Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Αμπεντίν Πασσά Ντίνο

O Aλβανός Πασσάς καί διοικητής Αιγαίου,Τσάμης με καταγωγή από την Τσαμουριά πού έγραφε ποιήματα στην ελληνική γλώσσα.Γνωστός γιά την βαθιά ελληνομάθειά του καί γιά τον φιλελληνισμό του. Εγγονός τού Αμπεντίν Ντίνο ήταν ο επίσης γνωστός γελοιογράφος καί πολιτικός-βουλευτής τού ελληνικού κοινοβουλίου Αλή Ντίνο Μπέη,ο οποίος υπήρξε καί πρόεδρος της Ένωσης Σκιτσογράφων της Ελλάδας.




Ο Αλή Ντίνο,εγγονός τού 
Αμπεντίν Πασσά Ντίνο.
Πρόεδρος της Ένωσης Σκιτσογράφων, ταμίας της Ένωσης Σωματείων Εικαστικών Τεχνών και γενικός Έφορος 
στη Στέγη γραμμάτων και Τεχνών.

ΒΛΕΠΕ:ΑΛΗ ΝΤΙΝΟ

Abidin Dino,
της οικογενείας Ντίνο καί φαίνεται πως οί Τούρκοι αποφεύγουν να παρουσιάσουν το έργο τού παππού του Αμπεντίν καί τού εξαδέλφου του Αλή ώστε να μην φανεί η «διακρατική» δραστηριότητα αυτής της αλβανικής οικογένειας.
Αντιμετώπιση πού δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από την νεοελληνική νοοτροπία-από την ελληνική πλευρά στην περίπτωση τού Αλή Ντίνο δεν κρύβεται η καταγωγή του λόγω τού θρησκεύματός του ενώ δεν χωρά αμφιβολία πως εάν ήταν χριστιανός ούτε λόγος θα γινόταν-ως προς την απόκρυψη της αλβανικής καταγωγής πλείστων πρωταγωνιστών της νεώτερης Ελλάδας.

 Δεν γράφει γιά την αλβανική του καταγωγή 
η τουρκική wikipedia δυστυχώς.

Αναφέρεται πως επρόκειτο γιά τον εγγονό τού Αμπεντίν Πασσά Ντίνο αλλά όπως είπαμε αποφεύγεται η αναφορά των δραστηριοτήτων του όπως επίσης καί τού Αλή Ντίνο.