Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Ο Γκόπτσεβιτς καί οί 920.000 Σέρβοι στη Μακεδονία!

ΔΟΒΙΣΤΑ: Η ΜΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

«Το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν πάτησαν πόδι στη Δοβίστα δεν είναι λόγια του αέρα. Ακόμη κι' εκείνος ο περιβόητος Γκόπτσεβιτς, που ανακάλυψε ξαφνικά στα τέλη του 19ου αιώνα 992.000 Σέρβους στη Μακεδονία, στο βιβλίο του "Μακεδονία και Παλαιά Σερβία" αναφέρει σε σχετικό κατάλογο ότι στα 1889 η Δοβίστα είχε 232 σπίτια και 600 Έλληνες κατοίκους, κανένα Σέρβο, κανένα Μουσουλμάνο και κανένα Τσιγγάνο. Μην σας κάνει εντύπωση που ο Γκόπτσεβιτς δεν αναφέρει τίποτα για Βουλγάρους, γιατί από τότε εκαλλιεργείτο η διαφοροποίηση των "Σλαβομακεδόνων" με τους "Βουλγάρους". Είναι πράγματι για γέλια οι γλωσσικές "διαφορές", που εντόπισε ο Γκόπτσεβιτς μεταξύ των "Μακεδόνων" και των "Βουλγάρων". Για παράδειγμα ο στρατιώτης στα βουλγάρικα είναι "βοϊνίκ" και στα "Μακεδόνικα" είναι "βόϊνικ"!
Είναι αξιοσημείωτο το "θάψιμο", που κάνει στον Γκόπτσεβιτς ο σύγχρονος του Γάλλος περιηγητής Βίκτωρ Μπεράρ στο βιβλίο του "Τουρκία και Ελληνισμός - Οδοιπορικό στη Μακεδονία":
"Ο κ. Γκόπτσεβιτς,   αναφέρει   ο   Μπεράρ,   στη διάρκεια του σερβοβουλγαρικού πολέμου είχε πάρει ολόψυχα το μέρος των Βουλγάρων και μάλιστα έγραψε για τους Βούλγαρους ένα βιβλίο περί Βουλγαρίας και Ανατολικής Ρωμυλίας. Μια μέρα όμως που ο κ. Γκόπτσεβιτς  καθόταν  στο  τραπέζι  του  και σκεφτόταν  τους λαούς της Μακεδονίας, το βιβλίο του για τη Ρωμυλία, τόσο μεροληπτικό υπέρ των Βουλγάρων, και το άλλο του βιβλίο για την "Άνω Αλβανία και τις λίγκες της", τόσο   μεροληπτικό   υπέρ   των   Αλβανών,   ήρθε   ένας άγνωστος και του πρότεινε να τον οδηγήσει στη Μακεδονία και να του αποδείξει επιτόπου ότι όλοι αυτοί οι Βούλγαροι και οι Αλβανοί του ήσαν στην πραγματικότητα Σέρβοι, μιλούσαν σέρβικα και το όνειρο τους ήταν να γίνουν μία των ημερών Σέρβοι..."!
Παραθέτω αυτό το απόσπασμα γιατί το βιβλίο του Γκόπτσεβιτς έχει γίνει η αιχμή του δόρατος για τις θεωρίες των Σκοπίων περί "Μακεδόνων του Αιγαίου" και άλλες τέτοιες ασυναρτησίες, που μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα».

 
                                   http://www.darnakas.gr/emmpapadovista.htm

Δοβίστα: η Μάνη της Μακεδονίας

Ακόμη κι' εκείνος ο περιβόητος Γκόπτσεβιτς, που ανακάλυψε ξαφνικά στα τέλη του 19ου αιώνα 992.000 Σέρβους στη Μακεδονία, στο βιβλίο του "Μακεδονία και ...
www.darnakas.gr/emmpapadovista.htm - Προσωρινά αποθηκευμένη