Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Μάνδρες Κιλκίς

«Οι Μάνδρες είναι χωριό του Νομού Κιλκίς Διοικητικά ανήκει στην επαρχία Κιλκίς και στο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Γαλλικού. Παλαιότερα ήταν έδρα της κοινότητας Μανδρών. Βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια του Κιλκίς και 32 βόρεια της Θεσσαλονίκης, επι της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Εχει υψόμετρο 100 μέτρα και βρίσκεται κοντά στο Γαλλικό ποταμό. Στην απογραφή του 2001 είχε 668 κατοίκους (684 το 1991 και 548 το 1981). Λόγω της εγγύτητας της Θεσσαλονίκης ο πληθυσμός είναι αστικοποιημένος και οι αγροτικές δραστηριότητες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2001, στη γεωργία απασχολείται το 6% του ενεργού πληθυσμού,στη βιομηχανία το 39% και στις υπηρεσίες το 54%. Παλαιότερα η κυριότερη δραστηριότητα ήταν η σηροτροφία (εκτροφή μεταξοσκώληκα)».
«Οι κάτοικοι των Μανδρών είναι πρόσφυγες από την κωμόπολη Μανδρίτσα της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρεια Θράκη). Οι πρόγονοι τους ήταν Αρβανίτες, με έντονη εθνική Ελληνική συνείδηση και συμμετοχή στους αγώνες του έθνους. Κατά την παράδοση, αλλά και σύμφωνα με την άποψη ορισμένων ιστορικών (Α.Βακαλόπουλος, Α. Μαικίδης), η καταγωγή τους ήταν από την περιοχή της Κορυτσάς (Βιθκούκι) και την περιοχή του Σουλίου.
Το χωριό Μάνδρες βρίσκεται 17 χιλιόμετρα νότια του Κιλκίς και 32 βόρεια της Θεσσαλονίκης, επί της παλαιάς Εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Κιλκίς».
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B5%CF%82_%CE%9A%CE%B9%CE%BB%CE%BA%CE%AF%CF%82


ΒΛΕΠΕ:http://www.info-kilkis.gr/files/11.pdf


[PDF] 

ΜΑΝΔΡΕΣ - Δίπλα στον Γαλλικό ποταμό

Μορφή αρχείου: PDF/Adobe Acrobat - Quick View
Μανδρίτσας ήρθε και εγκαταστάθηκε στην τοποθεσία του σημερινού χωριού η οποία δεν ...του χωριού που ήρθαν από την Μανδρίτσα είναι η αρβανίτικη γλώσσα. ...
www.info-kilkis.gr/files/11.pdf