Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ρώσοι μυστικοί εκτέλεσαν τους 6 τού Ε.Σ.στην Τσετσενία

Ανδρες των ειδικών επιχειρήσεων της FSB -της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας που διαδέχτηκε την KGB στη μετασοβιετική εποχή- ήταν οι δολοφόνοι έξι νοσηλευτών του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην Τσετσενία τον Δεκέμβριο του 1996 και όχι ακραίοι μουσουλμάνοι Τσετσένοι αυτονομιστές, όπως αρχικά είχε γίνει πιστευτό, χωρίς να αποδειχτεί.
Την αποκάλυψη για τη δολοφονία, μετά την οποία όλες οι διεθνείς αποστολές αρωγής είχαν εγκαταλείψει την Τσετσενία, δημοσιεύουν οι «Times». Τη βασίζουν σε στοιχεία που έδωσε στο δημοσιογράφο Ρότζερ Μπόιες, στη διάρκεια μυστικού ραντεβού στη Γερμανία, ο Αλέξι Ποτιόμκιν, ταγματάρχης εν ενεργεία της FSB. Ο Ποτιόμκιν, με το βαθμό του υπολοχαγού τότε, πήρε ο ίδιος μέρος στη «μαύρη» αυτή επιχείρηση της FSB που έλαβε χώρα στα μέσα Δεκεμβρίου 1996, τρεις μήνες και κάτι μετά την κατάπαυση του πυρός, με την οποία η κυβέρνηση του Μπόρις Γιέλτσιν είχε τερματίσει τον πρώτο πόλεμο στην Τσετσενία.
Ενας βρώμικος πόλεμος
Ομως ο βρώμικος αυτός πόλεμος στην πράξη συνεχιζόταν με δολοφονικές επιθέσεις και από τους αντάρτες και από την πλευρά των Ρώσων. Ετσι, κλιμάκιο της FSB που είχε σταλεί από τη Μόσχα βρέθηκε μια νύχτα να έχει εμπλακεί σε ανταλλαγή πυρών με αντάρτες στο χωριό Νόβιε Ατάγκι, νότια του Γκρόσνι. Οι Ρώσοι εισέβαλαν τότε στο κτήριο ενός σχολείου που ο Ερυθρός Σταυρός το είχε μετατρέψει σε νοσοκομείο (με εμφανή στους τοίχους τα σύμβολά του) και κυριολεκτικά εκτέλεσαν εν ψυχρώ στα κρεβάτια τους τους έξι άνδρες και γυναίκες νοσηλευτές -έναν Ισπανό, ένα Δανό, δύο Νορβηγίδες, μία Καναδή και μία Νεοζηλανδή. Αρχικά επιχείρησαν να το καλύψουν βάζοντας στα ρούχα των θυμάτων τους ταυτότητες νεκρών αυτονομιστών. Κατόπιν, έριξαν το έγκλημα στους Τσετσένους. Η βιαστική επίσημη έρευνα απλώς έθεσε την υπόθεση στο αρχείο.
Ο Ποτιόμκιν στήριξε την ιστορία του και σε αντίγραφα των στρατιωτικών σημάτων σχετικά με την επιχείρηση, τα οποία επίσης δημοσιεύουν οι «Times». Ο ίδιος, που κρύβεται με τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους στη Γερμανία, διαπραγματεύεται να αυτομολήσει στη δούλεψη των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών. Αν, με διενέργεια νέας εμπεριστατωμένης έρευνας, η ιστορία του αποδειχτεί τεκμηριωμένο έγκλημα πολέμου, τότε η Μόσχα θα βρεθεί υπόλογη έναντι και των συγγενών των νοσηλευτών και του Ερυθρού Σταυρού.  
   http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=227339
Ρώσοι μυστικοί και όχι Τσετσένοι οι δολοφόνοι των «6» του Ερ. Σταυρού