Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Αλβανοί-Ιλλυριοί-Σουλιώτες

από Pogonistan » 17:37 pm 23 01 2007


Για απάντηση σου παραθέτω τα παρακάτω αποσπάσματα:

Το δύσκολον ή μάλλον το αδύνατον του πράγματος κατανοεί τις μάλιστα αποβλέψας εις την φύσιν των Ιλλυριών και των απογόνων αυτών Αλβανών, οίτινες καίπερ από εξ όλων αιώνων εν Ελλάδι και εν μέσω των Ελλήνων ως αδελφοι αυτών ζώντες, καίπερ την αυτήν θρησκεία αυτοίς έχοντες και αει συναγονιζόμενοι αυτοίς ουχ ήττον διατηρούσι την Αλβανικήν αυτών γλώσσαν. Αυτόδηλον δ’ ότι αν οι Αλβανοί εν τοσούτοις αιώσι μη εξελληνίσθησαν και ταύτα πολλώ μάλλον των παλαιών αναγκαζόμενοι εις τούτο, οι αρχαίοι εν Μακεδονία, ήτοι μακράν της Ελλάδος και εν βραχυτέρω χρόνω δεν ήτο δυνατόν να πάθωσι τούτο. Γ.Ν. Χατζιδάκι, Περί του Ελληνισμού των Αρχαίων Μακεδόνων, Αθήνα, 1896 (όπως αναδημοσιεύεται από τον Γ. Μπαμπινιώτη στο Η γλώσσα της Μακεδονίας, Η αρχαία Μακεδονική και η ψευδώνυμη γλώσσα των Σκοπίων, Ολκός, Αθήνα, 1992, σ. 24).

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφέρω τον Π. Κουπιτώρη και τον Φουρίκή (ο οποίος ήταν και μέλος της Ακαδημίας), ούτε και τον Τίτο Γιοχάλα (ακαδημαϊκός και αυτός) και την άποψη τους για τους αρβανίτες.

Και για να μην ξεχάσουμε και τους Σουλιώτες σου παραθέτω από το πρόσφατο βιβλίο της Βάσως Δ. Ψιμούλη, Σούλι και Σουλιώτες, βιβλιοπ. της ΕΣΤΙΑΣ, Αθήνα, 2005, σ. 16 μία μόνο φράση: «Η αλβανική προέλευση των Σουλιωτών, καθώς μαρτυρείται από τις πηγές, θεωρήθηκε δεδομένη». Η κ. Ψιμούλη είναι ιστορικός (PhD) και υπεύθυνη του Τμήματος Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Όσο για τον ‘γνωστό’ σου ‘δημοσιογράφο’, ας διαβάσει τα βιβλία του πρώην προέδρου του Αρβανίτικου Συνδέσμου (μακαρίτη πλέον) Αριστείδη Κόλλια. Δεν τα προτείνω ως έγκυρα ιστορικά αναγνώσματα αλλά για την ιδέα που έχουν οι Αρβανίτες για τον εαυτό τους. Θυμήσου βέβαια να τα βάλεις και με τον Πουλιανό, γιατί και αυτός (από το 1976) δέχεται ότι οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών.



ΒΛΕΠΕ ολόκληρο εδώ:http://www.neb.gr/forum/viewtopic.php?f=7&t=964&start=20
Φόρουμ της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών • Προβολή θέματος - Αλβανοί ...
7 δημοσιεύσεις - 4 συντάκτες
16 μία μόνο φράση: «Η αλβανική προέλευση των Σουλιωτών, καθώς μαρτυρείται από τις πηγές, θεωρήθηκε δεδομένη». Η κ. Ψιμούλη είναι ιστορικός (PhD) και ...
www.neb.gr/.../viewtopic.php?f=7&t... - Προσωρινά αποθηκευμένη