Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Gegëria - Γκεγκερία - Γκεκαριά

Ο σπουδαίος Έλληνας γλωσσολόγος Μανόλης Τριανταφυλλίδης είχε απαριθμίσει πολλές αρχαίες ονομασίες καί αρχαία τοπωνύμια πού προέρχονταν από την αλβανική γλώσσα και την οποία θεωρούσε συνέχεια της αρχαίας ιλλυρικής. 
Την ίδια την ονομασία της πανάρχαιας καί πελασγικής Δωδώνης ο Τριανταφυλλίδης την θεωρεί αλβανική καί έχει την ύψιστη σημασία αυτή η διαπίστωση αφού η Δωδώνη θεωρείται το κέντρο των Πελασγών αλλά καί μετέπειτα των μετονομασθέντων Γραικών-Ελλήνων σύμφωνα με τον Αριστοτέλη! 
Στα σημειώματά του ο καθηγητής έγραφε γιά το εθνωνυμικό τού Γκέγκη-Γκέκα της βόρειας αλβανικής φυλής των Γκέγκηδων πως σημαίνει τον «Γίγα»,τον γίγαντα,τον Τιτάνα. Καί σίγουρα τυχαία δεν το έγραφε αυτό ο Τριανταφυλλίδης μιάς καί έχουμε τούς πρωταρχικούς Γίγαντες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας τούς Γηγενείς-Gegenees,πού σημαίνει τούς ντόπιους,τούς αυτόχθονες ! 
Γκεγκερία-Gegëria λοιπόν στην γλώσσα των Τόσκηδων σημαίνει την χώρα των Γκέγκηδων,ενώ Γκεγκενία-Gegënia αποδίδεται στην ίδια την γλώσσα των Γκέγκηδων,ομοίως όπως Αρμπερία στην τοσκική είναι η Αλβανία καί Αρμπενία στην γκεγκική προφορική απόδοση.




Ο καθηγητής καί ο κύριος θεμελιωτής της γλωσσολογίας της νεώτερης Ελλάδας Μανόλης Τριανταφυλλίδης,θεωρούσε τούς Αλβανούς καί τούς Αρβανίτες τον ίδιο λαό καί ότι οί Αλβανοί είναι οί άμεσοι απόγονοι των αρχαίων Ιλλυριών. 
Τι δεν καταλαβαίνεις ΑΡΒΑΝΙΤΗ; 
Ποιό είναι εκείνο πού δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις;


Ancient Greek Mythology in the Modern Albanian Epic, "Songs of the Frontier Warriors". 
Η πτυχιακή εργασία της Lydia Osborn γιά το University of Arkansas στα 2015. 
Πραγματεύεται καί ερευνά την διατήρηση της αρχαίας ελληνικής καί ρωμαϊκής μυθολογίας καί Ιλλυρίας στα επικά τραγούδια των πολεμιστών της βορείου Αλβανίας.