Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Η εχθρότης Αλβανών καί Ελλήνων είναι κοινός εθνικός τάφος

Στα τέλη της δεκαετίας τού 1930,ο Αρβανίτης ιατρός από το Σάλεσι Αττικής(Αυλώνας) Δημήτριος Στοραΐτης,εξέχων μέλος της τοπικής κοινωνίας καί προσωπικός φίλος τού Επισκόπου Κορυτσάς Ευλόγιου Κουρίλα,στέλνει επιστολή προς την ελληνική κυβέρνηση εφιστώντας την προσοχή της στο θέμα των ΑΔΕΛΦΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ. 
Ο Δημήτριος Στοραΐτης καταγράφει στην επιστολή του αυτή μία σύντομη ιστορική αναδρομή της πανάρχαιας καταγωγής των αδελφών Αλβανών,συνδέοντάς τους με τούς Πελασγούς καί Ιλλυριούς καί επομένως άμεσων συγγενών των Ελλήνων. 
Δεν διστάζει ο ίδιος ως Αρβανίτης να αυτοπροσδιοριστεί ως Αλβανός καί επομένως γνήσιος Έλληνας στην επιστολή του αυτή. 
Εξηγεί πως οί ήρωες της αρχαίας Ελλάδας είναι καί ήρωες των Αλβανών καί πως η επανάσταση τού 1821 ανέδειξε πλήθος Αλβανών ηγετών,όπου ο καθοριστικός τους ρόλος οδήγησε στην δημιουργία της νέας Ελλάδας. 
Εξαίρει την πολεμική δράση τού Αλβανού ήρωα Σκεντέρμπεη ως υπερασπιστού της Ευρώπης απέναντι τού Οθωμανού κατακτητή. 
Η αγωνία τού συγγραφέα είναι διάχυτη καί συνεχώς προτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να αντιληφθεί την ιστορική καί γεωπολιτική σημασία πού έχει η Αλβανία γιά την Ελλάδα. 
Η φράση με την οποία ξεκινά την επιστολή του αυτή ο Στοραΐτης, αντανακλά την σπουδαιότητα καί σοβαρότητα τού ζητήματος αυτού πού αφορά τούς «Αδελφούς Αλβανούς»,όπως επανειλλημένως ο ίδιος αναφέρεται: 
«Η εχθρότης Αλβανών καί Ελλήνων είναι εθνικός τάφος αμφοτέρων».






















Το να ερευνά καί να μελετά κανείς τις πρωταρχικές ιστορικές πηγές αποτελεί την μεγαλύτερη διασφάλιση όσον αφορά τα τεκμηριωμένα συμπεράσματα. 
Οί πρωταρχικές πηγές καί ο συνδυασμός των αλλεπάλληλων διασταυρώσεων καί επιβεβαιώσεων από τις αναφορές της εγχώριας καί διεθνούς βιβλιογραφίας,είναι ό,τι καλύτερο καί ασφαλές γιά την ιστορική έρευνα. 
Καί εκεί είναι πού πρέπει κανείς να στοχεύει καί πού με αυτόν τον τρόπο τελικά ακυρώνεται ο κάθε τσαρλατάνος προπαγανδιστής. 
Γιά μία ακόμη φορά λοιπόν,προτρέπω τούς Αρβανίτες,τον κάθε συνειδητοποημένο Έλληνα καί τον κάθε αδελφό Αρβανίτη της Αλβανίας,να προστρέχει στις αξιόπιστες ιστορικές πηγές γιά να διαμορφώσει την πλέον ασφαλή γνώμη σε ό,τι αφορά την ιστορία μας.