Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Αρτοτίνα - Αθανάσιος Διάκος


 Στην περιοχή των Κραβάρων ανήκει καί το χωριό τού διάσημου πολεμιστή Αθανασίου Διάκου πού το πραγματικό επώνυμο ήταν Μασσαβέτας. 
Ο Διάκος ήταν τζοχαντάρης δηλαδή σωματοφύλακας τού Αλήπασα τού Τεπελενιώτη,ξέρετε,εκείνου τού αναθεματισμένου «τουρκΑλβανού» ή «παλιοΑρβανίτη» πού είχε το θράσος να θέλει μεγάλο Έλληνο-Αλβανικό κράτος όπως μας λέει ο γνωστός συγγραφέας Βλαχογιάννης. 
Ο Αλήπασας μάλιστα αποκαλούσε τον εαυτό του Πρίγκιπα της Ελλάδας! Καί δεν υπερβάλλω καθόλου γιά όλα αυτά φίλες καί φίλοι,στο παραμικρό. 
Ο Διάκος λοιπόν ήταν χριστιανός Αρβανίτης καί Βλάμης τού Οδυσσέα Αντρούτσου καί τού μουσουλμάνου Αρβανίτη Ομέρ Βρυώνη,απόγονου τού κυβερνήτη της Ιλλυρίας Βρυένιου καί απογόνου επίσης των Παλαιολόγων,σύμφωνα με τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. 
Ο Διάκος πέθανε στην Αλαμάνα στα χέρια των Τούρκων κατά την Επανάσταση πού δυστυχώς η τουρκιά καί η θρησκεία είχε χωρίσει το λαό μας σε κομμάτια καί αποκόμματα. 
Αφού οί προγονοί μας είχαν δώσει ΜΠΕΣΑ γιά κοινό αγώνα χριστιανών καί μουσουλμάνων Αρβανιτών καί Ελλήνων εναντίον των Τούρκων καί η Επανάσταση είχε ξεκινήσει με τέτοιο όραμα,η συνθήκη της Μπέσας έσπασε στο Βραχώρι-Αγρίνιο ή εβραιοχώρι από τις δυνάμεις εκείνες πού δεν ήθελαν μιά ενωμένη Ελλάδα καί Αλβανία. 
Τις δυνάμεις αυτές πού αντιστρατεύονταν τα όνειρα των προγόνων μας τις εκπροσωπούσε η εβραϊκή σουπιά η φαναριώτικη, ο Μαυροκορδάτος ο μυτόγκας. 
Τέλος πάντων,ένα από τα πρώτα θύματα της διάλυσης της Αρβανίτικης Συμμαχίας ήταν ο Διάκος στο γνωστό περιστατικό της μάχης εκείνης. 
Βλέπετε ,μετά την διάλυση της Συμμαχίας ο καθένας σιγά-σιγά πήρε τον δρόμο του ώστε να καταγραφεί αργότερα από τούς καλαμαράδες πού έγραφαν την ιστορία ως «Έλληνας» ή «τουρκΑλβανός» κατά πως εβόλευε τον καθένα. 
Ο Βαλαωρίτης αλλά καί η ίδια Αλβανική Ένωση της Αθήνας στα 1897 διά στόματος των απογόνων ηρώων των Αρβανιτών τού '21,μας διαβεβαιώνουν γιά τις προσπάθειες τού Ομέρ Βρυώνη καί των μουσουλμάνων Αλβανών να σώσουν τον αδελφό τους Διάκο. 
Μάλιστα έφτασε σε σημείο ο Βρυώνης να ζητήσει από τούς Τούρκους να τον θανατώσει τάχα ο ίδιος! ώστε να γλιτώσει τον παλιό συμπολεμιστή καί αδελφό του. 
Δεν τα κατάφερε καί μας έμεινε η μαρτυρία το πως θρήνησε αργότερα ο Βρυώνης τον θάνατο τού Διάκου κλαίγοντας σαν μικρό παιδί μέσα στην σκηνή του. 
Το χωριό τού Αθανάσιου Διάκου λέγεται Αρτοτίνα καί είναι γνωστό γιά τα πολλά νερά του καί γιά τούς καταρράκτες του. Οί λέξεις Artë=χρυσός(βλέπε Άρτα) καί tinë=υγρός(βλέπε Τήνος) στα αλβανικά έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο γιά την καταγωγή τού ήρωα. 
Τόπος δηλαδή με πολλά,πλούσια νερά,πράγμα πού αποτελεί πραγματικό χρυσό-πλούτο γιά μιά περιοχή. 
Αυτά από τον θαυμαστό κόσμο τού Αλβανικού Λεξικού τού Κωνσταντίνου Χριστοφορίδη.






