Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΕΙΣ

Τάντιτς: Δεν υπάρχει ανάγκη για προσφυγή στη Χάγη

06/01/2010

Ο Πρόεδρος της Σερβίας αναφέρει ότι η υπόθεση που κατέθεσε στο ICJ το Βελιγράδι αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να εγκαταλειφθεί, αλλά μόνο εάν προβεί σε ίδια κίνηση η Κροατία.

Του Ιγκόρ Ιοβάνοβιτς για τους Southeast European Times στο Βελιγράδι - 06/01/10

photo

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. [Getty Images]

Η Σερβία ενδέχεται να αποσύρει την αγωγή γενοκτονίας εναντίον της Κροατίας σε περίπτωση που η άλλη χώρα συμφωνήσει να πράξει το ίδιο, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, όταν το Βελιγράδι κατέθεσε αγωγή στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη.

"Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι, πολιτικά και νομικά, υπάρχει περιθώριο για απόσυρση αμφότερων των αγωγών από το ICJ και εκλογίκευση της διαφωνίας αυτής", δήλωσε ο Τάντιτς. "Επιθυμούμε να αποφύγουμε την αντιπαράθεση κρατών, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός".

Σέρβοι εκπρόσωποι υπέβαλαν επίσημα αγωγή τη Δευτέρα (4 Ιανουαρίου), ως απάντηση σε αγωγή γενοκτονίας που υπέβαλε η Κροατία το 1999.

Σύμφωνα με δηλώσεις της νομικής ομάδας που θα εκπροσωπήσει τη Σερβία, το Βελιγράδι θα επιχειρήσει να αποδείξει πως ο Κροατικός στρατός είναι υπεύθυνος για γενοκτονία εναντίον Σέρβων στην Κροατία, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1991-1995.

"Η Σερβία έχει κάνει τα πάντα για να αποφύγει αυτή την έκβαση, ωστόσο δεν είχε άλλη επιλογή από το να προβεί σε ανταγωγή εναντίον της Κροατίας για γενοκτονία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, έπειτα από την κατάθεση της μήνυσης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το Βελιγράδι θα επιχειρήσει να διατηρήσει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και να συνεργαστεί με την Κροατία στη διαδικασία Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης.

Σύμφωνα με τον Ράντοσλαβ Στογιάνοβιτς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της νομικής ομάδας της Σερβίας στην υπόθεση γενοκτονίας που υπέβαλε η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, οι δικαστικές διαδικασίες στη νέα αγωγή θα χρειαστούν τουλάχιστον δυο χρόνια. Κατά την άποψή του, Κροατία και Σερβία ενδέχεται τελικά να προτιμήσουν την επίλυση της υπόθεσης εκτός δικαστηρίου.

Σερβικές ενώσεις στην Κροατία έχουν καλωσορίσει την ανταγωγή του Βελιγραδίου. Ο πρόεδρος της ένωσης Veritas, Σάβο Στρμπατς, αναφέρει ότι η υπόθεση ενδέχεται να αναγκάσει την Κροατική κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα των εκτοπισμένων Σέρβων, καθώς επίσης τον επαναπατρισμό, τα ζητήματα ακίνητης περιουσίας και τα δικαιώματα σε συντάξεις και στέγαση.

Ωστόσο, οι υποψήφιοι για την Κροατική προεδρία Ίβο Γιοσίποβιτς και Μίλαν Μπάντιτς ήταν ομόφωνοι στο γεγονός ότι το Βελιγράδι δεν μπορεί να κερδίσει την Κροατία. Επιπρόσθετα, ο Μπάντιτς απαίτησε από Σέρβους εκπροσώπους να μεταβούν στην Κροατία και να απολογηθούν για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο Γιοσίποβιτς έχει αναφέρει ότι Κροατία και Σερβία ενδέχεται να επιτύχουν συμφωνία σε περίπτωση που το Βελιγράδι εκπληρώσει αρκετές προϋποθέσεις. Σημείωσε ότι περιλαμβάνουν την έρευνα για ομήρους και αγνοούμενους, καθώς επίσης την επιστροφή στην Κροατία όλων των πολιτιστικών θησαυρών που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Το παρών περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/xhtml/el/features/setimes/features/2010/01/06/feature-02