Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Φυλετική και Εθνική συνείδηση...



  • Αγαπητέ spiretos,
    Θετετε με το σχολιο σας και ενα άλλο ωραιο ζήτημα: ποιοι παράγοντες καθορίζουν την επικράτηση της φυλετικής αντί της εθνικής συνείδησης και vice versa? Είναι μόνο τα εδαφικά και οικονομικά συμφέροντα, ή και άλλοι βαθύτεροι λόγοι?
    Δείτε πχ. τι γίνεται στον ελλαδικό χώρο: φυλετικές ομάδες όπως οι γηγενεις Μακεδόνες και οι πολυπληθέστατοι Αρβανίτες, συνήθως θεωρούν σημαντικότερη την Ελληνική τους ιδιότητα και όχι την φυλετική τους καταγωγή. Αντίθετα, ομάδες όπως οι Κρήτες και οι Πόντιοι, έχουν διατηρήσει στο πέρασμα των αιώνων την μνήμη της φυλετικής τους καταγωγής και πολύ συχνά υπερηφανεύονται περισσότερο για αυτή παρά για την Ελληνική τους συνείδηση.
  • #10 by spiretos72 on July 26th, 2006
    Χμ….. δύσκολα θέματα αυτά :-)
    Κατ’ αρχάς να σας πω, πως αυτό που έχω στο νου μου ώς leading force πίσω από την ανάδυση της ιδέας του έθνους είναι οι ισχυρές διαλυτικές τάσεις που επικράτησαν μετά την γαλλική επανάσταση. Βέβαια, μπορεί να κάνω και λάθος μιας και οι απόψεις μου βασίζονται κυρίως στο ξεφύλλισμα βιβλίων και εντύπων που τυχαία βρέθηκαν στα χέρια μου (δηλ. δεν επεδίωξα να το ψάξω το θέμα).
    Δηλαδή, αναδύθηκε η ιδέα του έθνους ώστε να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα βασίζονταν τα θεμέλια των κρατών, μιας και δεν δούλευε πια το «ελέω θεού βασιλιάς» σύστημα.
    Τώρα νομίζω πως το θέμα με τους αρβανίτες κλπ, έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Κατ’ αρχας εχω στο νου μου πως η άρχουσα τάξη (αν μας κάθετε άσχημα ο όρος ας τον σκεφτούμε σαν αυτοί που ήταν in charge τέλος πάντων) που δημιούργησε το ελληνικό κράτος είχε πάρα πολλούς αρβανίτες, οι οποίοι και υιοθέτησαν τις ιδέες περί ελληνικού έθνους (όπως εκφράστηκαν από Κοραή κλπ). Ακόμα ήταν πρακτική του ελληνικού κράτους να καταπιέζει και να διώκει την εκδήλωση της «αρβανιτιάς» στους αρβανίτες, μέχρι πριν λιγα χρόνια – και δεν ξέρω μήπως ισχύουν ακόμη αυτά (πχ απαγόρευση να μιλούν αρβανίτικα κλπ). Οπότε φαίνετε λογικό αυτή η συνδυασμένη πολιτική να δημιούργησε στους αρβανίτες μεγάλα αισθήματα περηφάνιας για την «ελληνικότητά» τους.
    Πάντως, εσχάτως έχω ακούσει πολλούς να λένε με καμάρι «εγω είμαι αρβανίτης!». Λέτε να είναι τα πρώτα σημάδια της παρακμής του Έθνους-Κράτους; :-)
    (Για τους Μακεδόνες, Κρήτες, Πόντιους και λοιπούς δεν είπα τίποτε…. να μην κατηγορηθώ κιόλας για φλυαρία :-) )
    Ps. Καλημέρα
  • #11 by nuwanda on July 26th, 2006
    Συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό μαζί σας για τους Αρβανίτες, θα μπορούσαν όμως άπό την αρχή και αυτοί να τονίσουν την Αρβανίτικη καταγωγή περισσότερο από την ιδιότητα του Ελληνα πολίτη. Γιατί δεν το έκαναν? Γιατί υιοθέτησαν τις περί ελληνισμού ιδέες? (μόνος μου απαντώ ότι και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν γιατί οι μεγάλες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην δημιουργία του Ελληνκού κράτους σκόπιμα έδωσαν έμφαση στο προφιλ της συνέχισης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού)….
    Anyway, μεγάλα θέματα όπως λέτε αυτά και ανεξάντλητα….(μια Αρβανίτισα πάντως που προτάσει την φυλετική της καταγωγή είναι η καλή μας Ρεγγίνα!)
    Από το φθινόπωρο (καλά να’ μαστε) θα βρούμε όπως προείπα αφορμές να τα συζητήσουμε διεξοδικά.
    Σας ευχαριστώ θερμώς για την συμμετοχή.