Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Eυλόγιος Κουρίλας

"Οί πρώτες λέξεις της Ιλιάδας,τα αρχικά στοιχεία της ελληνικής θεογονίας,αυτά τα ονόματα των Θεών σχεδόν πάντα ερμηνεύονται κάλλιστα από την αλβανική γλώσσα" ! 
Ιδιόγραφο από το προσωπικό αρχείο τού Ευλόγιου Κουρίλα (1880–1961).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κουρίλας είναι φανατικός «βορειοηπειρώτης» καί Έλληνας καί αποτελεί την κλασική περίπτωση ιερέα κυριολεκτικά εξελληνισμένου.
Κάπου γράφει ο ίδιος ο Κουρίλας πως οί Αλβανοί είναι απόγονοι των Αιακιδών καί ότι οί Αλβανοί πριν γίνουν Αλβανοί ήταν ...«Έλληνες» !!!
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης τού εξελληνισμού των ορθοδόξων Αλβανών είναι οί διατυπώσεις του όπως τις καταγράφει ο ίδιος σε ό,τι αφορά την γλώσσα καί την θρησκεία,μάλλον θρησκείες ακριβέστερα,των Αλβανών.
Ενώ οί Αλβανοί στο ιστορικό τους διάβα ακολούθησαν όλες τις  γνωστές ιουδαϊκές θρησκείες(χριστιανισμός,ισλαμισμός με τις υποδιαιρέσεις τους),επικρατεί η θέση από το ορθόδοξο ιερατείο  οί ορθόδοξοι Αλβανοί ως διά μαγείας να εξαφανίζονται από το ιστορικό προσκήνιο καί με ευκολία να καταγράφονται πάση θυσία ως «Έλληνες».
Με λίγα λόγια οί ορθόδοξοι χριστιανοί Αλβανοί είναι παντελώς εξαφανισμένοι αλλά ούτε καί υπήρξαν ποτέ ορθόδοξοι! αντιφάσκοντας τόσο απροκάλυπτα ο ίδιος ο Μητροπολίτης με αυτά πού γράφει. 
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Αποσπάσματα από το αρχείο του γραμμένα σε γραφομηχανή

Το χωριό Κιαφαζέζι δεν είναι...καφές μαύρος αλλά σημαίνει μαύρος σβέρκος 
καί γνωστό είναι το τοπωνύμιο Κιάφα στο Σούλι της Ηπείρου.

Kavajë - Kαβάγια