Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Αλβανοί - Νικολάου Λωρέντη 1838

«ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ»,μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές απάτες τού ελλαδίτικου κράτους,σε συνεργασία πάντα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Δέλβινο μας λέει ο συγγραφέας πως είναι οχυρή πόλη των Χιμαριωτών! καί πως ο πληθυσμός της των 8-9.000 κατοίκων στην πλειοψηφία του είναι αλβανικός καί χαρακτηριστικό είναι πού ο συγγραφέας απαξιοί να αναφέρει το πιθανό υπόλοιπο τού πληθυσμού.

Η Παραμυθιά Ηπείρου,είναι η μητρόπολη των Αλβανών Τσάμηδων με 3.000 κατοίκους.

 Το Δελβινάκι της Ηπείρου κατοικείται 
από ορθοδόξους Αλβανούς.

Οί Φιλιάτες είναι μία πόλη της Ηπείρου πού κατοικείται από 3.000 Αλβανούς καί η ευρύτερη περιοχή της κατοικείται από 8.000 Αλβανούς. Τούς κατατάσσει ο συγγραφέας στην φυλή των Τόσκηδων καί προφανώς το εννοεί με την γενική έννοια της αλβανικής φυλής τού νότου.

Το Αργυρόκαστρο ο συγγραφέας μας λέει πως είναι οχυρή πόλη των Χιμαριωτών! καί κατοικείται εξ'ολοκλήρου από 10.000 Αλβανούς εκτός από 800 μόνον Έλληνες! Προσέξτε,έχει την σημασία του πού ο συγγραφέας ταυτίζει τούς Αργυροκαστρίτες με τούς Χιμαριώτες καί πού φυσικά τούς αναφέρει γιά μία ακόμη φορά ως Αλβανούς καί τυχαίο δεν είναι μιάς καί επρόκειτο γιά την φυλή των Λιάπηδων. Τώρα τι εννοεί «Έλληνες» ο ίδιος ο συγγραφέας απορώ κι εγώ φίλες καί φίλοι. Πάντως γιά να διευκρινίσω καί ίσως δώσω την εξήγηση ως προς το «Έλληνες» θα αναφερθώ στις επόμενες καί προηγούμενες σελίδες τού πονήματος αυτού καί πού φυσικά Έλληνες εννοεί ο συγγραφέας τούς Βλάχους!!!

 Η πόλη της Πρεμετής κατοικείται από Αλβανούς Λιάπηδες.

Το κέντρο της πόλης της Χιμάρας κατοικείται από 300 οικογένειες χριστιανών Αλβανών ! Χιμάρα εννοείται μικρά κωμόπολη πού έδωσε το όνομά της σε μία ευρύτερη περιοχή. Όπως καί στο Σούλι πού η ονομασία «Σούλι» ενός συγκεκριμένου χωριού,το όνομα επεκτάθηκε σε ευρύτερη περιοχή με συγγενικά χωριά. Ο συγγραφέας δεν περιλαμβάνει καί τα γύρω χωριά της υπολοίπου Χιμάρας πού καί σε αυτά όπως γράφει κατοικούν Αλβανοί !

Το Ντουκάτι(Δουκάτες-Αλβανία) κατοικείται από 2.000 Αλβανούς Λιάπηδες καί ή όλη περιοχή τού Ωρικού από 40.000 κατοίκους Αλβανούς. Η Κανίνα κατοικείται από Αλβανούς πειρατές.

Ο συγγραφέας αναφέρει τις αλβανικές φυλές των Λιάπηδων πού κατοικούν στην κάτω Αλβανία όπως καί τούς Αλβανούς Τσάμηδες της Ηπείρου πού κατατάσσει σε αυτούς τούς Παργινούς καί τούς Σουλιώτες.

Ήπειρος ή Κάτω Αλβανία ή Νότια Αλβανία καί από των περισσοτέρων Ευρωπαίων Γεωγράφων υπό το κοινό όνομα ΑΛΒΑΝΙΑ.

Μετά τον Αλήπασα,η Ήπειρος ή αλλιώς Κάτω Αλβανία σχηματίζει δύο μεγάλα Σαντζάκια,των Ιωαννίνων καί τού Δελβίνου.

Μας λέει ο συγγραφέας πως οί Αλβανοί ή Αρναούτοι ή Αρβανίτες ή Σκιπετάροι είναι ο ίδιος λαός. Οί Αλβανοί έχουν αρχαία Ιλλυρική καταγωγή,είναι ρωμαλέοι,με πολεμικά ήθη καί λιτότατοι κατά την δίαιτα,είναι εραστές τού χορού καί της μουσικής,αθλητικοί καί ασκούν την μισθοφορία.

