Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της Εκκλησίας

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ 3.500 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ

Απέτυχε η προσπάθεια της Εκκλησίας για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης 3.500 στρεμμάτων στη θέση Λακώματα Σχιστού στο Πέραμα.

Η επίμαχη έκταση, η οποία ανήκει στην Εκκλησία και εμπίπτει στη ζώνη Α του όρους Αιγάλεω που προστατεύεται ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κηρύχθηκε αναδασωτέα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής (30.10.2006). Κατά της απόφασης αυτής στράφηκε η Εκκλησία ζητώντας με προσφυγή της να ακυρωθεί, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά την κρίση των δικαστών, η απόφαση για την αναδάσωση είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς τη διαπίστωση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και κατά συνέπεια πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι όλοι οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία υποστήριζε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει γίνει επανειλημμένως άρση της αναδάσωσης για την εγκατάσταση διάφορων χρήσεων (βιομηχανική ζώνη, νεκροταφείο Σχιστού, χώρος απόθεσης απορριμμάτων), ισχυρισμός που κρίθηκε αόριστος διότι δεν προσκόμισε συγκεκριμένα στοιχεία που να αφορούν την επίμαχη έκταση αλλά εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής.

Την ίδια τύχη είχε και το επιχείρημα ότι η έκταση δεν είναι δημόσια αλλά ανήκει στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας. «Η υποχρέωση κήρυξης ορισμένης έκτασης ως αναδασωτέας δεν συναρτάται, κατά το νόμο, προς τον ιδιωτικό ή δημόσιο χαρακτήρα της» αποφάνθηκαν οι δικαστές.

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της Εκκλησίας