Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΣΕΡΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Σε συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Σερβίας, της Τουρκίας και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης που αποφάσισαν την ειλικρινή αλληλοστήριξη στην ενταξιακή διαδικασία τους στην ΕΕ, χωρίς ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα των γειτονικών τους χωρών.
Οι ηγέτες των τριών κρατών, που συναντήθηκαν στο Καρατζόρτζεβο της Βοϊβοντίνα, επεσήμαναν ότι αντιμετώπισαν τα «φαντάσματα του παρελθόντος» και στράφηκαν προς το μέλλον.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς τόνισαν ότι η εκρίζωση των προκαταλήψεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ποιοτική συνεργασία των χωρών.
«Μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε κατά των προκαταλήψεων που απορρέουν από τη δύσκολη ιστορία μας, επειδή αν αφήσουμε χώρο για τις προκαταλήψεις στο μέλλον θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τάντιτς.
Ο τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για επίλυση των προβλημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος από τις τρεις χώρες. «Στόχος μας είναι αυτή η περιοχή, που κάποτε ήταν εστία συγκρούσεων να μετατραπεί σε περιοχή ενότητας, που θα προχωρήσει προς το μέλλον και θα εδραιώσει ισχυρή συνεργασία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα Βαλκάνια είναι το κέντρο και όχι η περιφέρεια της Ευρώπης.
Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση αποδεικνύει ότι τα Βαλκάνια επιδιώκουν να γίνουν όαση ειρήνης .

Πηγή : inews.gr
2
3