Τα όρια της Αλβανίας κατά τον συγγραφέα.
Η Αλβανία κατοικείται από όλους σχεδόν Αλβανούς καί ολίγους δε Έλληνες καί Βλάχους!

Τα όρια της βορείου καί ανατολικής Αλβανίας-ΓΚΕΚΑΡΙΑ Ο Νικόλαος Λωρέντης στα Γεωγραφικά του στα 1838,πού σημειωτέον, φανερά υποστηρίζει το ελληνόφωνο στοιχείο καί το παράδειγμα των Βλάχων είναι επαρκές γιά να γίνει κατανοητό αυτό το οποίο λέω, πού ενώ τούς κατατάσσει ξεκάθαρα στούς «Δακορουμάνους» δεν έχει πρόβλημα να τούς συνυπολογίζει ως «Έλληνες» στην ρωμαίικη καταγραφή του στις διάφορες περιοχές καί χώρες. 
Κι όμως με αρκετή εντιμότητα καί ευθικρισία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν διστάζει να καταγράψει αλήθειες όσον αφορά το αλβανικό στοιχείο. 
Ο Λωρέντης λοιπόν παρουσιάζει μία συμπαγής Αλβανία πού αποτελείται από καθαρούς Αλβανούς καί «ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ» Έλληνες καί Βλάχους! 
Δεν διστάζει να αναφερθεί στην ίδια την Ποντγκόριτσα τού Μαυροβουνίου ως καθαρά αλβανική πόλη όπως επίσης στο αλβανικό Ουλκίνιο ή Δουλτσίνο καί στις καθαρά αλβανικές περιοχές τού Κοσσυφοπεδίου. 
Καταγράφει την αλβανική Στρούγκα των Σκοπίων,το Τέτοβο όπως καί την μικρή καί μεγάλη Ντίμπρα. 
Την λίμνη της Οχρίδας την θεωρεί μία ξεκάθαρα αλβανική λίμνη καί εκθειάζει μαζί με τις αλβανικές πόλεις καί χωριά των Σκοπίων όλες τις αλβανικές κωμοπόλεις καί αλβανικά χωριά ολοκλήρου της αρχαίας Δαρδανίας. 
Την Σκόντρα την θεωρεί την μητρόπολη όλης της Γκεκαριάς καί γράφει γιά την περίφημη Κρούγια πού τούς κατοίκους της τούς θεωρεί γνήσιους Μιρντίτες! πού έβγαλαν έναν Καστριώτη,τον Σκεντέρμπεη! 
Τούς εκθειάζει ως άκρως πολεμικούς καί μεγάθυμους,πού ελέγχουν καί υπερασπίζονται μέχρι θανάτου τα απάτητα βουνά τους. 
Καί με αυτά φίλες καί φίλοι αναφέρουμε εκείνα πού αφορούν τις βόρειες καί ανατολικές περιοχές των αλβανικών χωρών μιάς καί ήδη έχουμε παρουσιάσει τον αλβανικό νότο διεξοδικά,παρά το ότι πολλά έχουμε παραλείψει να αναφέρουμε.


Η Αλβανία διαιρείται σε έξι Σαντζάκια: της Σκόντρας(βόρεια Αλβανία),της Αυλώνας(νότια Αλβανία),της Οχρίδας(Σκόπια),της Πρισρένης(Κοσσυφοπέδιο),τού Ντουκαγκίνη(βόρεια Αλβανία) καί Ελμπασάν(κεντρική Αλβανία).
Υποδιαιρείται σε πολλές άλλες μικρές διοικήσεις.
Μητρόπολη της Άνω Αλβανίας είναι η Σκόντρα η οποία περιλαμβάνει καί το Ουλκίνιο τού Μαυροβουνίου! όπως επίσης καί την Ποντγκόριτσα!
Περιλαμβάνει επίσης την Γιάκοβα τού Κοσσυφοπεδίου καί την Μιρντίτα της πατρίδας τού Σκεντέρμπεη όπως καί άλλες πόλεις της βορείου Αλβανίας.Νοτίως περιλαμβάνει το Δυρράχιο,Κάτω Ντίμπρα,Καβάγια,Μπεράτι,Αυλώνα,νήσος Σάσσων,Κούδεσι,Κλεισούρα κλπ.
Ο συγγραφέας αναφέρει την φυλή των Κόλχων στο Ουλκίνι ή Δουλτσίνο πού ήρθαν από την Ασία.
Ο Στέφανος Βυζάντιος στο περίφημο Λεξικό του αναφέρεται στην ιλλυρική φυλή των Κόλχων!