Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Μουσταφά Γκέκα

Ο Μουσταφά Γκέκα ο «Τουρκ-Αρβανίτης» ήταν οπλαρχηγός μουσουλμάνος Αρβανίτης καί κατά το συνηθέστερο συγγραφικά Αλβανός,παρέμεινε πιστός Βλάμης μέχρι το τέλος με τον χριστιανό Αρβανίτη Οδυσσέα Ανδρούτσο. 
Ο συγγραφέας λανθασμένα καταγράφει το όνομα τού Γκέκα ως Γκίκα καί είναι γνωστή η επιστολή πού στέλνει ο Μουσταφά στην ελληνική κυβέρνηση εκλιπαρώντας γιά μιά φτωχή σύνταξη από το ελληνικό κράτος γιά να μπορέσει να επιβιώσει ως Έλληνας πολίτης. 
Ο ίδιος ο Μουσταφά καταγόταν από την βόρεια Αλβανία καί στην επιστολή του περιγράφει πως από την αρχή τού Αγώνα πολέμησε εναντίον των Οθωμανών Τούρκων! 
Όπως γίνεται αντιληπτό,ο εθνολογικός όρος τού «Αρβανίτη» με τις διάφορες διατυπώσεις του αποδίδεται στούς μουσουλμάνους Αλβανούς σε αντίθεση με τούς χριστιανούς Αλβανούς,τούς κατά τα άλλα Αρβανίτες πού με την γενικευμένη χρήση τού όρου «Έλληνας» πού δίνεται στούς ΜΗ μουσουλμάνους καλύπτει πολλά από τα...ανεξήγητα ιστορικά κενά πού θα ήταν διαφορετικά αναγκασμένος να κάθεται να ...εξηγεί ο ιστοριογράφος τού μέλλοντος. 
Με αυτά καί με 'κείνα ψάχνουμε Βλάμισσες καί Βλάμηδες ακόμη ποιοί καί πού τελικά ήταν αυτοί οί Αρβανίτες πού δεν ήταν Αλβανοί καί πού ούτε πού πρόκειται να τούς συναντήσει κανείς να έχουν τον ρόλο τους στην Επανάσταση καί στον μετέπειτα εθνικό βίο της Ελλάδας. 
Αλλά ούτε κανείς ειδήμων ...ιστορικός θα βρεθεί να έχει το ψυχικό σθένος καί την πνευματική διαύγεια να περιγράψει το αυτονόητο καί το ιστορικά δίκαιο: 
Την εμφύλια τραγωδία ενός ολόκληρου λαού !