Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ποιός ελέγχει το βόρειο τμήμα τού Κοσσυφοπεδίου;

18-10-2011

Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στήνουν και επανδρώνουν οδοφράγματα από τον Ιούλιο. Το Βελιγράδι υποστηρίζει πως τα οδοφράγματα επανδρώνονται μόνο από ντόπιους, όχι εγκληματίες ή υποστηρικτές του Βελιγραδίου, ενώ η Πρίστινα αναφέρει ότι η περιοχή ελέγχεται από εγκληματικές ομάδες με τη στήριξη του Βελιγραδίου.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρετζέπι αναφέρει πως βάσει έρευνας της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και της EULEX, έχουν εκδοθεί περίπου 40 εντάλματα σύλληψης, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για πυρπόληση συνοριακών περασμάτων και τη δολοφονία αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλιο.
Οδοφράγματα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου κρατούν το Βελιγράδι και την Πρίστινα στα μαχαίρια. [Reuters]
"Λόγω των οδοφραγμάτων [στο βορρά] είναι δύσκολο να προβούμε σε συλλήψεις. Μετακινούνται κατά διαστήματα, στη Σερβία ή στο Μαυροβούνιο", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes. Επιβεβαίωσε πως τα διεθνή εντάλματα σύλληψης βρίσκονται καθ' οδόν, έχοντας εκδοθεί από Interpol, EULEX και UNMIK.
"Διάφορες εγκληματικές ομάδες σχετίζονται με διακίνηση, εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, πυρπολήσεις και άλλες [εγκληματικές] ενέργειες", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes.
Ο Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς επανεμφανίζεται ως βασικός αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας. Ωστόσο, ο Βεσελίνοβιτς υποστηρίζει πως απλά διοικεί μια κατασκευαστική εταιρεία.
"Οι κατηγορίες ότι ηγούμαι των Σέρβων από το βορρά υπάρχουν εδώ και καιρό, αλλά δεν γνωρίζω που βασίζονται. Είμαι με το λαό μου, αλλά απέχω πολύ από την ιδέα του να τους ηγούμαι", δήλωσε στους SETimes.
Ωστόσο, ο Βεσελίνοβιτς παραδέχεται πως βρισκόταν στη συνοριακή πύλη Γιαρίνιε όταν έλαβαν χώρα οι συγκρούσεις με την KFOR.
"Ναι, βρισκόμουν εκεί με 2.000 άτομα. Δεν φορούσα μάσκα, όπως υποστηρίζουν. Φορούσα ένα απλό μπλουζάκι και καπέλο. Ούτως ή άλλως, η KFOR καταγράφει τα πάντα, και τη συγκεκριμένη μέρα είδα με τα ίδια μου τα μάτια στρατιώτες με φωτογραφικές μηχανές, έτσι είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί που βρισκόμουν, με ποιον και τι έκανα", προσθέτει.
"Ο Ζβόνκο είναι λαθρέμπορος. Είναι επίσης ύποπτος για τη διοργάνωση των οδοφραγμάτων και την πυρπόληση της συνοριακής πύλης. Ο Ζβόνκο είναι ένας από αυτούς. Υπάρχουν και άλλοι, κάποιοι Σέρβοι στο σερβικό εθνικό συμβούλιο. Δυστυχώς, οι ηγέτες των παράνομων δήμων έχουν συμμετάσχει και αυτοί. Κάποιοι είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το έγκλημα", ανέφερε ο Ρετζέπι στους SETimes.
Ο Αλεξάνταρ Κόρτιτς, Σέρβος βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ασφάλειας, χαρακτηρίζει τον Βεσελίνοβιτς αμφιλεγόμενο επιχειρηματία.
"Προστατεύεται σε όλους αυτούς τους κύκλους κι έτσι κοιτά το προσωπικό συμφέρον του και δεν είναι ο μόνος. Και άλλα άτομα όπως αυτός πλουτίζουν και κερδίζουν εκατομμύρια, ενώ άλλοι πάσχουν", ανέφερε ο Κόρτσιτς στους SETimes.
Αναφέρει ότι οι συνεδριάσεις για το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου θα παραμείνουν μυστικό λόγω της επιμονής των υπηρεσιών πληροφοριών.
"Η σερβική κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει έκκληση για απομάκρυνση των οδοφραγμάτων σε όλους όσους επιμένουν σχετικά. Η κυβέρνησή μας χρειάζεται να καλέσει το λαό μας να σταματήσει να συγκρούεται και να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Πρίστινα", αναφέρει ο Κόρτιτς.
"Δεν θεωρούμε τα σύνορα [Γιαρίνιε και Μπρνιάκ] συνοριακές πύλες μεταξύ Σερβίας και Σερβίας, αλλά ως διελεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Συνεπώς, πραγματοποιούμε έκκληση στο σερβικό πληθυσμό να μην είναι εχθρικός προς τους ντόπιους που μετέτρεψαν όλο το βόρειο Κοσσυφοπέδιο σε ζώνη εγκλήματος", προσθέτει.
Ο Ρετζέπι αναφέρει πως οι εγκληματικές ομάδες στο βορρά είναι "ισχυρές στο να ελέγχουν τους απλούς πολίτες, οι οποίοι είναι θύματα, όμηροι των εγκληματικών ομάδων", και, προσθέτει, έχουν τη στήριξη της Σερβίας.
Η EULEX επιβεβαιώνει την ύπαρξη εγκληματικών ομάδων και οργανωμένου εγκλήματος στο βορρά.
"Συνεργάζονται με εγκληματικές ομάδες στο νότο", ανέφερε ο Νικ Χόουτον, επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της EULEX, στους SETimes.
"Η τρέχουσα κατάσταση με τα οδοφράγματα στο βορρά περιορίζει την ελευθερία της μετακίνησης όλων των πολιτών -- συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής νόμου, αποτελώντας έναν ακόμη λόγο που τα οδοφράγματα αυτά πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν", προσθέτει.
Ο αναλυτής του Κοσσυφοπεδίου Αγκρόν Μπαϊράμι αναφέρει πως ήρθε η ώρα να αποφασιστεί πως και ποιος θα "κλείσει το σοβαρό τραύμα του βόρειου Κοσσυφοπεδίου".
Ο Αφρίμ Γκάσι, Αλβανός από την Πρίστινα, αναφέρει πως οι εγκληματικές ομάδες στο βορρά σχετίζονται με πολιτικούς κύκλους στο Βελιγράδι.
"Η πολιτική στο Βελιγράδι παρουσιάζει αυτή την ποινική πράξη στο σερβικό λαό ως πατριωτισμό, προσπαθώντας να επωφεληθεί πολιτικά και πιθανώς να καταφέρει να χωρίσει το βορρά", ανέφερε στους SETimes.
Ο πρώην Σέρβος πολιτικός Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε δημόσια πως Σέρβοι εξτρεμιστές προκάλεσαν την KFOR στο βορρά σε πρόσφατες συγκρούσεις.
Ο Κόρτιτς συμφωνεί. "Έχουμε μια κατάσταση στην οποία ο λαός στο Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται κοντά στο να βιώσει τη μοίρα των Σέρβων της Κράινα, οι οποίοι ήρθαν στη Σερβία κρατώντας μόνο πλαστικές σακούλες. Θέλουμε να το αποτρέψουμε αυτό, να μην επαναληφθεί η Επιχείρηση Καταιγίδα".