Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΙΑΚΩΒΟΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Ο μέγας ιατροφιλόσοφος και ερευνητής γλωσσολογίας, Ιάκωβος Θωμόπουλος στο βιβλίο του ‘’Πελασγικά’’ αποδεικνύει την Ελληνικότητα της Αλβανικής γλώσσας. Γράφει συγκεκριμένα:
‘’Η Αλβανική αποδεικνύεται εν τω ημετέρω έργω ουχί μόνον Πελασγική, αλλά και προς την Ελληνικήν συγγενεστάτη και οιωνεί Ελληνική τις διάλεκτος. Διότι τούτο μεν πάντες οι φθόγγικοί αυτής νόμοι και πολλοί γραμματικοί σχηματισμοί εισί κοινοί και εν τη Ελληνική, τούτο δε ουδεμία σχεδόν Αλβανική λέξις υπάρχει η μη ευρισκομένη εν τοις ελληνικοίς λεξικοίς. Η σύγκρισις του Πελασγικού κειμένου προς την Αλβανικήν μετάφρασιν ή μάλλον ειπείν παράφρασιν αποδεικνύει την ταυτότητα της αρχαίας Ελληνο-Πελασγικής προς την νεωτέραν Ελληνο-Πελασγικήν ήτοι Αλβανικήν. Η δε παραβολή αμφοτέρων τούτων προς την αρχαϊκήν Ελληνικήν πείθει πάντα, ότι η αρχαία Ελληνο-Πελασγική ως και η νεωτέρα ή Αλβανική ουδέν άλλο εισίν ή απλούν Πρωτοελληνικόν ιδίωμα. Η αντιπαραβολή της αρχαίας Ελληνικής μεταφράσεως προς το Αλβανικόν κείμενον δεκνύει, πόσα και αυτός ο ατημέλητος και όλως δημώδης Αλβανικός λόγος εγκλείει αρχαϊκά Ελληνικά κειμήλια, και πόσον η μελέτη της Πελασγικής Αλβανικής γλώσσης δύναται είναι ωφέλιμος προς τους ασχολουμένους εις την αρχαίαν Ελληνικήν γλωσσολογίαν. Κατατάσσομεν δε ταύτην (την Αλβανική) μετά της Θρακο-φρυγικής εν τη μεγάλη οικογενεία των Ελληνικών γλωσσών. Επειδή δε η γλώσσα των νυν εν τη αρχαία Ιλλυρία οικούντων Αλβανών αποδεικνύεται Πελασγική, ομόγλωσσοι δε φυσικώ τω λόγω εικάζονται και οι παλαιοί Ιλλυριοί, η αρχαία Ιλλυρική φαίνεται αναγομένη, ως και η σημερινή Αλβανική, εις τον Πελασγικόν κλάδον της οικογενείας των Ελληνικών γλωσσών. Οι Αλβανοί εισίν έθνος Ελληνο-Πελασγικόν’’.
Σχόλιο του φιλόλογου-γλωσσολόγου Μάριου Δημόπουλου: Οι Πελασγοί ήταν ένα πανάρχαιο Ελληνικό φύλο. Ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς αναφέρει: ‘’Ην γαρ δη και το των Πελασγών γένος Ελληνικόν εκ Πελοποννήσου το αρχαίον’’, δηλαδή ότι οι Πελασγοί ήταν ένα Ελληνικό φύλο από την Πελοπόννησο. Ο Θουκυδίδης αναφέρει ότι ‘’Πελασγοί και Έλληνες το αυτό έθνος’’, δηλαδή ότι οι Πελασγοί και οι Έλληνες είναι το ίδιο έθνος. Ο Ηρόδοτος αποκάλεσε τη γλώσσα των Πελασγών βάρβαρη, και αυτό είναι φυσικό, αφού η Πελασγική ήταν μια πανάρχαια μορφή της Ελληνικής γλώσσας. Ο Ιάκωβος Θωμόπουλος απέδειξε ότι η Αλβανική είναι μια Ελληνο-Πελασγική γλώσσα, ένα Πρωτοελληνικό ιδίωμα.