Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Δήλωση της εθνικότητας και της θρησκείας στην Αλβανία


Δήλωση της εθνικότητας και της θρησκείας στην Αλβανία

30/12/2009
Τα σχέδια για την απογραφή του 2011 έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση για τον πιθανό αντίκτυπο των νέων στοιχείων.
Της Μανιόλα Χάλα για τους Southeast European Times στα Τίρανα -- 30/12/09
photo
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα [Getty Images]
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα προκάλεσε αναταραχή πρόσφατα όταν είπε ότι η επερχόμενη απογραφή του 2011 πρέπει να καταγράψει την εθνικότητα των πολιτών, το θρήσκευμά τους και τη μητρική γλώσσα τους. Αυτό θα παρείχε ενημερωμένες πληροφορίες για τις μειονότητες της χώρας που δεν έχουν καταμετρηθεί επίσημα από το 1989.
Αλλά οι επικιριτές αναφέρουν πως οι αριθμοί των μειονοτήτων θα μπορούσαν να διογκωθούν και να απειλήσουν την ακεραιότητα της χώρας.
Η απογραφή του 1989 έδειξε ότι οι μειονότητες αποτελούν το 5% του πληθυσμού της Αλβανίας. Αυτός ο αριθμός έχει συζητηθεί ευρέως, με τους Έλληνες συγκεκριμένα να αποτελούν περίπου από 10% ώς 12% του εκτιμώμενου πληθυσμού των 3,6 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας.
Ένας υψηλότερος καταγεγραμμένος αριθμός Ελλήνων θα τροφοδοτούσε απαιτήσεις για αυτονομία, μερικοί λένε, ισχυριζόμενοι ότι η απάτη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ως τμήμα μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας για να ενισχύσει τους αριθμούς.
Σύμφωνα με τον πολιτικό Σαμπρί Γκοντό, ένα τέτοιο σχέδιο μπορεί να στοχεύσει στους ηλικιωμένους ή φτωχούς πολίτες στις νότιες παραμεθώριες περιοχές, παρέχοντάς τους χρήματα σε αντάλλαγμα για την καταγραφή τους ως Έλληνες.
Οι απόψεις των μπλόγκερ διχάζονται. "Οι Αλβανοί είναι πολύ φτωχοί σήμερα και αυτός τους κάνει να κάνουν και να πουν οτιδήποτε για να αποκτήσουν οικονομική σταθερότητα", γράφει οShqiperiaemadhe, συμφωνώντας με τον Γκοντό
"Ό,τι οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να πάρουν με τα όπλα, θα το κάνουν με τα χρήματα", προσθέτει οvlonjati.
Ένας άλλος μπλογκερ, ο shkup, συγκρίνει την κατάσταση με τη γειτονική πΓΔΜ, όπου κατ' εκτίμηση 30.000 Σκοπιανοί έλαβαν τη βουλγαρική υπηκοότητα για να υπερνικήσουν το καίριο καθεστώς βίζα της ΕΕ υπογράφοντας έγγραφα ισχυριζόμενοι τη βουλγαρική καταγωγή τους. "Και τώρα η βουλγαρική κυβέρνηση επιδιώκει προστασία από την ΕΕ μιας βουλγαρικής οντότητας στην πΓΔΜ", παραπονιέται.
Ο Speaker προσπαθεί να ηρεμήσει τα πράγματα, καλώντας τους συμπατριώτες του να "χαλαρώσουν και να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στους Αλβανούς δεδομένου ότι δεν θα απαρνηθούν την ταυτότητά τους για το χρήμα".

Σχετικά Δημοσιεύματα

Ο Peja βλέπει λίγο κίνδυνο και πολλά οφέλη στη συγκέντρωση των στοιχείων όσον αφορά στην εθνικότητα. "Η γνώση της εθνικότητας μπορεί να φέρει ένα τέλος στο χάος στη χώρα μας", γράφει. " Παρέχει επίσης την ευκαιρία να δούμε πόσοι μουσουλμάνοι υπάρχουν".
Άλλοι συμφωνούν ότι η απογραφή θα μπορούσε να ρίξει φως στη θρησκευτική σύνθεση της Αλβανίας, ένα θέμα έντονης διένεξης. Οι φανατικοί οπαδοί και οι πολιτικοί σύμμαχοί τους φοβούνται τη συλλογή των στοιχείων, βεβαιώνει ο Shqiptari, επειδή θα δείξει ότι οι περισσότεροι Αλβανοί είναι αθεϊστικοί ή άθρησκοι.
Γενικοί ισχυρισμοί ότι η Αλβανία είναι 70% χώρα μουσουλμάνων, γράφει ο Solidarnost, είναι βασισμένοι στην εικασία παρά στα γεγονότα. "Αυτοί οι υποθετικοί αριθμοί μας έχουν τιμωρήσει, για παράδειγμα με το ζήτημα της απελευθέρωσης των βίζα", γράφει
Ανησυχίες για απειλές για τα εδάφη της Αλβανίας είναι αβάσιμες, προσθέτει. " Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, όπου τα σύνορα δεν μπορεί να τα αγγίξει κανείς".