Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ν.Πολίτης :Αλβανοί

«παραλαβόντες»...τι να πεί κανείς καί τι να ...μολογήσει με δαύτον τον Πολίτη,τον νεκροθαύτη της αρβανίτικης παράδοσης εν Ελλάδι,πού δεν βρήκε ούτε 5 τραγούδια αρβανίτικα να καταγράψει σε όλον τον ελλαδικό χώρο,ετούτος ο ...λαογράφος.
Τα ίδια έκανε με την σφαγή των τοπωνυμίων πού δημιούργησε τις περίφημες ειδικές επιτροπές με τις 500 «καλλιθέες» καί 500 κάτω καί άνω «πλατανιές».
Καί λέμε τώρα,έτυχε οί Αλβανοί να ταυτίζονται με τούς Έλληνες καί όχι με άλλον λαό.
Λέμε τώρα.
Αφήστε πού παίζει οί Αλβανοί πριν τα «παραλάβουν» από τούς Έλληνες να ήταν καί κωφάλαλοι.




Ο Αντώνιος Μηλιαράκης,γεωλόγος,πανεπιστημιακός καί ιστορικός,έλεγε κάποτε πως τα τοπωνύμια είναι «επιγραφαί γεγλυμέναι επί του εδάφους»,δείχνοντας με αυτά τα λόγια του την ιστορική καί εθνολογική σπουδαιότητα πού έχουν οί ονομασίες των πόλεων,των ορέων,των ποταμών,κοιλάδων,χωριών κλπ. 
Από τα τέλη τού 1800,ο «πα-τέρας» της ελλαδικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης,πού δεν φιλοτιμήθηκε να καταγράψει μερικά αρβανίτικα τραγούδια,τέθηκε ενορχηστρωτής των περίφημων επιτροπών «γνωμοδοτήσεων» γιά την εξαφάνιση κάθε τοπωνυμίου πού δεν βόλευε με την νεοελληνική αρχαιομανία. Τόση σιγουριά με την ελληνικότητα είχαν γιά τούς νεοέλληνες οί διάφοροι «πατέρες» του. 
Καί έτσι λοιπόν με δόξα καί τιμή συνετελέσθη η σφαγή των γνησίων ονομάτων κωμών καί πόλεων με τις διακόσιες τόσες «καλλιθέες» καί τριακόσιες «πλατανιές».