Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Γιάνενα(1849)

Edward Lear(1849):
Αξίζει προσοχής το κλασσικό αρβανίτικο κούρεμα-ξύρισμα 
Θα τολμήσουμε να διατυπώσουμε την άποψή μας γιά την συνήθεια της θέσης οκλαδόν πού συναντάται συχνά στούς Αλβανούς καί πού σίγουρα εύκολα θα μας απαντήσει κανείς πως αποτελεί απόρροια τού Ισλάμ.Το ίδιο όμως συναντάται στούς Χριστιανούς Αρβανίτες γιά παράδειγμα της Αργολίδας όπως περιγράφεται από περιηγητές τον 16ο αι. καί έχει παρουσιαστεί στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη.
Θα το συναντήσουμε πολλές φορές σε σκίτσα καί σχέδια ζωγραφικής πολλών καί γνωστών περιηγητών.
Καιρό τώρα δουλεύει στο αρβανίτικο μυαλό μας το θέμα αυτό,καί τολμούμε να πούμε πως αμφισβητούμε ότι πρόκειται γιά μιά απλή μουσουλμανική συνήθεια.
Προσέξτε την στάση τού πολεμιστή κάτω,πως είναι απλωμένη η φουστανέλα καί καλύπτει όλο το κάτω μέρος τού σώματος.Προσέξτε την στάση των χεριών ακουμπισμένα στα γόνατα η στούς μηρούς.Θα παρατηρήσουμε λοιπόν την στάση αυτή όχι από οιονδήποτε αλλά από πάνοπλους δηλ.πολεμιστές.
Υποπτευόμαστε αρχέγονο στοιχείο λησμονημένο σήμερα.
Η σκηνή αυτή μας θυμίζει έντονα την πολεμική τάξη των Σαμουράϊ της Ιαπωνίας.
Αξίζει ίσως μιά έρευνα έχοντας στο πίσω μέρος τού μυαλού μας τα παραπάνω με την ιερή τέχνη τού Ζέν αλλά καί την ύπαρξη της πρωτόγονης-ευρωπαϊκής καταγωγής-φυλής των Αϊνού.Αλλά μάλλον εδώ σταματάμε-προς το παρόν-γιά να μην χτυπάμε τα κεφάλια μας σε γωνίες ώρα πού είναι.Με λίγα λόγια αναγνωρίζουμε τον πολεμικό-ιερατικό καί θρησκευτικό-μυσταγωγικό χαρακτήρα τού οκλαδόν.
ΒΛΕΠΕ:http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2013/03/blog-post_8196.html
Βλέπε εδώ σχετικά με το οκλαδόν
BΛΕΠΕ:Τσολιάς
http://ids.lib.harvard.edu/ids/view/28324200?buttons=y

http://ellines-albanoi.blogspot.gr/2013/10/1873.html

Άγιο Όρος:

Γκέγκηδες,Β.Αλβανία:

Κρήτη(5700-4800πχ):

Κύπρος: