Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

BELLUM ALBANUM-Οί Αλβανοί της Ρώμης

BELLUM ALBANUM

Διονυσίου Αλικαρνασσέως
Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας τόμος 1ος.

Οί Αλβανοί τού Λατίου
Οί Αλβανοί έκτισαν την Ρώμη.
Οί Αλβανοί ηγεμόνευαν σε όλο το έθνος των Λατίνων.
























ΒΛΕΠΕ συνέχεια

Οί Αλβανοί ηγεμόνευαν σε όλους τούς Λατίνους.
Μετά την ήττα των Αλβανών από τούς συγγενείς τους Ρωμαίους,όλοι ονομάστηκαν Ρωμαίοι.



BELLUM ALBANUM 
Ο αλβανικός πόλεμος τού αρχαίου Λατίου,πού ο Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς περιγράφει την σύγκρουση γιά την κυριαρχία της αρχαίας Ρώμης, μεταξύ των δύο αρχαίων συγγενικών φυλών των Αλβανών καί των Ρωμαίων !
Ο Διονύσιος,στο έργο του Ρωμαϊκή Αρχαιολογία(τόμος 1ος,βιβλίο 3ον) μας λέει πως οί Αλβανοί είναι οί ιδρυτές της πόλεως της αρχαίας Ρώμης(ο Πλούταρχος τούς αναφέρει ως Πελασγούς καί συγγενείς των αρχαίων Ελλήνων,όπως καί ο ίδιος ο Αλικαρνασσεύς) πού κατά τις «συνθήκες» παρέλαβε αργότερα ο Ρωμύλος.
Μας λέει ακόμη πως οί Αλβανοί αυτοί,οί οποίοι χαρακτηρίζονται γιά την πολεμικότητά τους καί τον ληστρικό βίο τους κάποτε διαφέντευαν σε όλη την φυλή των Λατίνων !Μας αναφέρει ακόμη γιά την φυλή των Αλβανών Κοράτιους!πού μας παραπέμπει φυσικά στούς μεταγενέστερους Κροάτες!πού κατά την ταπεινή μου άποψη πρόκειται αν μη τι άλλο γιά υιοθέτηση τού ονόματος αυτού από τούς νεοφερμένους αργότερα Σλάβους στην περιοχή της Κροατίας,τούς γνωστούς Χαρβάτες καί θα ήταν άδικο να μην παραλληλιστεί με το γνωστό αρβανίτικο χωριό Χαρβάτι της Αττικής,την σημερινή Παλήνη.

Aπό τον Ρωμαίο Κικέρωνα έχουμε ρωμαϊκά ονόματα πού γιά τον συλλέκτη αρβανίτικων ιστορικών «συμπτώσεων» φωνάζουν από την...άλλη γωνία φίλες καί φίλοι.
Μούτιος(Μούτης,το σκατό στ'αρβανίτικα).
Κόκλης-Κόκλιος(Κόκλας επώνυμο καί το αρβανίτικο χωριό Κόκλα της Βοιωτίας).
Μούκιος(Μούκας,η μούχλα στ'αρβανίτικα).  
καί ο καθείς ας κάνει τούς συνειρμούς του.

Συνέχεια λοιπόν από τον Κικέρωνα φίλες καί φίλοι μιάς καί το πονηρό αρβανίτικο μυαλό μου πάει παντού με τα ρωμαϊκά ονόματα πού μας λέει ο ρωμαίος συγγραφέας.
Πάντως δηλώνω πως επρόκειτο γιά «συμπτώσεις» προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Μανίας (Μανιός καί Μανιάς επώνυμα,ο Βυζάντιος αναφέρει την ιλλυρική φυλή Μανιοί καί φυσικά η γνωστή Μάνη στο Μοριά πού ο ακαδημαϊκός Φουρίκης την ετυμολογεί από τον καρπό της μουριάς στ'αρβανίτικα).
Κουρίας (επώνυμο Κουρής,στο λεξικό τού Χριστοφορίδη στ'αρβανίτικα είναι ο καμπούρης).
Σκιπίων( ο ευεργέτης Σκίπης,πού στ'αρβανίτικα σκιπ είναι ο αετός).
1833