Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Μόνο με Βασιλιά η αυτονομία της Εκκλησίας τού Μαυροβουνίου

"Η επαναφορά της μοναρχίας, όρος για την αυτονομία της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου"
Την επαναφορά της μοναρχίας στο Μαυροβούνιο θέτει ως όρο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία για να επιτρέψει την ανανέωση του αυτοκέφαλου της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου. Ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος, σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς περί ανανέωσης του καθεστώτος αυτονομίας της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο με τους όρους της Εκκλησίας και όχι του κράτους».

Ο μητροπολίτης Αμφιλόχιος πρόσθεσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχθεί μία τέτοια συζήτηση η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι «να επιστρέψει η μοναρχία στο Μαυροβούνιο και να αποτελέσει η ορθοδοξία την επίσημη θρησκεία του κράτους».

Το αυτοκέφαλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου καταργήθηκε το 1920 με διάταγμα του βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρου Καραγιώργιεβιτς και η περιοχή εντάχθηκε στο σερβικό Πατριαρχείο.

Το 1993 “σχισματικοί” ιεράρχες από το Μαυροβούνιο ανανέωσαν την αυτονομία, καθεστώς που δεν αναγνώρισε καμία Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πολιτική ηγεσία του Μαυροβουνίου μέχρι πρόσφατα τηρούσε στάση ουδετερότητας στη διένεξη της Σέρβικης Ορθόδοξης Εκκλησίας με του “σχισματικούς” του Μαυροβουνίου.

Τελευταία, η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς άρχισε να υποστηρίζει την αυτονομία της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων