Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Αρβανίτικα-Αλβανικά


  1. Σαος είπε

    Άσχετο: όλα τα ονόματα εις -ούση δεν είναι αρβανίτικα-αλβανικά;

  2. Sarant είπε

    Λέτε; Κάπου έχω στο μυαλό μου ότι το -ούσης επιχωριάζει στη Χίο. Ο Αγγελούσης ο βουλευτής από πού ήταν όμως; Σερραίος θαρρώ. Αρβανίτες στη Χίο και στις Σέρρες δεν έχει.

  3. Σαος είπε

    Γιατί όχι; Πχ στο χωριό του πατέρα μου που είναι απέναντι από την Δράμα είχε έρθει και είχε εγκατασταθεί ένας αρβανίτης. Υπάρχει και εσωτερική μετανάστευση. Επί τουρκοκρατίας έγιναν πολλές τέτοιες. Όλη η Άνδρος και, αν δεν κάνω λάθος, η Σκόπελος είναι αρβανίτες στην καταγωγή. Μετά την Σφαγή της Χίου με ποιους εποίκησαν το νησί;

  4. Π2 είπε

    Κι εγώ για χιώτικα τα ήξερα τα επώνυμα σε -ούσης.

  5. Μαρία είπε

    Νίκο, που τον θυμήθηκες ρε παιδί τον Άγγελο Αγγελούση;
    Χιώτης είναι ο τραγουδιστής Γιώργος Κοινούσης.
    Τα αρβανίτικα επίθετα είναι συνήθως δισύλλαβα: Μάζης, Λάσκος, Νάσης κλπ
    Όλη η Άνδρος, όχι.

  6. Σαος είπε

    Το λέω αυτό γιατί έχω παρατηρήσει πως υπάρχει αυτή η κατάληξη σε αλβανικά ονόματα αλλά και ιταλικά. Ως γνωστόν βέβαια όπως και πολλοί Έλληνες έτσι και πολλοί Αλβανοί κατά τον Μεσαίωνα την είχαν “κάνει” για την Ιταλική χερσόνησο και ιδιαίτερα με την επικράτηση των Οθωμανών. Θα ήταν ωραίο να γίνει μια έρευνα και για τα αγνώστης ταυτότητας επώνυμα (τα χαμηλής συχνότητας εμφάνισης), ΑΤΕ που θα το λέγαμε (κατά το ΑΤΙΑ) :-P
    @Μαρία
    Ναι αυτό με δισύλλαβα είναι γνωστό. Αλλά πχ και ο Κοροβέσης είναι αρβανίτης (η αλβανική φάρα των Κοροβέσιδων) οπότε δεν νομίζω πως είναι ο απόλυτος κανόνας.
    ΒΛΕΠΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ«ΜΠΕΛΟΥΣΗΣ»(Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ).ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ ΚΑΤΩΙΤΑΛΙΩΤΗΣ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΠΕΛΟΥΣΙ,ΓΝΩΣΤΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ.
  7. http://sarantakos.wordpress.com/2009/09/25/istoria/