματική κατάσταση. Ότι η αλβανική εθνική ολοκλήρωση δεν είχε γίνει. Για τους Αλβανούς, το Κόσοβο ήταν ότι στις αρχές του αιώνα ήταν η Ιωνία και ο Πόντος για μας. Βέβαια, αυτοί δεν ήταν τόσο άτυχοι, ώστε να έχουν ένα τόσο άχρηστο κέντρο αναφοράς.

http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2010/01/1-1920.html

Akritas - ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Όταν δίνεις αθρόα «Ελληνικές ...-Προσωρινά αποθηκευμένη