Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Κόσης-κόρρ-Κόρη

Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.164
ε αμυδρά
Κόσης επώνυμο
καί κόσι(β'):
στο ίδιο σελ.164
ΒΛΕΠΕ:κόσα
εκ τού κόρ=θερίζω:
στο ίδιο σελ.163
Κόρρας επώνυμο
Κορρές επώνυμο
Κόρος επώνυμο
ΒΛΕΠΕ:Κορίκας
 Κόρη,η ΚΟΡΗ Περσεφόνη,κόρη της Δήμητρας.
Πρόκειται γιά τον υπέρτατο Μύθο-Δράμα της Μητέρας Γής πού αναζητά την κόρη της την Περσεφόνη,πού δεν είναι άλλος από τον φυσικό κύκλο της γέννησης καί τού θανάτου.
Έναν κύκλο πού ακολουθεί τα σημεία της Φύσης καί πού λατρεύεται από τον αγροτικό κόσμο.
  Η αναζήτηση της κόρης από την μητέρα αλλά καί η υπακοή στην φυσική καί κοσμική νομοτέλεια καθιστά την Περσεφόνη την υπέρτατη Κόρη.
ΒΛΕΠΕ ΕΔΩ


Δήμητρα:
Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.86

σελ.249
ε αμυδρά
Πρόκειται γιά την μεγαλύτερη αδελφή στην ηλικία πού παίζει το ρόλο της μητέρας στα μικρότερα αδέλφια.Βλέπε μητέρα αλλά καί ομομήτριος,από την ίδια μάνα-μήτρα.
Ίμε Μότëρë=η αδελφή μου.
Η Δήμητρα είναι αδελφή τού Δία κόρη τού Κρόνου καί της Ρέας.Ανήκει δηλ.στην βασική εξάδα τού Δωδεκάθεου.Πρόκειται προφανώς γιά την κατ'εξοχήν Αδελφή καί αξίζει να διαβαστεί με προσοχή ο μύθος της καί δεν χρειάζεται να αραδιάσουμε τα παθήματά της από τούς αδελφούς της πού ο μύθος με αλληγορίες θέλει να μας πεί αιώνιες αλλά καί συνάμα απλές αλήθειες.
Χωρίς λοιπόν να αναιρείται ως Μητέρα Γή το όνομά της μας φανερώνει την κύρια ιδιότητά της καί ως προς το ρόλο καί σημασία πού εμπεριέχει:Τον Ουρανό,τη Θάλασσα καί τη Γή ως εννιαίο σύνολο καθ'ότι καί αδέλφια.Δηλαδή η μία έννοια συμπληρώνει την άλλη ως προς το ίδιο το περιεχόμενο τού Μύθου καί μας μαρτυρά τις ίδιες τις ιδιότητες της Θεάς.
ΒΛΕΠΕ:Ρέα
Κρόνος(βλέπε Τραγωδία-Τράγος-Κριός)
Αθηνά(βλέπε Άρειος Πάγος)