Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΒΑΛΕΟΝΤΗ

Γράφει ο Μ. Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ
Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Όσοι παρακολουθούμε με προσοχή τον τοπικό τύπο μας, γνωρίζουμε και διαβάζουμε το δημοσιογραφικό έργο του κ. Νώντα Βαλεοντή, παλαίμαχου δημοσιογράφου της Σάμου. Όσοι παρακολουθούμε τη σαμιακή βιβλιογραφία γνωρίζουμε επίσης τη συγγραφική του επίδοση, που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τη μορφή σειράς τόμων, ορισμένοι εκ των οποίων μας έχουν απασχολήσει και κατά το παρελθόν.
Πρόσφατα δύο βιβλία (τόμοι) είδαν το φώς της δημοσιότητας, προερχόμενοι από τον οξύ κάλαμό του. Ο πρώτος αποτελείται από 317 σελίδες τιτλοφορείται «Δροσοσταλιές κόκκινες και γκρι» (Σάμος 2008). Περιέχει κείμενα του, δημοσιευμένα και μη, πολλά από τα οποία έχουν προδημοσιευτεί στην καθιερωμένη τρίτη σελίδα της εφημερίδας «Σαμιακός Τύπος» που ο ίδιος δέκα χρόνια τώρα, γράφει.
Το δεύτερο βιβλίο έχει τον τίτλο «Πάνω και Κάτω Αρβανίτες (Πάνδροσο - Μεσόγειο) του ξεχασμένου χθες…» και καλύπτει 283 σελίδες (Σάμος 2009). Περιέχει δε την καταγραφή των αφηγήσεων του Δημητρίου Ταμβακλή, για τη ζωή στα δύο αυτά χωριά.
Και τα δύο βιβλία έχουν εκδοθεί από τις «Ευρωπαϊκές Εκδόσεις»
Εκείνο που χαρακτηρίζει και τους δύο τόμους, έστω κι αν ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες γραπτού λόγου, είναι η ενασχόληση με την καθημερινότητα. Στιγμές της διασώζει το πρώτο και την παραδοσιακή καθημερινότητα δύο χωριών της Σάμου παρουσιάζει το δεύτερο. Ασχολείται μάλιστα με χωριά που λίγο έχουν απασχολήσει τη σαμιακή βιβλιογραφία, παρά τη θαυμαστή ανάπτυξη τους τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των «σαμιακών σπουδών» μας. Μια καθημερινότητα που παρουσιάζεται χωρίς εξωραϊσμούς ή εξιδανικεύσεις, αλλά με ένα ρέοντα, γλαφυρό και σωστό ελληνικό λόγο, υπόδειγμα για πολλούς δημοσιογράφους και δημοσιογραφούντες πανελλαδικά - και μάλιστα στον λεγόμενο «ηλεκτρονικό τύπο» - που είτε δεν ξέρουν τι θέλουν να πουν, είτε δεν μπορούν να εκφράσουν αυτό που σκέφτονται.
Με δημοσιογραφική εμπειρία και ματιά, ο κ. Βαλεοντής καταγράφει τα ουσιώδη και περιγράφει τα σπουδαία. Πέρα από την καθημερινότητα, αποτυπώνει στα κείμενα του την ιστορική συγκυρία. Τον απασχολεί η μικροϊστορία του τόπου μας, γι αυτό και ενέκυψε στις αφηγήσεις του Δ. Ταμβακλή, που τους έδωσε γραπτή έντυπη μορφή, κείμενα τα οποία  διάβασε ο κ. Χρ. Λάνδρου, προϊστάμενος των ΓΑΚ - Αρχείων Ν. Σάμου προς πίστωση της ιστορικής ακρίβειας.
Μπορεί ο ίδιος ο αφηγητής να μην πρόλαβε να πιάσει το βιβλίο τυπωμένο στα χέρια του, μας πρόσφερε όμως  με την καθοριστική παρέμβαση του κ. Βαλεοντή, ένα έργο αναφοράς για το μέλλον, ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία όσο και για την κοινωνιολογία και λαογραφία.
Οι ασχολίες και τα πρόσωπα, οι ναοί και τα κτίρια, οι άνθρωποι και οι προσωπικές τους περιπέτειες αλλά και η εμπλοκή στα σπουδαία ιστορικά γεγονότα όπως ο πόλεμος του 40, η κατοχή, η εθνική αντίσταση και ο εμφύλιος πόλεμος, όλα περνούν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου για τους Αρβανίτες. Όπως και μέσα από σελίδες του πρώτου βιβλίου εμφανίζονται οι περιπέτειες γενεών ολόκληρων, περιπέτειες καθημερινές που εικονογραφούν ωστόσο μια ολόκληρη εποχή καθοριστική για τον τόπο και τον λαό μας.
Αξίζουν αυτοπροσώπως θερμά συγχαρητήρια στον κ. Νώντα Βαλεοντή για το έργο του, που αξίζει να διαβαστεί απ'΄ όλους. Πλουτίζει τη γνώση και το συναίσθημα μας, τις καρδιές και το μυαλό μας. Πρέπει τα βιβλία αυτά να βρεθούν σε κάθε σαμιακή οικογένειακή βιβλιοθήκη, αλλά και στα χέρια φίλων του τόπου μας και των μελετητών της ιστορίας και του πολιτισμού του. Στο συγγραφέα ευχόμαστε υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίσει να μας χαρίζει παρόμοιες συμβολές για πολλά ακόμη χρόνια προβάλλοντας τη Σάμο, την ιστορία και τις ιστορίες των ανθρώπων της.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα περιμένουμε και τη συνέχεια της ενδεικτικής αυτής προσπάθειας.  
ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΝΩΝΤΑ ΒΑΛΕΟΝΤΗ
Κολακευτικά λόγια για την ταπεινότητά μου, από ένα καθηγητή πανεπιστημίου, που εκτιμώ, καμαρώνω σα δικό μου παιδί και τον θαυμάζω. Τον ευχαριστώ και εύχομαι εκείνοι που δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη τα βιβλία μου, όταν τα διαβάσουν κάποια στιγμή, να δικαιώσουν την πιο πάνω βιβλιοκριτική του καθηγητή.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΝΩΝΤΑ ΒΑΛΕΟΝΤΗ
1. ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
το έγραψε σε ηλικία 15 ετών μαθητής του Πυθαγορείου Γυμνασίου Σάμου. ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
2. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΗ ΖΩΗ
το έγραψε σε ηλικία 19 ετών πρωτοετής φοιτητής στο Πολυτεχνείο. ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ.
3. ΣΑΜΟΣ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΑΡΜΟΝΙΑΣ
πολύχρωμος τουριστικός οδηγός μεταφράστηκε στην Αγγλική, Γερμανική, Ολλανδική και Ιταλική γλώσσα.
4. ΣΤΗ ΦΟΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΧΩΡΑΕΙ Η ΑΝΑΤΟΛΗ
Λογοτεχνικό διήγημα - μυθιστόρημα εκ 450 σελίδων, έκανε 3 επανεκδόσεις ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
5. ΕΝ ΔΗΜΩ ΣΑΜΙΩΝ
το έγραψε μαζί με τη Μαργαρίτα Ικαρίου και δόθηκε δωρεάν.
6. ΔΡΟΣΟΣΤΑΛΙΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙ
ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ (ανατυπώνεται)
7. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ
μοιράστηκε δωρεάν ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ
8. ΕΝ ΔΗΜΩ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΙΣ
Τόμος εκ 500 σελίδων ολοκληρώνεται η συγγραφή του, θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι στο Καρλόβασι και θα δοθεί δωρεάν.



http://www.samiakostypos.gr/kafes_article.php?id=130