Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το αρβανιτοχώρι της Προποντίδας

1. Ανθρωπογεωγραφία

Το παραλιακό χωριό Αρβανιτοχώρι της Προποντίδας βρισκόταν κοντά στα Μουδανιά, σε όχι μακρινή απόσταση από το Κατιρλί. Η ελληνική ονομασία του οικισμού «Αρβανιτοχώρι» (έτσι αναφέρεται και στα επίσημα εκκλησιαστικά έγγραφα) σχετίζεται με το γεγονός ότι ιδρύθηκε από αλβανικές οικογένειες που εποίκησαν την περιοχή. Σύμφωνα με την παράδοση, στα μέσα του 18ου αιώνα επτά οικογένειες Αλβανών από την περιοχή των Βιτωλίων (Μοναστήρι) μετανάστευσαν στην Προύσα. Έπειτα από ενέργειες του μητροπολίτη Προύσας, τους παραχωρήθηκε η συγκεκριμένη έκταση κοντά στα Μουδανιά, όπου και έχτισαν το χωριό τους. Εκεί σε ένα μικρό λόφο έχτισαν μία εκκλησία αφιερωμένη στην αγία Άννα. Στα οθωμανικά έγγραφα εμφανίζεται ως Γενίκιοϊ (Yeni köy=Νεοχώρι), ονομασία που δήλωνε ότι η ίδρυσή του ήταν σχετικά πρόσφατη. Φαίνεται πάντως ότι προοδευτικά το χωριό κατοικήθηκε και από ελληνορθόδοξο πληθυσμό. Το χωριό ήταν τόπος παραθερισμού ή περιπάτου για τις πλούσιες οικογένειες τόσο της Προύσας όσο και των Μουδανιών.

Ο πληθυσμός του χωριού, λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έφτανε τους 1.100 κατοίκους.1

Ολοκληρο εδω:http://www.ehw.gr/asiaminor/Forms/fLemmaBody.aspx?lemmaid=12069

http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemma.aspx?lemmaId=12069

Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία

Αρβανιτοχώρι - Μεγάλη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Μικράς Ασίας

16 Σεπτ. 2010 ... Το Αρβανιτοχώρι της Προποντίδας βρισκόταν στα δυτικά των Μουδανιών. Το χωριό ιδρύθηκε από αλβανικές οικογένειες που εποίκησαν στην περιοχή. ...
www.ehw.gr/asiaminor/.../fLemma.aspx?... - Προσωρινά αποθηκευμένη
-------------------------------------------------
Βλεπε επισης:
«Χωριά με Αλβανούς εποίκους είναι το Αρβανιτοχώρι και το Κιζ Δερβέντ, του πρώτου οι κάτοικοι τον 19ο αιώνα ασχολούντο με την ναυτιλία και του δευτέρου με την κτηνοτροφία και την γεωργία και είχαν υποχρέωση να φυλούν την ασφάλεια των δρόμων, οι πληθυσμοί αυτοί αφομοιώθηκαν και είχαν Ελληνική συνείδηση».