Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΣΛΑΥΟΙ ΚΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ (2)

Αν λεει ο Βρεττος,οι Αλβανοι δεν ησαν ανεκαθεν εγκαταστημενοι εκει που και σημερα ειναι αλλα βαρβαροι επιδρομεις των μεταχριστιανικων χρονων,τοτε πως ερμηνευεται η ταυτοτητα των Αλβανικων και των προκλασσικων λεξεων,τη στιγμη που ξερουμε πως στον 7ο η 10ο αιωνα μ.Χ.,δεν ομιλειτο η γλωσσα των Ομηρικων επων,του Ηροδοτου η του Πλατωνα,αλλα η γνωστη σαν γλωσσα του Πτωχοπροδρομου;

Για την λεγομενη «Θρακικη» η «Ρουμανικη» θεση εχω και μια συγκεκριμενη αντικρουση..
1.Μετα τους περιφημους Δακικους πολεμους και την υποταγη της Δακιας,δηλ. περιπου της σημερινης Ρουμανιας, ο Αυτοκρατορας της Ρωμης Τραιανος εποικισε τη χωρα με ενα μεγαλο πληθος απο Ρωμαιους και κυριως Ιλλυριους καθως και αλλους Μεσσογειακους λαους,ετσι που ο εκρωμαισμος και η αφομοιωση του ντοπιου πληθυσμου να γινει μεσα σε συντομοτατο χρονικο διαστημα.Σ'αυτη τη συγχωνευση επομενο ηταν να αφησουν εντονη τη σφραγιδα τους οι δυσαφωμοιωτοι Ιλλυριοι.
2.Στους νεωτερους χρονους και ειδικα στην εποχη της Τουρκοκρατιας των Βαλκανιων,οι απογονοι των Ιλλυριων,Αρβανιτες και παλι διαδραματισαν σπουδαιο ρολο στην Ρουμανια.Η Αλβανικης καταγωγης πριγκιπικη οικογενεια Γκικα,ηγεμονευει στην Μολδοβλαχια για αρκετα χρονια (1658-1856).Οι σπουδαιοτεροι ηγεμονες ειναι ο Γεωργιος Γκικας,Γρηγοριος Γ',Γρηγοριος Δ', Αλεξανδρος Β', Γρηγοριος Ε'.
Ο τελευταιος της οικογενειας Γκικα,ο Ιωαννης (8),γινεται και ο πρωτος προεδρος της πρωτης Κυβερνησης του νεου Ρουμανικου κρατους.Απο την μεγαλη αυτη πριγκιπικη οικογενεια των Γκικα,καταγεται και η περιφημη ποιητρια του περασμενου αιωνα η Δωρα Ντ' Ιστρια,που το πραγματικο της ονομα ηταν Ελενα Γκικα,κορη του Μιχαηλ Γκικα και ανηψια του Γρηγοριου Δ' Γκικα.
3.Οι Αρβανιτες που βρισκονταν την εποχη της Τουρκοκρατιας των Βαλκανιων στην Ρουμανια,δηλαδη στην τοτε Μολδοβλαχια,δεν ηταν μονον οι Πριγκιπες,αλλα ενας αρκετα σημαντικος αριθμος.Αν αναλογιστουμε πως ο Αλεξανδρος Υψηλαντης ξεκινησε την επανασταση εκει,βασιζομενος κυρια και πρωταρχικα στους ντοπιους Αρβανιτες,κατανοουμε το πληθος των Αλβανων της Ρουμανιας την εποχη αυτη (9).
4.Στα 1887 ακομα,ο Αρβανιτικος παραγοντας στην Ρουμανια ειναι σημαντικος,αφου το χρονο αυτο ιδρυεται εκει η εταιρεια (Συλλογος) «Ντιτουρια»=Γνωση,(Το ρημα DI ειναι ακριβως ταυτοριζο με το αντιστοιχο ελληνικο Δι.Δι-δασκω,=γνωσιν ασκω) που προπαγανδιζει την Εθνικη αναγεννηση των Αλβανων.
Απο τα τεσσερα αυτα ιστορικα ντοκουμεντα,βγαινει το συμπερασμα πως οι περιφημες κοινες λεξεις που βρισκονται στην Ρουμανικη και στην Αλβανικη γλωσσα,εχουν αλλη αιτια και οχι τις απιθανες κατασκευες των επινοητων της «Θρακικης» θεσης η της »Ρουμανικης».Ειναι λεξεις που κληροδοτησε στη Ρουμανια,η μακροχρονη Ιλλυρικη και αργοτερα Αρβανιτικη παρουσια στη χωρα αυτη.
Το ιστορικο ντοκουμεντο της εποικισης της Δακιας απο τον Τραιανο,ας το εχουν υπ' οψει οι ερευνητες οι ασχολουμενοι με την καταγωγη των λεγομενων Καραγκουνηδων,Κουτσοβλαχων κλπ.που μιλουν μια γλωσσα με στοιχεια Λατινικα,Ρουμανικα και Αρβανιτικα.Νομιζω πως προκειται για μια παλινοστηση απο την Δακια (Ρουμανια) αυτων των εποικων του Τραιανου,μετα απο αιωνες,με την φυσιολογικη αλλοιωση,στην γλωσσα,στον χαρακτηρα,τα ηθη και τα εθιμα και τις επιμιξιες με Δακες ενδεχομενως.
Ο ορος «Βλαχος»ηταν υποτιμητικος και υποδηλωνε οχι μονο τον απο καταγωγης Βλαχο,αλλα και τον ανθρωπο που δεν ασχολειται με τα κοινα,με τον πολεμο,την ληστεια,την μισθοφορια η τις τεχνες,αλλα μονο και αποκλειστικα με την κτηνοτροφια και την βοσκη των προβατων.
Ετσι βλεπουμε τον Καραισκακη,ν'αποκαλει «Βλαχο» τον,καθολα Αρβανιτη,Γκουρα=Πετρα,οταν εμαθε πως επιασε και κραταει αιχμαλωτο το «λιονταρι της Ρουμελης» τον Οδυσσεα Αντρουτσο.
Οι Αρβανιτες δεν ερχονταν σε επιμιξια με τους Βλαχους,Καραγκουνηδες,η Κουτσοβλαχους,παρα σε σπανιες περιπτωσεις,περα απο το γεγονος οτι στις φλεβες αυτων των Κουτσοβλαχων,Καραγκουνηδων κλπ.καθως φαινεται,τρεχει και Αρβανιτικο αιμα.
Η μακροχρονια παραμονη τους στην Δακια,η αλλοιωση του επαναστατικου και πολεμικου πνευματος τους,η διαφορετικη γλωσσα τα διαφορετικα ηθη και εθιμα,τους απετρεπαν απο τετοιες επιμιξιες,που τις θεωρουσαν υποτιμητικες.