Γιατί στην προεδρική φρουρά;

Η «ποντιακή»(βλέπε λαζική) ενδυμασία στην προεδρική φρουρά πως δικαιολογεί την παρουσία της; 
Ποιά η εθνική προσφορά των «Ποντίων» στην δημιουργία της Νέας Ελλάδας; 
Ποιοί είναι τέλος πάντων οί αγώνες τους ώστε να δικαιολογούν την ύπαρξή της στην προεδρική φρουρά ως εθνική ενδυμασία δίπλα στην τιμημένη φουστανέλα καί κρητική βράκα; 
Γιατί διαρκώς κάποιοι καί ποιοί είναι αυτοί πού αλλοιώνουν καί διαστρεβλώνουν την Εθνική μας Ιστορία;

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Κρήτη

Στα προεπαναστατικά καί επαναστατικά χρόνια η Κρήτη ως νησί αποτελούσε μία πολιτικοκοινωνική ιδιαιτερότητα σε σχέση με τον Μοριά,την Στερεά Ελλάδα καί Ήπειρο. Ακολουθούσε τις δικές της ιδιαίτερες ανάγκες καί επιταγές. Παρόλα αυτά στην Επανάσταση καί παρά το ότι συλλογικά η Κρήτη δεν ήταν στην «ώρα» της, συμμετείχε ενεργά με δικές της ανταρτικές ομάδες πού εντάχθηκαν ΟΛΕΣ εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων υπό την διοίκηση των Αρβανιτών καπεταναίων Κολοκοτρώνη καί Καραϊσκάκη. 
Οί Κρήτες δεν υστέρησαν σε ηρωϊσμό από τούς Αρβανίτες συμπολεμιστές τους σε κάθε αγώνα καί σε κάθε μάχη πού συμμετείχαν. Πολλοί Κρήτες έτρεφαν μία απεριόριστη λατρεία στο πρόσωπο τού Καραϊσκάκη καί όσοι συμπολέμησαν με εκείνον παρέμειναν πιστοί μέχρι το τέλος. 
Άλλωστε,όταν ήρθε η ώρα εκείνη να ξεσηκωθεί η Κρήτη,οί δεσμοί αγάπης,θαυμασμού καί πίστης μεταξύ των παλαιών συμπολεμιστών,αποδείχτηκε γιά μία ακόμη φορά με την μαζική συμμετοχή των Αρβανιτών καί Μανιατών ποτίζοντας με το αίμα τους την ίδια την κρητική γη. 
Καί εμείς σήμερα θα ήταν άδικο να μην αναγνωρίσουμε το ΟΜΑΙΜΟ μέσα από την ίδια την ιστορία των αγώνων των προγόνων μας.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Στοχεύστε το ψέμμα

Μελετείστε την ιστορία καί τις παραδόσεις τού Λαού μας καί στοχεύστε το ψέμμα καί την προπαγάνδα κατάστηθα !

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Thomas Smart Hughes




  

Σχέδιο εκ τού πρωτοτύπου από το έργο τού Thomas S.Hughes πού είχε επισκεφτεί την Ελλάδα καί την Αλβανία στα 1813 καί προέρχεται από το βιβλίο του Travels in Sicily, Greece and Albania. 
Στο σκίτσο απεικονίζονται ο Σουλιώτης πολέμαρχος Λάμπρος Τζαβέλας καί ο αδελφοποιτός του(Βλάμης) μουσουλμάνος Τσάμης Αρβανίτης μπουλούκμπασης των Δερβιτσιάνων της Ηπείρου. 
Καί ναί,φίλες καί φίλοι,οχτροί καί συμπαραστάτες,Βλάμισσες καί Βλάμηδες,τέτοιες ΚΕΦΑΛΕΣ έφτιαξαν την Ελλάδα!