Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Focus: Οί Γιουγκοσλάβοι σκότωσαν τον Ούλοφ Πάλμε

Ενα δημοσίευμα που θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις περιλάμβανε το τελευταίο τεύχος του γερμανικού πολιτικού περιοδικού Focus, που έγινε ευρέως γνωστό και στη χώρα μας μετά την παραποίηση του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.


Σύμφωνα με αυτό ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ούλοφ Πάλμε, που δολοφονήθηκε το 1986, έπεσε θύμα πληρωμένου δολοφόνου που είχαν μισθώσει οι γιουγκοσλαβικές μυστικές υπηρεσίες UDBA για να δυσφημίσουν Κροάτες της διασποράς.
Ο δολοφόνος του Σουηδού πρωθυπουργού έζησε στο Αμβούργο, σήμερα είναι 65 ετών, ζει στο Ζάγκρεμπ και εργάζεται σε ιδιωτική εταιρία παροχής υπηρεσίας ασφάλειας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η δολοφονία του Πάλμε έχει αποτελέσει «έμπνευση» για σειρά σεναρίων, σύμφωνα με τα οποία μπορεί να τον σκότωσαν απλοί πολίτες, ρατσιστές του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής, έμποροι όπλων, η RAF, χιλιανοί εθνικιστές, κ.ά.
Σαν πηγή το περιοδικό επικαλείται κατάθεση στη γερμανική γενική εισαγγελία και στη διεύθυνση εγκληματικών ερευνών της Βαυαρίας του Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτη των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο Βίνκο Σίντιτσιτς, συνεργάτης των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών, που πέρασε 10 χρόνια σε φυλακή της Σκοτίας για απόπειρα δολοφονίας, αποκάλυψε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που αφορούν τη δολοφονία του Πάλμε.
Σύμφωνα με το Focus, στην ανάκριση δήλωσε ότι τη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού σχεδίασε η σερβική μυστική υπηρεσία, στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά δεξιών Κροατών με αποσχιστικές διαθέσεις, στους οποίους σκόπευε να επιρρίψει την ευθύνη για τη δολοφονία και να τους δυσφημίσει στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης.
Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία του Σουηδού πρωθυπουργού, στις 28 Φεβρουαρίου του 1986, στο κέντρο της Στοκχόλμης, ήταν revolver τύπου Smith & Wesson, διαμετρήματος 357 Magnum, το οποίο είχε εισαχθεί με πλοίο λαθραία στη Σουηδία από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στην κατάθεση που έδωσε το 2008 ο Σίντιτσιτς υποστήριξε ότι τον Ούλοφ Πάλμε παρακολουθούσαν συνεχώς στη Στοκχόλμη πράκτορες των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών και διαπίστωσαν ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας του Σουηδού πρωθυπουργού.
Η Γερμανία ήδη από το 2008 έστειλε όλη την κατάθεση του Σίντιτσιτς στη Σουηδία, αλλά δεν έλαβε απάντηση από τη Στοκχόλμη, όπως υποστηρίζει το περιοδικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ούλοφ Πάλμε, μεταξύ άλλων, συμμετείχε την περίοδο 1984-1985 στην Πρωτοβουλία των Εξι για την ειρήνη και το τέλος της σύγκρουσης της Δύσης και των Σοβιετικών, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου από την Ελλάδα,  την Ίντιρα Γκάντι από την Ινδία (επίσης δολοφονήθηκε), τον Ραούλ Αλφόνσιν από την Αργεντινή, τον Μικέλ Ντελαμαρντίν από το Μεξικό και τον Τζούλιο Νιρέιρε από την Τανζανία.

                      http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=51548948
Focus: Οι Γιουγκοσλάβοι σκότωσαν τον Ούλοφ Πάλμε
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&pubid=51548948

ΒΛΕΠΕ:http://ellines-albanoi.blogspot.com/2009/08/blog-post_5735.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/07/blog-post_3905.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/07/2_29.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/07/3_30.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/08/1.html
http://ellines-albanoi.blogspot.com/2010/08/o-2.html