Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

«..Eίμαστε έτοιμοι γιά λύση καί γιά ένταση.Είμαστε έτοιμοι γιά τα πάντα»

Ο Μπαγίς στη ΝΕΤ για ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Χάλκη 


Δείτε το video
Η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητά τη νομική φόρμουλα για να ανοίξει την θεολογική σχολή της Χάλκης είπε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ και τον Φάνη Παπαθανασίου, ενώ αναφέρεται και στις συζητήσεις για το τζαμί στην Αθήνα.
Ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών είναι αποφασισμένοι να βρουν λύσεις στα ελληνοτουρκικά, ενώ εκφραζει αισιοδοξία για τις συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου για το Κυπριακό αύριο στη Νεα Υόρκη. Ο Τούρκος Υπουργός σε άλλες δηλώσεις του σε Τούρκους δημοσιογράφους πρότεινε το Κυπριακό να λυθεί με τον τρόπο με τον οποίο εκλέγεται ο Πάπας, δηλαδή "να κλειστούν σε ένα δωμάτιο οι Χριστόφιας, Ερογλου, Παπανδρέου και Ερντογάν, να προσέλθουν και ο ΓΓ του ΟΗΕ μαζί με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να λύσουμε το πρόβλημα".


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ", ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε επίσης τα ακόλουθα:
"Ο κόσμος δεν αποτελείται από τις 59 βουλευτικές έδρες στο κοινοβούλιο της Νότιας Κύπρου. Υπάρχει ένας μεγαλύτερος κόσμος. Και ο κόσμος αυτός έχει βαρεθεί πλέον από την απόρριψη κάθε πρότασης. Σε ποιο μέρος του κόσμου, ένας ηγέτης καθώς πηγαίνει στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες του ΟΗΕ, ύστερα από έκκληση της αντιπολίτευσης αισθάνεται την ανάγκη να υποσχεθεί ότι δεν θα κάνει πολλές υποχωρήσεις; Πώς μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς υποχωρήσεις; Αυτή μπορεί να υπάρξει μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Εάν όλοι εμμείνουν στις θέσεις τους δεν μπορεί να υπάρξει λύση".
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμα:
Εμείς ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι για τη λύση. Αλλά είμαστε έτοιμοι και για ένταση. Είμαστε έτοιμοι για τα πάντα".


http://news.ert.gr/el/kosmos/eidiseis/47711-diloseis-egkemen-mpagis-gia-to-kypriako