(8) Προτου γινει προεδρος της πρωτης Ρουμανικης κυβερνησης ο Ιωαννης Γκικας,ειχε χρηματισει κυβερνητης της Σαμου,οπου εθεσε τις βασεις μιας ευνομουμενης πολιτειας.Στο Βαθυ της Σαμου βρισκεται και σημερα η προτομη του εξαιρετικου αυτου Αρβανιτη,που δεν θαχαν αντιρρηση να τον διεκδικησουν,η Ρουμανια,η Τουρκια,η Αλβανια και η Ελλαδα.
(9) Δυστυχως τα παιδια μας διδασκονται στο σχολειο (Τεχνικου Λυκειου ιστορια) πως ο Αλ.Υψηλαντης εκανε την Επανασταση του εχοντας στο στρατο του ενα πληθος Ρουμανων,Βουλγαρων,Σερβων,Ελληνων και Αλβανων,που «ολοι μαζι ονομαζονταν με την κοινη ονομασια Αρβανιτες».Πρεπει να μαθει ο παραποιητης και διαστρεβλωτης της ιστοριας και τα Ελληνοπουλα,πως δεν ονομαζονταν,αλλα ηταν Αρβανιτες,που κατοικουσαν στην Ρουμανια,Βουλγαρια και Σερβια.