Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

«πέστα βρε Πέννυ!»



Penny said...


Ποιος μιλάει στην Ελλάδα επισήμως αρβανίτικα; Ή βλάχικα; Και είναι επίσης αστείο να χρησιμοποιούμε ως επιχείρημα ότι ομιλούνται τα τούρκικα και τα πομάκια όταν τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης είμαστε υποχρεωμένοι επισήμως να τους χαρακτηρίζουμε Έλληνες μουσουλμάνους και να θιγόμαστε όταν εκείνοι θεωρούν εαυτούς Τούρκους. Λες και οι Έλληνες της Τουρκίας δεν θεωρούν εαυτούς Έλληνες. Και δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που τα πομαικά χωριά είχαν μπάρες στις εισόδους τους.

Στην δε Φλώρινα, η διγλωσσία θεωρείτο ντροπή. Και αυτό συνέβαινε πριν τη δεκαετία του 1990, οπότε και ήρθε στην επιφάνεια το μακεδονικό, όταν δηλαδή μάθαμε στην υπόλοιπη Ελλάδα τι συνέβαινε στη Γιουγκοσλαβία του Τίτο.

Και όταν υποστηρίζουμε ότι «Τα σλάβικα θα μπορούσαν να μιλιούνται αν δεν ήταν αφορμή προπαγάνδας ήτοι να βαφτίζονται "μακεδονικά"», δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε για «διαφορά μάλλον είναι στους ελληνοφώνους σε άλλες χώρες γύρω γύρω».

Διότι πολύ απλά δεν μπορούμε να καταδικάζουμε πρακτικές, που στην ουσία υποστηρίζουμε.

Επίσης, στην Ελλάδα η ντοπιολαλιά χλευάζεται και δεν υποστηρίζεται. Κοροϊδεύουμε τον θεσσαλονικιό για το «λ», τον καλαματιανό για το «νιιι» και το «λιιι». Και στο φινάλε, έχετε ακούσει πολλά δελτία ειδήσεων με τέτοιες προφορές;;;

Θέλω και εγώ να πάω Σκωτία. Θέλω να δω αυτά τα πράσινα τοπία...

Σοφία said...


Πέστα βρε Πέννυ! Η Ελλάδα έχει από χρόνια ακολουθήσει σκληρή πρακτική στο θέμα της γλώσσας (και σωστά κατά τη γνώμη μου) αλλά όχι και να νομίζουμε εαυτούς προστάτες των μειονοτήτων. Ας ευλογήσουμε τα γένια μας σε άλλα θέματα...