Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Χρήστος Λυμπέρης

Σκληρή απάντηση Λυμπέρη στις κατηγορίες Σημίτη για τη νύχτα των Ιμίων
 
Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης



Σκληρή απάντηση σε όσα τού καταλογίζει ο Κώστας Σημίτης στο βιβλίο του για την κρίση των Ιμίων το 1996 δίνει ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, ο οποίος κάνει λόγο για «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και «υπονόμευση εθνικής ενότητας από την πλευρά του τέως πρωθυπουργού.
Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Λυμπέρης αναφέρει: «Κατανοώ την αγωνία και την ανάγκη του κ. Κ.Σημίτη να απολογηθεί για τα πεπραγμένα και για τις πολλές άτυχες στιγμές του, όμως συνιστά έλλειψη πολιτικής υπευθυνότητας και δη σε περίοδο δοκιμασιών για τον τόπο, για τις οποίες φέρει ευθύνες ο ίδιος, να επιτίθεται και μάλιστα αδίκως στο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων».
Και συνεχίζει: «Η ενέργειά του αυτή υπονομεύει την εθνική ενότητα, που τόσο αναγκαία είναι και ικανοποιεί τον αντίπαλο».
Για την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει: «Το όντως ατυχές γεγονός της ανεντόπιστης διείσδυσης ολίγων καταδρομέων σε βραχονησίδα δεν κρίνει την ετοιμότητα και μαχητική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν δικαιολογεί τη μομφή ενός πρώην πρωθυπουργό σε βάρος τους».
«Το ηθικό και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν σε υψηλό βαθμό στην κρίση του '96, όπως και του '87. Η θυσία των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού το απέδειξε» τονίζει χαρακτηριστικά.
«Έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης»
Αναφερόμενος στο χειρισμό της κρίσης στα Ίμια από την κυβέρνηση Σημίτη σχολιάζει ότι «ήταν πολύ ορατή η αδυναμία πολιτικής κατεύθυνσης και πολιτικού συντονισμού. Την πολιτική ομάδα διέκρινε έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ορισμένους δε και αντιστρατιωτικό σύμπλεγμα».
Παράλληλα υπενθυμίζει ότι «η στρατιωτική ηγεσία δεν αιφνιδιάστηκε από την κρίση». Τον Ιούλιο του '95 ο ίδιος προσωπικά ανέφερε στον τότε πρωθυπουργό την εκτίμηση περί επερχόμενης κρίσης. Το δε Σεπτέμβριο '95 συνεκλήθη το Συμβούλιο Αμυνας για να αξιολογήσει τις στρατιωτικές δυνατότητες στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
«Η λύση του status quo ante για έξοδο από την κρίση είχε υποδειχθεί από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο στις 30 Ιανουαρίου 1996. Ο κ. Σημίτης την ακολούθησε ανεξαρτήτως κόστους. Στη διάθεσή του είχε μοχλούς που δεν χρησιμοποίησε» τονίζει ο κ. Λυμπέρης.
Για τη μη παραίτηση του στις 8 Φεβρουαρίου 1996 αναφέρει: «Η στάση μου υπαγορεύθηκε, επειδή ο κ. Σημίτης επέμενε να εξισώνει την παραίτηση με αποδοχή ευθύνης των Ενόπλων Δυνάμεων για την λύση που κατέληξε. Ιδιαιτέρως, μου ζήτησε να το πράξω, για να διευκολύνω πολιτικά την κυβέρνηση. Τότε του απήντησα: 'εγώ τέτοια ατιμία σε βάρος των Ενόπλων Δυνάμεων δεν την κάνω. Έχετε όλη την ευχέρεια να αποφασίσετε την αποστρατεία μου'».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

in.gr - Σκληρή απάντηση Λυμπέρη στις κατηγορίες Σημίτη για τη ...

Ο Ναύαρχος ε.α. Χρήστος Λυμπέρης, επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ, γεννήθηκε το έτος 1935 στην Άσκρη Θηβών. Το 1952 εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων από την οποία απεφοίτησε το 1956 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος του Π.Ν. Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία ως αξιωματικός, Κυβερνήτης, Διοικητής ομάδων πλοίων, αρχιεπιστολέας στόλου και Αρχηγός Στόλου. Διετέλεσε Διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και Ναυτικής Εκπαίδευσης. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Το έτος 1973 φυλακίσθηκε και αποτάχθηκε από τη Δικτατορία διότι συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού ως Κυβερνήτης του Αντιτορπιλικού Πάνθηρ. Επανήλθε στις τάξεις του Π.Ν. με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Πέραν των σπουδών περί την ναυτικήν επιστήμην είναι και πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Από τον γάμο του με τη Χρυσούλα Καταγά απέκτησε δύο παιδιά, αμφότερα αξιωματικοί του Π .Ν.

PERIZITITO.GR - Βιβλία : Συγγραφείς - Λυμπέρης Χρήστος

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ ΑΣΚΡΗ ΤΩΝ ΘΗΒΩΝ.ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΛΕΒΕΝΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΤΕ-Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ- ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ.
Βλέπε το παρακάτω video πού ο Χρήστος Λυμπέρης αναφέρεται στην αρβανίτικη καταγωγή του  αποκαλώντας τον ευατό του «αρβανίτικο κεφάλι»(από 30'):
http://www.youtube.com/watch?v=7hj2iShD8d0

Λεξικό Κ.Χριστοφορίδη σελ.453