Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Αλβανοί εθελοντές από Χιμάρα καί Ήπειρο

Οί Ρώσοι οργανώνουν τον σχηματισμό αλβανικού στρατιωτικού εθελοντικού σώματος από Χιμαριώτες καί Ηπειρώτες ! 
Ρωσικές επεμβάσεις σε Αλβανία καί Ελλάδα. 

Ο Φιλολογικός Σύλλογος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ" δημοσιεύει στα 1877 ρωσικά κρατικά έγγραφα πού δημοσιεύτηκαν λίγα χρόνια πριν από 3 ρωσικά περιοδικά : 
"Ρωσικόν Αρχείον"(Ρούσκιη Αρχίβ), 
"Ρωσική Αρχαιότης"(Ρούσκαγια Σταρινά) 
καί "Παλαιά καί Νέα Ρωσία"(Δρέβναγια καί Νόβαγια Ρωσία). 

Σε ένα από αυτά τα έγγραφα αναφέρεται η δημοσίευση της εντολής της τσαρίνας Αικατερίνης Β' προς τον Ρώσο στρατηγό Ιωάννη Ζαμπορόβσκη καί αναφερόμαστε στην εποχή των γνωστών γεγονότων των ορλωφικών. 
Διατάσσεται λοιπόν ο Ρώσος στρατηγός να ξεσηκώσει τούς χριστιανικούς πληθυσμούς στην Δαλματία, Αλβανία καί Ελλάδα εναντίον των Τούρκων. 
Η Αικατερίνη Β' ενημερώνει τον στρατηγό Ζαμπαρόβσκη πως τις ίδιες εντολές έχει δώσει στον ναύαρχο Γρέιγ(είναι ο ίδιος πού υποκίνησε τον Λάμπρο Κατσώνη! στα ορλωφικά) ώστε καί αυτός με την σειρά του να σχηματίσει ένα άλλο εθελοντικό στρατιωτικό σώμα Αλβανών πού θα προέρχονται κυρίως από την Χιμάρα καί την Ήπειρο ! 
Με λίγα λόγια,η δημιουργία αλβανικών εθελοντικών στρατιωτικών τμημάτων αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο γιά την επίτευξη τού εγχειρήματος των Ρώσων στην περιοχή αυτή της Βαλκανικής.

Γίνεται ξεκάθαρο πως η αναφορά τού εγγράφου αυτού σε χριστιανούς Αλβανούς(γιατί σε χριστιανούς σαφέστατα απευθύνεται) απευθύνεται στούς γνωστούς μεταγενέστερα «βορειο Ηπειρώτες» της Αλβανίας καί στούς Αλβανούς (Αρβανίτες) κατοίκους της (ελληνικής)Ηπείρου. 
Αξίζει να σημειωθεί πως η φράση «εν Αλβανία καί Χιμάρα...» εννοεί άπασα καί γενικώς την Αλβανία καί πιό συγκεκριμένα την περιοχή της Χιμάρας μιάς καί εκείνη την εποχή η Χιμάρα καί οί Χιμαριώτες βρίσκονταν σε μεγάλο επαναστατικό οίστρο.